Željko Sertić: U Srbiji prvi put više novootvorenih firmi nego ugašenih

Željko Sertić: U Srbiji prvi put više novootvorenih firmi nego ugašenih

Direktor Razvojne agencije Srbije Željko Sertić je izjavio da je u Srbiji ove godine prvi put otvoreno 17.000 više firmi nego što je ugašeno i ocenio da to najbolje govori o rezultatima ostvarenim u “Godini preduzetništva”.

Sertić je u intervjuu za novi ekonomski magazin “Srpska ekonomija” rekao da je ove godine osnovano oko 36.000 preduzetničkih radnji i preduzeća, ističući da je država odredila do sada najveća sredstva za razvoj tog sektora, koji je kičma svake razvijene privrede.

Ponuđena su 33 programa podrške sa 16 milijardi dinara, od čega su 4,4 milijarde bespovratna sredstva, a do sada je privrednicima odobreno oko 10 milijardi dinara, precizirao je Sertić.

Navodeći da je “Godina preduzetništva” prva široko postavljena nacionalna kampanja sa fokusom na preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća, Sertić je rekao da je više od 13.000 preduzeća, početnika u poslovanju, lokalnih samouprava i klastera apliciralo za neki od programa, a da je odobreno više od 7.600 zahteva za različite preduzetničke inicijative.

Govoreći o programima, Sertić je naveo primer “Startap” programa za početnike, kojim je država podržala 116 preduzetničkih ideja sa oko 80 miliona dinara.

Tu je i program za nabavku opreme, zahvaljujući kome su preduzetnici imali mogućnost da sa samo pet odsto učešća obezbede nove mašine, da od države dobiju bespovratno 25 odsto, dok je ostatak od 70 odsto realizovan kroz povoljan kredit kod izabranih banaka i lizing kuća, gde je garancija bila sama ta oprema.

Foto:cherispeak.wordpress.com

Foto:cherispeak.wordpress.com

“Na ovaj način smo ove godine 377 preduzeća pomogli sa 550 miliona dinara, što čini ukupno ulaganje u novu opremu i mašine od 2,7 milijardi dinara”, rekao je Sertić.

Upitan da li je pomoć države dovoljna da početnici relaksirani uđu u biznis, Sertić kaže da nije, ali i ističe da je opredeljenje vlade promena tradicionalnih načina razmišljanja o sopstvenoj budućosti i prekid favorizovanja zapošljavanja u državnoj službi i javnim preduzećima.

“Donošenje seta privrednih zakona, čišćenje srpskog ekonomskog dvorišta od nagomilanih problema iz prošlosti, odgovorno sređivanje državne kase i privlačenje velikog broja investitora u našu zemlju jasno upućuju na znatno poboljšanje poslovne klime”, podvukao je Sertić.

On je naveo da je Razvojna agencija Srbije u “Godini preduzetništva” učestvovala sa šest programa podrške, sa ukupnim budžetom od 992 miliona dinara, od čega je više od 950 miliona direktna finansijska podrška preduzetnicima, a da je realizovano više od 90 odsto programa.

Sertić kaže da će programi koji su izazvali veliko interesovanje u sektoru privrede biti pojačani u narednoj godini.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Amazon: Prva isporuka dronom uspešno prizemljena
Next Oscar Benedikt: Evropska unija je najveći investitor u Srbiji

You might also like

Saveti 0 Comments

Besplatan poslovni prostor za nezaposlene i mlade preduzetnike

Grad subvencioniše nezaposlene i mlade preduzetnike dajući im poslovni prostor na 33 lokacije.

Primeri iz prakse 0 Comments

Zasadio lešnik, čekao 7 godina, ali trud se isplatio

Nenad Vasiljčin iz Veternika je još pre deset godina proizvodnju lešnika prepoznao kao izuzetno isplativu.

Preduzetništvo 0 Comments

Produžen rok za prijave na konkurs za podršku razvoja preduzetništva grada Beograda

Rok za dostavljanje prijava na javni konkurs za dodelu sredstava za podršku razvoja preduzetništva za 2017. godinu produžava do 30. avgusta u 15 časova, saopšteno je iz Sekretarijata za privredu.

1 Comment

  1. Slavko Rodic
    December 30, 04:11 Reply
    Lepo zvuci, Samo me cude avetinjski prazni lokali po trznim centrima i poslovnom zonama Beograda. To su oni sto su radili sami. Zaradlivali malu platu ali sada vise ne mogu da zaradjuju i za drzavu. Otpisani sada rade u dnevnoj sobi i na asvaltu. Ne placaju Doprinose .Ionako ne veruju u zdravstvenu knjizicu i u buducu penziju.Oni su siva ekonomija. Neprijatelj naseg blagostanja.Pitaju se ono: Kako silna roba iz Turske dolazi na Pancevacki buvljak Bubanj potok i elitne butikeu Delta sitiju. Placena carina? Uredni papiri? Inspektori ce ipak otici na Kalenic pijacu.

Leave a Reply