Akcionim planom predviđen skok izvoza IT sektora u narednih 5. godina

Akcionim planom predviđen skok izvoza IT sektora u narednih 5. godina

Srbija bi u narednih pet godina trebalo da poveća neto izvoz IT sektora sa sadašnjih 400 miliona na 1,5 milijardi evra godišnje, predviđeno je nacionalnim Akcionim planom za IT koji bi Vlada Srbije trebalo da usvoji do kraja godine, prenose mediji.

Akcioni plan, koji je sačinio ministarski savet za IT, na čijem je čelu ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić, biće jedan od tri prioritetna projekta Vlade u narednih pet godina.

Ovim dokumentom se planira podizanje kapaciteta u IT industriji i kreiranje IT kadrova koji nedostaju. Kako se procenjuje, na tržištu se trenutno pojavljuje oko 1.500 kvalifikovanih IT stručnjaka, a potrebno je da se taj broj poveća najmanje pet puta – na preko 7.000 IT radnika godišnje, kako bismo dostigli izvozne ciljeve.

Akcionim planom predviđene su novine i kada je reč o neformalnom obrazovanju. Radiće se zajedno sa IT klasterima, organizacijama kao što je „StartIT”, kompanijama i univerzitetima da se uvede vaučerski sistem za prekvalifikaciju. To će omogućiti da mladi ljudi steknu osnovna IT znanja, koja će biti dovoljna za početak karijere, a to može biti osnov i za dugoročne prekvalifikacije.

Među predlozima u Akcionom planu je da se ljudima iz struke dozvoli da predaju na fakultetima, čime bi se nadoknadio nedostatak profesora i predavača, a predviđa se i ulaganje u edukaciju državnih službi, pre svega Poreske uprave, Agencije za privredne registre i drugih, kako bi razumele specifičnosti IT startup industrije. Generalni cilj je ubrzanje rasta IT sektora, kreiranje nedostajućih kadrova i povećanje izvoza Srbije i, svakako, zadržavanje IT stručnjaka u Srbiji.

Izvor: GdeInvestirati/Blic
Previous Italijanska vlada traži 20 milijardi evra za pomoć bankama
Next EU: Facebook pravio malverzacije prilikom kupovine WhatsApp-a

You might also like

Internet oglase blokira sve više korisnika

Broj korisnika dodataka za blokiranje reklama u SAD-u porašće na 69,8 miliona tokom ove godine, što je 34,4% više nego prošle godine, govore izveštaji kompanije eMarketer.

Mobilne aplikacije donele 89 milijardi dolara u 2016. godini

Američka kompanija koja se bavi analizama u području mobilnih aplikacija, App Annie, objavila je podatke o tržištu aplikacija u protekloj godini, u kojima je vidljiv snažan rast u odnosu na

IT gigant Intel će ukinuti više hiljada radnih mesta

Najveći svetski proizvođač čipova Intel planira ove godine ukinuti nekoliko hiljada radnih mesta, znatno više nego prošle godine.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply