Komunalne usluge ćemo plaćati i privatnicima

Komunalne usluge ćemo plaćati i privatnicima

Ako poslanici Narodne skupštine u utorak usvoje vladin predlog novog zakona o komunalnim delatnostima, građani Srbije će i sa privatnicima ugovarati isporuku vode, grejanja, odnošenje smeća, održavanje grobalja, puteva, javne rasvete, ulica i parkova.

Od 15 komunalnih usluga, privatnici bi devet isporučivali kao koncesionari prirodnog bogatstva u javnoj svojini, a šest kao “ortaci” s državom na osnovu uloženog kapitala u zajedničkom preduzeću po modelu javno-privatnog partnerstva, piše Politika.

Vlada tvrdi da će privatne firme i konkurencija obezbediti kvalitetnije komunalne usluge i da Predlog zakona “ne unosi nove elemente na osnovu kojih bi troškovi korisnika bili veći od dosadašnjih”.

Država će, međutim, i ubuduće propisivati uslove pružanja komunalnih usluga, navodi list.

Ekonomista Mlađen Kovačević upozorava da, ako je na to već primorana, Srbija treba oprezno da liberalizuje komunalnu delatnost.

“Na takozvanu deregulaciju nikako ne treba pristati”, kaže za Politiku Kovačević. “Privatnike treba obavezati da kao koncesionari redovno održavaju izgrađena postrojenja i poštuju obavezu ulaganja. Protivnik sam prodaje izvorišta vode i banja”.

Građani su obavezni da plaćaju komunalne usluge, ali država obećava zaštitu prava na komunalnu uslugu i subvencije onima koji ne mogu da plaćaju njihovu punu tržišnu cenu.

Izvor: GdeInvestirati/Politika
Previous Igor Mirović: Ratari iz budžeta Vojvodine dobijaju 8 milijardi dinara
Next Azijske berze: Ulagači na oprezu, dolar zabeležio blagi pad

You might also like

Politika 0 Comments

Održana sednica vlade Srbije sa predstavnicima Svetske banke

Regionalna direktorka Svetske banke za Jugoistočnu Evropu Elen Goldstin na tematskoj sednici pohvalila je rad Vlade Srbije i naglasila da je evidentna pozitivna promena u poslednjih par godina koja se

Društvo 0 Comments

Međunarodni salon automobila 24. marta na Beogradskom sajmu

Međunarodni salon automobila, 53. po redu, okupiće ove godine od 24. marta do 2. aprila na Beogradskom sajmu preko 400 izlagača, proizvođača, uvoznika, predstavnika ili distributera svih automobilskih brendova iz

Društvo 0 Comments

Mađarska: Nezaposlenost pala na 4,5 odsto u prvom kvartalu

Stopa nezaposlenosti u Mađarskoj opala je za 1,5 procentnih poena, na 4,5 odsto, u periodu januar-mart 2017. godine u odnosu na isti period prošle godine, prema prelimiranim podacima Centralne kancelarije

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply