Srbija: Mleko u kesama sumnjivog kvaliteta, naložena vanredna inspekcija mlekara

Srbija: Mleko u kesama sumnjivog kvaliteta, naložena vanredna inspekcija mlekara

Inspektori su dobili nalog da izvrše kontole u svim mlekarama koje su bile na spisku onih u kojima se prodaje mleko neispravnog kvaliteta, a bilo koja odstupanja biće sankcionisana, izjavio je za Tanjug v.d. direktor Uprave za veterinu Nenad Petrović.

Kako je naveo, veterinarska inspekcija je, na osnovu informacija da je u određenom broju uzoraka mleka došlo do odstupanja u kvalitetu i bakterologiji, poslata u instituciju koja je vršila analize radi uvida u rezultate.

Nakon toga, ističe Petrović, inspektori su dobili nalog da izvrše vanrednu inspekciju, kontrolu rada i kontrole opštih i osebnih uslova i higijene svih mlekara koje su bile na spisku.

“U toku kontrole će se vršiti i pregled objekta, uslova rada i zaposlenih radnika, kontrola i uzorkovanje ulazne sirovine kao i gotovih proizvoda”, istakao je on.

Bilo koja odstupanja koja se eventualno pronađu, kaže on, biće sankcionisana, ili privremenim zatvaranjem objekta, ili zatvaranjem na duži period.

Goran Papović (Foto:N1)

Goran Papović (Foto:N1)

Papović: Mleko u kesama sumnjivog kvaliteta

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović izjavio je u petak da je analizom utvrđeno da je mleko u kesama pojedinih prozivođača sumnjivog kvaliteta i da je u kod osam od 22 kontrolisana uzorka otkriven viši nivo bakterija od dozvoljenih.

Papović je Tanjugu rekao da je analizu 22 uzorka pasterizovanog mleka različitih proizvođača sproveo Naučni institut za veterinarstvo u Novom Sadu i došao do saznanja da određene mlekare imaju povišeno ili izrazito povišeno prisustvo bakterija od dozvoljenog kod sirovog mleka iako je mleko u kesi već obrađen proizvod.

Papović je rekao i da Nacionalnoj organizaciji potrošača već duže vreme stižu prijave građana da se pasterizovano mleko u kesama brzo i lako kvari, da ima čudan miris i slično zbog čega su i odlučili da se ono ispita.

“Nakon sve učestalijih prijava rešili smo da obiđemo celu Srbiju kako bi prikupili uzorke iz mlekara. Ono što se na prvi pogled može zaključiti jeste da su veliki proizvođači izuzetno pedantni i da u njhovom mleku nema bakterija, za razliku od malih mlekara u čijem meku u kesama je otkriveno prisustvo ešerihije koli i entero bakterije”, rekao je Papović.

Prema njegovim rečima, to pokazuje da je situacija mnogo gora i da se moraju preduzeti zaštitne mere i kontrola kvaliteta mleka malih mlekara koje proizvode mleko u kesama.

Papović je međutim upitao da li se podaci o kvalitetu svežeg mleka lažiraju, podsetivši da su mali proizvođači u obavezi da veterinarskim inspekcijama dostavljaju podatke, koji, kako je rekao, očigledno nisu tačni.

“Svesni smo da na terenu nemamo dovoljno inspektora, ali toga su očigledno svesni i proizvođači koji dostavljaju netačne podatke. Podsećam da je posle dugo godina u Srbiji formiran Stručni savet za kontrolu kvaliteta hrane i siguran sam da ćemo na tom Savetu raspravljati o kvalitetu mleka i načinima prevazilaženja ovog problema”, istakao je Papović.

Sledeći korak koji će Nacionalna organizacija potrošača Srbije preduzeti, kako je najavio Papović, jeste kontrola mleka na eventualno prisustvo aflatoksina i kontrola da li se u mleko dodaje voda, jer, kako je rekao, postoje ozbiljne sumnje da proizvođači u velikom procentu pribegavaju dodavanju vode u mleko.

Papović je takođe apelovao na potrošače da povedu računa kada kupuju mleko i da ne kupuju sveže mleko u kesama, jer će na taj način najadekvatnije kazniti nesavesne potrošače, a inspekcijske službe je pozvao da značajno pooštre kontrolu.

“Svi registrovani objekti za proizvodnju i promet hrane u Srbiji imaju uveden HČP sistem, ali se postavlja pitanje koliko taj sistem postoji na papiru, a koliko u praksi, jer se često dešava da ti sertifikati služe samo za pokazivanje dok proces proizvodnje ne ispunjava propisane standarde”, zaključio je Papović.

Izvor:Tanjug
Previous Kina: Američko dizanje tenzija oko podvodnog drona ne pogoduje "glatkom" rešenju
Next NBS: Fitch Ratings zadržala kreditni rejting Srbije na nivou "BB-"

You might also like

Kompanije 0 Comments

Srbija: Šijemo Pradu, a nosimo plastiku

Iako se u Srbiji pravi obuća za svetski poznate kuće, ali više trošimo na uvoz nego što prodamo strancima.

Kompanije 0 Comments

Ericsson: U pripremi postojeće mreže za 5G

Od 2020. godine počeće komercijalna upotreba 5G tehnologije i očekuje se da će, za razliku od 4G, proces implementacije teći brže.

Najvažnije vesti 0 Comments

Država ne planira ulaganja u niški aerodrom

Za sada se ne zna iznos investicija u aerodrom Konstantin Veliki iz Niša, kao ni da li će ih biti, poručuju iz Vlade Srbije i resornog ministarstva.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply