Komunalne usluge ćemo plaćati i privatnicima

Komunalne usluge ćemo plaćati i privatnicima

Ako poslanici Narodne skupštine u utorak usvoje vladin predlog novog zakona o komunalnim delatnostima, građani Srbije će i sa privatnicima ugovarati isporuku vode, grejanja, odnošenje smeća, održavanje grobalja, puteva, javne rasvete, ulica i parkova.

Od 15 komunalnih usluga, privatnici bi devet isporučivali kao koncesionari prirodnog bogatstva u javnoj svojini, a šest kao “ortaci” s državom na osnovu uloženog kapitala u zajedničkom preduzeću po modelu javno-privatnog partnerstva, piše Politika.

Vlada tvrdi da će privatne firme i konkurencija obezbediti kvalitetnije komunalne usluge i da Predlog zakona “ne unosi nove elemente na osnovu kojih bi troškovi korisnika bili veći od dosadašnjih”.

Država će, međutim, i ubuduće propisivati uslove pružanja komunalnih usluga, navodi list.

Ekonomista Mlađen Kovačević upozorava da, ako je na to već primorana, Srbija treba oprezno da liberalizuje komunalnu delatnost.

“Na takozvanu deregulaciju nikako ne treba pristati”, kaže za Politiku Kovačević. “Privatnike treba obavezati da kao koncesionari redovno održavaju izgrađena postrojenja i poštuju obavezu ulaganja. Protivnik sam prodaje izvorišta vode i banja”.

Građani su obavezni da plaćaju komunalne usluge, ali država obećava zaštitu prava na komunalnu uslugu i subvencije onima koji ne mogu da plaćaju njihovu punu tržišnu cenu.

Izvor: GdeInvestirati/Politika
Previous Igor Mirović: Ratari iz budžeta Vojvodine dobijaju 8 milijardi dinara
Next Azijske berze: Ulagači na oprezu, dolar zabeležio blagi pad

You might also like

Društvo 0 Comments

Telekom ne oprašta dug, sudski predmeti povereni javnim izvršiteljima

Telekom Srbija nije oprostio potraživanja prema dužnicima i obezbeđuje redovnim putem naplatu potraživanja za svoje usluge u vrlo visokom procentu od skoro 99 odsto, saopšteno je iz kompanije povodom napisa

Politika 0 Comments

Srbija formira zajedničke timove policije i vojske za zaštitu granice

Vlada Srbije formiraće zajedničke timove policije i Vojske Srbije koji će zaštiti granice Srbije od ilegalnog ulaska migranata, ali i od ilegalnog i kriminalnog ponašanja naših i tuđih krijumčara, izjavio

Karijera 0 Comments

Zlatibor Lončar: Posao za 200 do 300 zdravstvenih radnika do Nove godine

Do Nove godine će preko konkursa biti zaposleno 200 do 300 zdravstvenih radnika, uglavnom lekara, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply