Akcionim planom predviđen skok izvoza IT sektora u narednih 5. godina

Akcionim planom predviđen skok izvoza IT sektora u narednih 5. godina

Srbija bi u narednih pet godina trebalo da poveća neto izvoz IT sektora sa sadašnjih 400 miliona na 1,5 milijardi evra godišnje, predviđeno je nacionalnim Akcionim planom za IT koji bi Vlada Srbije trebalo da usvoji do kraja godine, prenose mediji.

Akcioni plan, koji je sačinio ministarski savet za IT, na čijem je čelu ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić, biće jedan od tri prioritetna projekta Vlade u narednih pet godina.

Ovim dokumentom se planira podizanje kapaciteta u IT industriji i kreiranje IT kadrova koji nedostaju. Kako se procenjuje, na tržištu se trenutno pojavljuje oko 1.500 kvalifikovanih IT stručnjaka, a potrebno je da se taj broj poveća najmanje pet puta – na preko 7.000 IT radnika godišnje, kako bismo dostigli izvozne ciljeve.

Akcionim planom predviđene su novine i kada je reč o neformalnom obrazovanju. Radiće se zajedno sa IT klasterima, organizacijama kao što je „StartIT”, kompanijama i univerzitetima da se uvede vaučerski sistem za prekvalifikaciju. To će omogućiti da mladi ljudi steknu osnovna IT znanja, koja će biti dovoljna za početak karijere, a to može biti osnov i za dugoročne prekvalifikacije.

Među predlozima u Akcionom planu je da se ljudima iz struke dozvoli da predaju na fakultetima, čime bi se nadoknadio nedostatak profesora i predavača, a predviđa se i ulaganje u edukaciju državnih službi, pre svega Poreske uprave, Agencije za privredne registre i drugih, kako bi razumele specifičnosti IT startup industrije. Generalni cilj je ubrzanje rasta IT sektora, kreiranje nedostajućih kadrova i povećanje izvoza Srbije i, svakako, zadržavanje IT stručnjaka u Srbiji.

Izvor: GdeInvestirati/Blic
Previous Italijanska vlada traži 20 milijardi evra za pomoć bankama
Next EU: Facebook pravio malverzacije prilikom kupovine WhatsApp-a

You might also like

Veliki pad tromesečne dobiti kompanije Lenovo

Kineski Lenovo objavio je izveštaj u kojem piše da je ta tehnološka kompanija pretrpela osetni pad dobiti u tromesečnom razdoblju do kraja 2016. godine, uz snažan pad prodaje pametnih telefona u kojima

Huawei na prvom mestu 500 najvećih privatnih kompanija u Kini

Kina je u sredu objavila najnoviju listu 500 najvećih privatnih kompanija u prošloj godini, u razdoblju vrlo jakog razvoja privatnog sektora u zemlji, a na čelu te liste nalaze se

Kompanija Huawei napravila uspeh zahvaljujući posvećenosti radnika

Prema najnovijem objavljenom tekstu Wall Street Journala, uspeh koji je kompanija Huawei postigla ima mnogo veze sa time što su njeni radnici spremni da stave kompaniju u prvi plan, neretko ispred sebe.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply