S&P Global Ratings potvrdila kreditni rejting Srbije “BB”

S&P Global Ratings potvrdila kreditni rejting Srbije “BB”

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga “S&P Global Ratings” potvrdila je kreditni rejting Srbije “BB” i revidirala izgled za unapređenje kreditnog rejtinga sa stabilnog na pozitivni, zbog uspešne fiskalne konsolidacije, saopštilo je večeras Ministarstvo finansija Srbije.

Osnovni razlozi poboljšanja izgleda kreditnog rejtinga jesu “uspešno sprovođenje programa fiskalne konsolidacije i mogućnosti za njeno dalje unapređenje”, navodi se u saopštenju.

Ta agencija veruje da će zalaganje Vlade Srbije za smanjenje rashoda i bolja naplata prihoda doprineti stabilizaciji fiskalnog deficita u narednom srednjoročnom periodu, dodaje srpsko ministarstvo.

Prema agenciji, pozitivni fiskalni trendovi proizlaze iz bolje naplate poreskih prihoda, prevashodno iz poreza na dodatu vrednost i akciza, kao i neporeskih prihoda.

Agencija procenjuje da će Srbija zabeležiti realan privredni rast od 2,7 odsto u 2016. godini, prvenstveno zasnovan na rastu investicija.

Rejting agencija ukazuje da je Srbija popravila platnobilansnu poziciju i očekuje se da će deficit tekućeg računa platnog bilansa smanjiti na ispod četiri odsto bruto društvenog proizvoda (BDP) u 2016. u poređenju sa osam odsto BDP-a u proseku od 2011- 2014. i projektuje se na nivo od tri odsto BDP, u proseku za period 2017-2019.

Poboljšanju platnobilansne pozicije prvenstveno je doprineo rast neto izvoza, dodalo je Ministarstvo finansija Srbije.

Previous Predsednik ECB: Rast globalnih kamatnih stopa može koštati mnoge države
Next Industrija nameštaja: Šansa koju u Srbiji ignorišu

You might also like

Tema dana 0 Comments

Janet Yellen signalizirala podizanje kamatnih stopa

Predsednica Američkih federalnih rezervi Janet Yellen signalizirala je da postoji veća uverenost da će centralna banka podići kamatne stope u narednim nedeljama ili mesecima.

Makroekonomija 0 Comments

Velika Britanija: Neočekivani skok fiskalnog deficita

Britanski fiskalni deficit se neočekivano povećao pošto je inflacija podigla troškove duga na najviši nivo zabeležen bilo kog oktobra u poslednje četiri godine.

Najvažnije vesti 0 Comments

Potpisivanje ugovora za koncesiju aerodroma “Nikola Tesla” u četvrtak

Ugovor za koncesiju beogradskog aerodroma “Nikola Tesla” u četvrtak će biti potpisan sa francuskom kompanijom Vinci Airports.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply