Islamska država preuzela odgovornost za napad u Berlinu

Islamska država preuzela odgovornost za napad u Berlinu

Islamska država preuzela je danas odgovornost za teroristički napad u Berlinu u kojem je vozač kamionom uleteo među posetioce božićnog vašara i ubio 12 osoba, prenela je agencija Amak, glasilo džihadista.

“Vojnik Islamske države izveo je operaciju u Berlinu kao odgovor na poziv da se napadaju državljani zemalja koje učestvuju u međunarodnoj koaliciji za borbu protiv Islamske države”, navodi Amak.

Međunarodna koalicija pod vođstvom SAD, u kojoj je i Nemačka, bombarduje položaje džihadista koji drže pod kontrolom veliki deo teritorija Iraka i Sirije.

Kamion poljskih registarskih tablica uleteo je sinoć među posetioce božićnog vašara u Berlinu, ubivši 12 i povredivši najmanje 50 osoba, a nemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila je jutros da se radi o terorističkom napadu.

Islamska država preuzela je odgovornost i za napad sekirom u vozu u Nemačkoj u julu ove godine, ali su nemačke vlasti tada navele da “nema dokaza” da je napadač povezan sa Islamskom državom.

To je bio prvi put da ta islamistička organizacija preuzme odgovornost za neki napad na teritoriji Nemačke.

Džihadisti Islamske države zvanično su preuzeli odgovornost i za napad na šetalištu u Nici 14. jula, kada je tokom proslave Dana Bastilje vozač uleteo medju ljude i vozio skoro dva kilometra, ubivši pri tome 86 osoba.

Izvor:Beta
Previous Saxo Bank u 2017. godini prednost daje evropskim i japanskim akcijama u odnosu na američke
Next Narodna banka Srbije brani kurs dinara

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Ruske sankcije koštale Ukrajinu 98 milijardi dolara

Ukrajina je izgubila 98 milijardi dolara zbog sankcija koje joj je uvela Rusija, objavljeno je u pregledu trgovinske politike u okviru Svetske trgovinske organizacije.

Geopolitika 0 Comments

Angela Merkel: Odnosi Nemačke i SAD neće biti manje važni u dolazećim godinama nego ranije

Nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da će pokušati da nađe kompromis sa predsednikom SAD Donaldom Trampom o problemima, poput trgovine i novčanih izdavanja za vojsku i dodala da će

Geopolitika 0 Comments

Savet bezbednosti UN protiv izgradnje jevrejskih naselja, SAD, neočekivano, bile uzdržane

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je večeras rezoluciju kojom se zahteva od Izraela da obustavi izgradnju naselja na okupiranim palestinskim teritorijama, nakon što su Sjedinjene Američke Države, iako se očekivalo

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply