Kina: Američko dizanje tenzija oko podvodnog drona ne pogoduje “glatkom” rešenju

Kina: Američko dizanje tenzija oko podvodnog drona ne pogoduje “glatkom” rešenju

Ministarstvo odbrane Kine saopštilo je danas da je u kontaktu sa SAD u vezi sa vraćanjem podvodnog drona kojeg je brod kineske mornarice u četvrtak uzeo iz Južnog kineskog mora, ali da američko dizanje tenzija oko ovog pitanja ne pogoduje njegovom “glatkom” rešenju.

Reuters prenosi da je ministarstvo navelo da je brod kineske mornarice otkrio primerak “neidentifikovane opreme” i proverila ga da bi sprečila bilo kakve probleme po navigacionu bezbednost, pre nego što je otkrila da je u pitanju američki dron.

“Kina je odlučila da ga vrati američkoj strani na prikladan način i Kina i SAD su sve vreme bili u komunikaciji u vezi s tim. Jednostrano i otvoreno dizanje tenzija s američke strane tokom tog procesa je neprikladno i ne doprinosi glatkom rešenju ovog pitanja. Mi izražavamo žaljenje zbog ovoga, saopštilo je kinesko Ministarstvo odbrane.

Navedeno je i da se ministartvo protivi američkom obaveštajnom radu i vojnim istraživanjima u kineskim vodama, kao i da će Kina ostati na oprezu u vezi s obaveštajnim radom SAD i preuzeti neophodne korake.

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp oštro je danas na Tvwitteru reagovao na vest o američkom podvodnom dronu koji je kineska ratna mornarica zaplenila u Južnom kineskom moru.

“Kina ukrade istraživački dron mornarice SAD u međunarodnim vodama – iščupa ga iz vode i odnese u Kinu u činu bez presedana”, tvitovao je Tramp.

Kina i SAD koriste vojne kanale da adekvatno reše pitanje američkog podvodnog drona koji je kineska mornarica zaplenila u Južnom kineskom moru, saopštile su ranije danas kineske vlasti, dok kineski državni list izražava očekivanje da će to pitanje biti glatko rešeno.

Ratni brod kineske mornarice zaplenio je u četvrtak podvodni dron koji je američki okeanografski brod spustio u međunarodne vode Južnog kineskog mora, zbog čega su SAD uputile zvanični demarš Kini uz zahtev za vraćanje podvodnog drona, javio je juče Reuters, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika američkog Ministarstva odbrane.

“Razume se da Kina i SAD koriste vojne kanale kako bi adekvatno rešile to pitanje”, navodi se u kratkom saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Kine dostavljenom danas britanskoj agenciji, bez daljih detalja.

List “Global Times”, koji objavljuje glasilo vladajuće Komunističke partije “Narodni dnevnik”, navodi da je kineski ratni brod otkrio “neidentifikovanu opremu” i proverava je radi plovidbene bezbednosti.

Neimenovani kineski izvor rekao je tom listu da su SAD Kini već poslale zahtev za povraćaj opreme i da i jedna i druga strana održavaju mirnu komunikaciju i veruju da će ovo pitanje biti glatko rešeno.

U međuvremenu, neimenovani američki zvaničnik rekao je da je “podvodno vozilo bez ljudske posade u skladu sa zakonima vršilo vojna istraživanja u vodama Južnog kineskog mora”, i dodao da je na dronu bilo “jasno obaveštenje na engleskom jeziku da ga ne treba vaditi iz vode – da je imovina SAD”.

Portparol Pentagona Džef Dejvis izjavio je da Pentagon ozbiljno shvata zaplenu svog drona.

“To je naše, jasno je obeleženo kao naše i želeli bismo da nam se to vrati. I ne bismo voleli da se tako nešto ponovi”, istakao je on.

Incident, prvi ovakve prirode u novijoj istoriji, dogodio se severozapadno od zaliva Subik, koji se nalazi na zapadnoj obali filipinskog ostrva Luzon, baš u trenutku kada se brod američke mornarice “Boudič”, za koji američki zvaničnik navodi da služi za okeanografska istraživanja, spremao da na površinu izvuče podvodno vozilo bez ljudske posade.

Kina smatra da gotovo čitavo Južnokinesko more pripada njoj, dok susedne zemlje poput Filipina, Malezije, Bruneja i Vijetnama to osporavaju.

Južnokinesko more (Izvor: NPR)

Južnokinesko more (Izvor: NPR)

Previous Wall Street: Tehnološki sektor i vesti iz Južnokineskog mora pritisnuli indekse
Next Srbija: Mleko u kesama sumnjivog kvaliteta, naložena vanredna inspekcija mlekara

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Irak: 50.000 Pešmergi ide na Mosul, SAD obezbedile plate

Svi pripadnici Pešmerga koji budu učestvovali u predstojećoj akciji oslobađanja Mosula primaće platu od Sjedinjenih Američkih Država, saopštilo je kurdsko Ministarstvo za Pešmerge u Erbilu.

Geopolitika 0 Comments

Selektivne sankcije: EU spremna za jačanje veza sa Rusijom na Arktiku

Evropska unija je spremna da pojača saradnju sa Rusijom oko budućnosti Arktika, uprkos tenzijama između Brisela i Moskve zbog sukoba u Ukrajini, izjavila je danas visoka predstavnica EU za spoljnu

Geopolitika 0 Comments

Brisel ponudio prelazni period Londonu

Evropska unija odlučila je da ponudi Britaniji 21-mesečni tranzicioni period nakon “Brexita” naredne godine, tokom kojeg će London da zadrži “status kvo” članstva u EU bez prava glasa, rekli su

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply