Evro oslabio prema dolaru 1,05 odsto za nedelju dana

Evro oslabio prema dolaru 1,05 odsto za nedelju dana

Na međunarodnim tržištima valuta evro je protekle nedelje pao ispod nivoa 1,04 dolara, po prvi put u 14 godina.

U četvrtak se evro bio spustio do nivoa 1,0363 dolara,najniži nivo od januara 2003. godine, da bi kraj nedelje dočekao na nivou 1,0452 dolar, što predstavlja pad 1,05 odsto u odnosu na kraj prethodne sedmice.

U poslednjih mesec dana evro je oslabio prema dolaru 2,33 odsto, dok je u poređenju sa polovinom juna ove godine evro prema dolaru slabiji za 6,33 odsto.

Nakon što je američka centralna banka u sredu povećala kamatne stope za 0,25%, dolar je značajno ojačao u odnosu na svetske valute.

Dolarov indeks, koji meri vrednost američke u korpi šest najvažnijih svetskih valuta, u četvrtak je dosegao nivo 103 poena. Od početka godine dolarov indeks je ojačao 4 odsto.

Pored odluke Fed-a da poveća kamatne stope, na rast dolara još više su uticali nagoveštaji iz Federalnih rezervi da bi sledeće godine kamatne stope mopgle biti povećane još tri puta, po 0,25 odsto. Tim tempom bi se kamate povećavale i u naredne dve godine, da bi do kraja 2019. dosegle nivo od 3 odsto.

Analitičari smatraju da procene o ubrzanju rasta kamata predstavljaju reakciju Fed-a na najavljene politiku novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa o smanjenju poreza, povećanju fiskalne potrošnje i ulaganja u infrastrukturu, kao i labavljenju regulative u pojedinim sektorima.

To su mere koje bi trebale ubrzati rast privrede, ali i inflacije, što bi, opet, moglo dovesti do bržeg rasta kamatnih stopa.

S druge strane, Evropska centralna banka (ECB) je prethodno najavila da će voditi labaviju monetarnu politiku barem do kraja 2017. godine.

Zbog ovako oprečnih monetarnih politika evru slede novi gubici, smatraju analitičari.

Izvor:Agencije

Previous Venecuela: Novčanica od 100 bolivara ostaje u opticaju
Next Amazon: Prva isporuka dronom uspešno prizemljena

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Kamate na keš kredite niže za trećinu

U poslednjih nekoliko meseci banke su snižavale kamatne stope na keš kredite. Ovo znači i jeftinije zaduživanje za građane.

Najvažnije vesti 0 Comments

Kostić kupio još 7,8 odsto akcija aerodroma Portorož

Slovenački holding Istrabenz prodao je kompaniji Hotel Palas Portorož, koji je u vlasništvu srpskog biznismena Miodraga Kostića, još 7,8 odsto svojih akcija u Aerodromu Portorož, posle čega ukupan Kostićev udeo iznosi

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Blagi rast indeksa, pad General Electrica

Na Wall Streetu su u ponedeljak indeksi berza blago porasli, nakon prošlonedeljnog pada, a trgovalo se oprezno zbog neizvesnosti u vezi porezne reforme u SAD-u i oštrog pada cene akcija

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply