Duterte poručio Sjedinjenim Državama da se pripreme da napuste Filipine

Duterte poručio Sjedinjenim Državama da se pripreme da napuste Filipine

Flipinski predsednik Rodrigo Duterte poručio jeu petak Sjedinjenim Američkim Državama da se pripreme za moguće ukidanje vojnog dogovora, kojim je Vašingtonu omogućeno da rasporedi vojnike i opremu za vežbe u toj zemlji.

Nakon što je američka agencija za pružanje pomoći stavila na čekanje odluku o finansiranju programa za borbu protiv siromaštva na Filipinima, Duterte je poručio da ta zemlja može da preživi “bez američkog novca”, preneo je Reuters.

“Niste nam potrebni. Pripremite se da napustite Filipine. Pripremite se za eventualno ukidanje ili prestanak važenja sporazuma o gostujućim trupama (VFA)”, rekao je Duterte na konferneciji za novinare, nakon što se vratio iz posete Kambodži i Singapuru.

Duterte je i ranije iznosio slične pretnje, u junu ove godine, a njegovi službenici su negirali njegove izjave, čime su stvarali konfuziju.

Filipinski predsednik amerikance naziva “kučkinim sinovima” i “hipokratama”, dok za Kineze govori da imaju “najlepšu dušu” zbog ponuđene finansijske pomići.

“I što mi onda treba Amerika”, upitao se on.

Duterte je kazao i da bi Rusija mogla da bude veoma važan saveznik jer “ne vređa” i “ne meša se”.

Filipini su bili predviđeni za novi paket pomoći, nakon što je prethodni petogodišnji program za redukciju siromaštva uspešno primenjen.

Taj program je iznosio 434 miliona dolara pomoći.

Izvor:Tanjug
Previous Produktna berza: Kukuruz i stočni ječam u fokusu kupaca
Next Novi bombaški napad u Turskoj, više ljudi poginulo i povređeno

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Bela kuća: Budućnost Bašara el Asada zavisi od sirijskog naroda

Bela kuća je saopštila da SAD moraju da prihvate političku realnost da budućnost predsednika Sirije Bašara el Asada zavisi od sirijskog naroda i da pažnja Amerike u regionu mora biti

Geopolitika 0 Comments

Sirija: Nema primirja u oblasti Hama

Sirijska opozicija tvrdi da je oborila vojni avion koji pripada režimskim snagama u gradu Kafr Nabudahu, u severnom delu oblasti Hame, prenosi Al Jazeera.

Geopolitika 0 Comments

Žestoki sukobi na istoku Ukrajine

Mrtvi i ranjeni vojnici na obe strane, poginuli civili, oštećene brojne kuće – bilans je najkrvavijeg vikenda od polovine decembra u istočnom delu Ukrajine.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply