Kina: Američko dizanje tenzija oko podvodnog drona ne pogoduje “glatkom” rešenju

Kina: Američko dizanje tenzija oko podvodnog drona ne pogoduje “glatkom” rešenju

Ministarstvo odbrane Kine saopštilo je danas da je u kontaktu sa SAD u vezi sa vraćanjem podvodnog drona kojeg je brod kineske mornarice u četvrtak uzeo iz Južnog kineskog mora, ali da američko dizanje tenzija oko ovog pitanja ne pogoduje njegovom “glatkom” rešenju.

Reuters prenosi da je ministarstvo navelo da je brod kineske mornarice otkrio primerak “neidentifikovane opreme” i proverila ga da bi sprečila bilo kakve probleme po navigacionu bezbednost, pre nego što je otkrila da je u pitanju američki dron.

“Kina je odlučila da ga vrati američkoj strani na prikladan način i Kina i SAD su sve vreme bili u komunikaciji u vezi s tim. Jednostrano i otvoreno dizanje tenzija s američke strane tokom tog procesa je neprikladno i ne doprinosi glatkom rešenju ovog pitanja. Mi izražavamo žaljenje zbog ovoga, saopštilo je kinesko Ministarstvo odbrane.

Navedeno je i da se ministartvo protivi američkom obaveštajnom radu i vojnim istraživanjima u kineskim vodama, kao i da će Kina ostati na oprezu u vezi s obaveštajnim radom SAD i preuzeti neophodne korake.

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp oštro je danas na Tvwitteru reagovao na vest o američkom podvodnom dronu koji je kineska ratna mornarica zaplenila u Južnom kineskom moru.

“Kina ukrade istraživački dron mornarice SAD u međunarodnim vodama – iščupa ga iz vode i odnese u Kinu u činu bez presedana”, tvitovao je Tramp.

Kina i SAD koriste vojne kanale da adekvatno reše pitanje američkog podvodnog drona koji je kineska mornarica zaplenila u Južnom kineskom moru, saopštile su ranije danas kineske vlasti, dok kineski državni list izražava očekivanje da će to pitanje biti glatko rešeno.

Ratni brod kineske mornarice zaplenio je u četvrtak podvodni dron koji je američki okeanografski brod spustio u međunarodne vode Južnog kineskog mora, zbog čega su SAD uputile zvanični demarš Kini uz zahtev za vraćanje podvodnog drona, javio je juče Reuters, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika američkog Ministarstva odbrane.

“Razume se da Kina i SAD koriste vojne kanale kako bi adekvatno rešile to pitanje”, navodi se u kratkom saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Kine dostavljenom danas britanskoj agenciji, bez daljih detalja.

List “Global Times”, koji objavljuje glasilo vladajuće Komunističke partije “Narodni dnevnik”, navodi da je kineski ratni brod otkrio “neidentifikovanu opremu” i proverava je radi plovidbene bezbednosti.

Neimenovani kineski izvor rekao je tom listu da su SAD Kini već poslale zahtev za povraćaj opreme i da i jedna i druga strana održavaju mirnu komunikaciju i veruju da će ovo pitanje biti glatko rešeno.

U međuvremenu, neimenovani američki zvaničnik rekao je da je “podvodno vozilo bez ljudske posade u skladu sa zakonima vršilo vojna istraživanja u vodama Južnog kineskog mora”, i dodao da je na dronu bilo “jasno obaveštenje na engleskom jeziku da ga ne treba vaditi iz vode – da je imovina SAD”.

Portparol Pentagona Džef Dejvis izjavio je da Pentagon ozbiljno shvata zaplenu svog drona.

“To je naše, jasno je obeleženo kao naše i želeli bismo da nam se to vrati. I ne bismo voleli da se tako nešto ponovi”, istakao je on.

Incident, prvi ovakve prirode u novijoj istoriji, dogodio se severozapadno od zaliva Subik, koji se nalazi na zapadnoj obali filipinskog ostrva Luzon, baš u trenutku kada se brod američke mornarice “Boudič”, za koji američki zvaničnik navodi da služi za okeanografska istraživanja, spremao da na površinu izvuče podvodno vozilo bez ljudske posade.

Kina smatra da gotovo čitavo Južnokinesko more pripada njoj, dok susedne zemlje poput Filipina, Malezije, Bruneja i Vijetnama to osporavaju.

Južnokinesko more (Izvor: NPR)

Južnokinesko more (Izvor: NPR)

Previous Wall Street: Tehnološki sektor i vesti iz Južnokineskog mora pritisnuli indekse
Next Srbija: Mleko u kesama sumnjivog kvaliteta, naložena vanredna inspekcija mlekara

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Iran mora platiti 2 milijarde dolara odštete Amerikancima

Vrhovni sud SAD doneo je odluku da Iran mora da plati dve milijarde dolara odštete porodicama 241 marinca koliko ih je ubijeno u terorističkom napadu u Bejrutu 1983. godine, kao

Geopolitika 0 Comments

Predsednik Filipina poručio EU: Ne trebamo vaš novac

Predsednik Filipina Rodrigo Duterte nazvao je zvaničnike EU “kučkinim sinovima”, nakon što su poslanici Evropskog parlamenta objavili rezoluciju kojom se poziva na obuzdavanje i ponovno razmatranje njegovog načina vođenja rata

Geopolitika 0 Comments

Jens Stoltenberg: NATO ne vidi nikakvu pretnju od Rusije po nekog od saveznika

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da Alijansa “ne vidi bilo kakvu trenutnu pretnju od Rusije po nekog od saveznika”.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply