Duterte poručio Sjedinjenim Državama da se pripreme da napuste Filipine

Duterte poručio Sjedinjenim Državama da se pripreme da napuste Filipine

Flipinski predsednik Rodrigo Duterte poručio jeu petak Sjedinjenim Američkim Državama da se pripreme za moguće ukidanje vojnog dogovora, kojim je Vašingtonu omogućeno da rasporedi vojnike i opremu za vežbe u toj zemlji.

Nakon što je američka agencija za pružanje pomoći stavila na čekanje odluku o finansiranju programa za borbu protiv siromaštva na Filipinima, Duterte je poručio da ta zemlja može da preživi “bez američkog novca”, preneo je Reuters.

“Niste nam potrebni. Pripremite se da napustite Filipine. Pripremite se za eventualno ukidanje ili prestanak važenja sporazuma o gostujućim trupama (VFA)”, rekao je Duterte na konferneciji za novinare, nakon što se vratio iz posete Kambodži i Singapuru.

Duterte je i ranije iznosio slične pretnje, u junu ove godine, a njegovi službenici su negirali njegove izjave, čime su stvarali konfuziju.

Filipinski predsednik amerikance naziva “kučkinim sinovima” i “hipokratama”, dok za Kineze govori da imaju “najlepšu dušu” zbog ponuđene finansijske pomići.

“I što mi onda treba Amerika”, upitao se on.

Duterte je kazao i da bi Rusija mogla da bude veoma važan saveznik jer “ne vređa” i “ne meša se”.

Filipini su bili predviđeni za novi paket pomoći, nakon što je prethodni petogodišnji program za redukciju siromaštva uspešno primenjen.

Taj program je iznosio 434 miliona dolara pomoći.

Izvor:Tanjug
Previous Produktna berza: Kukuruz i stočni ječam u fokusu kupaca
Next Novi bombaški napad u Turskoj, više ljudi poginulo i povređeno

You might also like

Geopolitika 0 Comments

EU pooštrila sankcije Severnoj Koreji, Nemačka i Švedska ipak šalju humanitarnu pomoć

Evropska unija je u petak proširila sankcije protiv Severne Koreje pri čemu je gotovo u potpunosti zabranjena trgovina i putovanja nakon što je Pjongjang izvršio nuklearnu probu i lansiranje rakete.

Politika 0 Comments

Američki Senat odobrio članstvo Crne Gore u NATO

Američki Senat ratifikovao je u utorak Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u.

Geopolitika 0 Comments

Telefonski razgovor Putina i Erdogana, dogovoreno obnavljanje veza Rusije i Turske

Predsednik Rusije Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan danas su razgovarali telefonom, prvi put od obaranja ruskog borbenog aviona Su-24, novembra prošle godine.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply