Evro oslabio prema dolaru 1,05 odsto za nedelju dana

Evro oslabio prema dolaru 1,05 odsto za nedelju dana

Na međunarodnim tržištima valuta evro je protekle nedelje pao ispod nivoa 1,04 dolara, po prvi put u 14 godina.

U četvrtak se evro bio spustio do nivoa 1,0363 dolara,najniži nivo od januara 2003. godine, da bi kraj nedelje dočekao na nivou 1,0452 dolar, što predstavlja pad 1,05 odsto u odnosu na kraj prethodne sedmice.

U poslednjih mesec dana evro je oslabio prema dolaru 2,33 odsto, dok je u poređenju sa polovinom juna ove godine evro prema dolaru slabiji za 6,33 odsto.

Nakon što je američka centralna banka u sredu povećala kamatne stope za 0,25%, dolar je značajno ojačao u odnosu na svetske valute.

Dolarov indeks, koji meri vrednost američke u korpi šest najvažnijih svetskih valuta, u četvrtak je dosegao nivo 103 poena. Od početka godine dolarov indeks je ojačao 4 odsto.

Pored odluke Fed-a da poveća kamatne stope, na rast dolara još više su uticali nagoveštaji iz Federalnih rezervi da bi sledeće godine kamatne stope mopgle biti povećane još tri puta, po 0,25 odsto. Tim tempom bi se kamate povećavale i u naredne dve godine, da bi do kraja 2019. dosegle nivo od 3 odsto.

Analitičari smatraju da procene o ubrzanju rasta kamata predstavljaju reakciju Fed-a na najavljene politiku novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa o smanjenju poreza, povećanju fiskalne potrošnje i ulaganja u infrastrukturu, kao i labavljenju regulative u pojedinim sektorima.

To su mere koje bi trebale ubrzati rast privrede, ali i inflacije, što bi, opet, moglo dovesti do bržeg rasta kamatnih stopa.

S druge strane, Evropska centralna banka (ECB) je prethodno najavila da će voditi labaviju monetarnu politiku barem do kraja 2017. godine.

Zbog ovako oprečnih monetarnih politika evru slede novi gubici, smatraju analitičari.

Izvor:Agencije

Previous Venecuela: Novčanica od 100 bolivara ostaje u opticaju
Next Amazon: Prva isporuka dronom uspešno prizemljena

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Batagon podigao ponudu za FAS na 7 miliona evra

Švajcarska kompanija Batagon, nakon razgovora sa Odborom poverilaca, ponudila je 7 miliona evra za kupovinu Fabrike akumulatora Sombor, dvostruko više u odnosu na cenu sa otvaranja javnih ponuda, prenosi SOinfo.

Transport 0 Comments

Tigar Tyres otvorio savremeni pogon, posao za još 500 radnika

Kompanija Tigar Tyres u Pirotu, deo francuske i svetske gumarske imperije Mishelin otvorila je najsavremeniji pogon valjare.

Beogradska berza: Najprometniji Imlek, jaka tražnja za Energoprojektom

Poslednji trgovački dan u sedmici doneo je mali promet i neznatnu promenu berzanskih indeksa. Ukupna realizacija u trgovanju je iznosila 6,9 miliona RSD (55,7 hiljada EUR), dok se indeks Belex15

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply