“Startit” centar organizuje besplatne radionice programiranja za decu

“Startit” centar organizuje besplatne radionice programiranja za decu

Grupa ozbiljnih mladih entuzijasta, IT stručnjaka, okupljenih oko udruženja “Startit” redovno organizuje besplatne kurseve i radionice programiranja za decu u svojim centrima u Beogradu, Inđiji, Novom Sadu, Vršcu…

– Sve radionice smišljene su tako da su deci zabavne: ili pravimo igrice, ili upravljamo robotima, pa kroz igru lakše savladavamo složene načine razmišljanja i stvaranja – kaže Zoja Kukić, suosnivač “Startita”. – Radionice nisu zabavišta “našminkana” učenjem, već pre obrnuto: želimo da sa klincima i klinkama stvarno zagrebemo površinu ovih veština. Zato su radionice namenjene deci koja imaju sklonost ka radu na računarima i kreativnom izražavanju, jer na taj način ceo projekat postiže najbolji mogući efekat.

U decembru je u Beogradu organizovan jednonedeljni kurs programiranja igara i aplikacija u “Skechu”, za uzrast od trećeg do osmog razreda osnovne škole. A, “Startit” u ponudi često ima i jednodnevnu radionicu robotike uz pomoć “Raspberry Pi”, namenjenu starijim osnovcima i srednjoškolcima.

Oba programa su potpuno besplatna za decu, a finansiraju se iz donacija, preko takozvane “Kickstarter” kampanje “Startita”. Jedini uslov je da deca sa sobom ponesu laptop, i da se, pri prvom dolasku, uz ugovor koji potpisuju roditelji, uplati depozit od 2.000 dinara, a taj novac roditeljima se vraća po završenom programu, ukoliko je dete redovno dolazilo i prisustvovalo ovim časovima. U protivnom – ovaj iznos “Startit” će uplatiti Svratištu za decu, u ime neredovnih polaznika.

– Dosada se još nije desilo da depozit ne vratimo roditeljima. Naši polaznici sa ovakvih časova ne izostaju – sa osmehom kaže Zoja.

KO PRVI MESTU

Mesta na besplatnim “Startitovim” kursevima za decu popunjavaju se po principu “ko prvi mestu, njemu mesto”. Zainteresovani roditelji mogu svoje podatke da ostave na internet-stranici www.startit.rs, a iz udruženja će kontaktirati sa njim uoči najave nekog novog dečjeg kursa. Roditelji koje smo zatekli na jednom ovakvom druženju samo su prokomentarisali: “Moje dete više ne igra igrice. Sada ih – pravi”.

Izvor: GdeInvestirati/Novosti
Previous Povećan uvoz polovnih vozila, sve veći broj auto-placeva
Next Samsung ima poteškoća pri kupovini kompanije Harman

You might also like

Društvo 3 Comments

Aleksandar Vučić: Nema “vruće mi je, ne mogu da radim”

Mandatar Aleksandar Vučić je prilikom otvaranja fabrike kompanije Bakament govorio o radnim navikama i istakao važnost Ministarstva obrazovanja.

Društvo 0 Comments

Online prodavnice ugrožene zbog opasnog propusta

Bezbednosni stručnjaci iz kompanije DefenseCode otkrili su ranjivost na platformi za e-trgovinu Magento koja napadačima dozvoljava postavljanje i pokretanje zlonamernog koda na serverima online prodavnica.

Društvo 0 Comments

Prosečna plata u Srbiji u avgustu 47.220 dinara

Prosečna neto zarada u Srbiji isplaćena u avgustu ove godine iznosila je 47.220 dinara i nominalno je 1,8 odsto manja nego u julu, a realno za dva odsto, saopštio je

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply