Evro oslabio prema dolaru 1,05 odsto za nedelju dana

Evro oslabio prema dolaru 1,05 odsto za nedelju dana

Na međunarodnim tržištima valuta evro je protekle nedelje pao ispod nivoa 1,04 dolara, po prvi put u 14 godina.

U četvrtak se evro bio spustio do nivoa 1,0363 dolara,najniži nivo od januara 2003. godine, da bi kraj nedelje dočekao na nivou 1,0452 dolar, što predstavlja pad 1,05 odsto u odnosu na kraj prethodne sedmice.

U poslednjih mesec dana evro je oslabio prema dolaru 2,33 odsto, dok je u poređenju sa polovinom juna ove godine evro prema dolaru slabiji za 6,33 odsto.

Nakon što je američka centralna banka u sredu povećala kamatne stope za 0,25%, dolar je značajno ojačao u odnosu na svetske valute.

Dolarov indeks, koji meri vrednost američke u korpi šest najvažnijih svetskih valuta, u četvrtak je dosegao nivo 103 poena. Od početka godine dolarov indeks je ojačao 4 odsto.

Pored odluke Fed-a da poveća kamatne stope, na rast dolara još više su uticali nagoveštaji iz Federalnih rezervi da bi sledeće godine kamatne stope mopgle biti povećane još tri puta, po 0,25 odsto. Tim tempom bi se kamate povećavale i u naredne dve godine, da bi do kraja 2019. dosegle nivo od 3 odsto.

Analitičari smatraju da procene o ubrzanju rasta kamata predstavljaju reakciju Fed-a na najavljene politiku novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa o smanjenju poreza, povećanju fiskalne potrošnje i ulaganja u infrastrukturu, kao i labavljenju regulative u pojedinim sektorima.

To su mere koje bi trebale ubrzati rast privrede, ali i inflacije, što bi, opet, moglo dovesti do bržeg rasta kamatnih stopa.

S druge strane, Evropska centralna banka (ECB) je prethodno najavila da će voditi labaviju monetarnu politiku barem do kraja 2017. godine.

Zbog ovako oprečnih monetarnih politika evru slede novi gubici, smatraju analitičari.

Izvor:Agencije

Previous Venecuela: Novčanica od 100 bolivara ostaje u opticaju
Next Amazon: Prva isporuka dronom uspešno prizemljena

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Berza deluje kao mravinjak, ali ipak nije: Akcije, fjučersi, ETF-ovi…

Berza vam se može učiniti kao ljudski mravinjak u kojem tipovi u sivim odelima, na rubu nervnog sloma na neki volšeban način presipaju ogromne svote novca sa jednog na drugo

Svetske berze 0 Comments

Evro prema franku najjači od šoka 2015. godine

Evro je ojačao prema švajcarskom franku i sa kursom od 1.163 franaka dostigao je najviši nivo od januara 2015. godine, kada je švajcarska centralna banka odlučila da više neće braniti

Najvažnije vesti 0 Comments

Nemačka prvi put u istoriji izdala 10-godišnje obveznice sa negativnom kamatnom stopom

Nemačka je izdala desetogodišnje obveznice sa negativnom kamatnom stopom u sredu. Ukupna vrednost obveznica iznosi 4 milijardi evra sa kamatnom stopom od minus 0,05 posto, objavila je Bundesbanka.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply