Evro oslabio prema dolaru 1,05 odsto za nedelju dana

Evro oslabio prema dolaru 1,05 odsto za nedelju dana

Na međunarodnim tržištima valuta evro je protekle nedelje pao ispod nivoa 1,04 dolara, po prvi put u 14 godina.

U četvrtak se evro bio spustio do nivoa 1,0363 dolara,najniži nivo od januara 2003. godine, da bi kraj nedelje dočekao na nivou 1,0452 dolar, što predstavlja pad 1,05 odsto u odnosu na kraj prethodne sedmice.

U poslednjih mesec dana evro je oslabio prema dolaru 2,33 odsto, dok je u poređenju sa polovinom juna ove godine evro prema dolaru slabiji za 6,33 odsto.

Nakon što je američka centralna banka u sredu povećala kamatne stope za 0,25%, dolar je značajno ojačao u odnosu na svetske valute.

Dolarov indeks, koji meri vrednost američke u korpi šest najvažnijih svetskih valuta, u četvrtak je dosegao nivo 103 poena. Od početka godine dolarov indeks je ojačao 4 odsto.

Pored odluke Fed-a da poveća kamatne stope, na rast dolara još više su uticali nagoveštaji iz Federalnih rezervi da bi sledeće godine kamatne stope mopgle biti povećane još tri puta, po 0,25 odsto. Tim tempom bi se kamate povećavale i u naredne dve godine, da bi do kraja 2019. dosegle nivo od 3 odsto.

Analitičari smatraju da procene o ubrzanju rasta kamata predstavljaju reakciju Fed-a na najavljene politiku novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa o smanjenju poreza, povećanju fiskalne potrošnje i ulaganja u infrastrukturu, kao i labavljenju regulative u pojedinim sektorima.

To su mere koje bi trebale ubrzati rast privrede, ali i inflacije, što bi, opet, moglo dovesti do bržeg rasta kamatnih stopa.

S druge strane, Evropska centralna banka (ECB) je prethodno najavila da će voditi labaviju monetarnu politiku barem do kraja 2017. godine.

Zbog ovako oprečnih monetarnih politika evru slede novi gubici, smatraju analitičari.

Izvor:Agencije

Previous Venecuela: Novčanica od 100 bolivara ostaje u opticaju
Next Amazon: Prva isporuka dronom uspešno prizemljena

You might also like

Evropske berze oslabile, ulagači na oprezu uoči sastanka G20

Evropski berzanski indeksi u ponedeljak su oslabili zbog opreznog trgovanja i većeg zazora ulagača od rizika nakon što finansijski čelnici grupe G20 na samitu proteklog vikenda nisu postigli kompromis kojim bi

Društvo 0 Comments

Kako do povraćaja poreza na robu kupljenu u inostranstvu?

Ako spadate u onu grupu ljudi koji se pri svakom odlasku u inostranstvo vraćaju s punim koferima garderobe, tehnike ili hrane, znatnu uštedu možete ostvariti vraćanjem poreza na granici.

Najvažnije vesti 0 Comments

NBS: Referentna kamatna stopa zadržana na nepromenjenom nivou

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na jučerašnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 3,5 odsto.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply