Katar smanjuje prodaju sirovina SAD-u, cene nafte u padu

Katar smanjuje prodaju sirovina SAD-u, cene nafte u padu

Američka “laka” nafta WTI zaključena je danas na trgovanju u Njujorku u padu, blizu nivoa od 51 dolar po barelu, nakon što je Kuvajt najavio veće smanjenje isporuka SAD-u i evropskim kupcima.

Pre zaključenja trgovanja WTI nafta je beležila gubitak od čak 2,1 odsto, zbog naglog jačanja dolara posle odluke Federalnih rezervi da podigne kamatne stope u SAD prvi put u 2016. godini, ali su kasnije ti gubici ublaženi, izveštava agencija “Bloomberg news”.

Jači dolar čini naftu izraženu u američkoj valuti manje atraktivnom za investitore.
Cene naftnih fjučersa su porasle posle vesti da će državna korporacija “Kuwait Petroleum” (KPC) više smanjiti isporuke SAD-u i evropskim kupcima nego azijskim potrošačima.

Nafta WTI za isporuke u januaru pala je za 14 centi na 50,90 dolara po barelu na robnoj berzi u Njujorku, a samo pre tri dana cena ovog energenta bila je zaključena na 52,98 dolara, na najvišem nivou od jula 2015. Ukupni obim trgovanja bio je oko 23 odsto iznad 100-dnevnog proseka.

Severnomorska sirova nafta “brent” za isporuke u februaru ojačala je za 12 centi na 54,02 dolara po barelu na ICE evropskoj berzi fjučersa u Londonu.

Kuvajtska državna naftna kompanija je obavestila korisnike da će smanjiti pumpanje “crnog zlata” počev od 1. januara, u okviru sprovođenja sporazuma o rezanju proizvodnje koje su dogovorili vodeći svetski proizvođači.

“Bilo je mnogo oprečnih komentara u pogledu perspektiva sporazuma Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK). Kuvajtske kvote o isporukama su podsetnik da su ozbiljno pristupili sporazumu. Čini se da će Saudijci i druge zemlje Persijskog zaliva uraditi svoj deo posla”, kaže John Kilduff, partner u njujorškom hedž fondu “Again Capital”, koji se bavi ulaganjima u energetski sektor.

Eugene Mcgillian, rukovodilac odeljenja za istraživanje tržišta u kompaniji “Tradition Energy” u Stamfordu, Konektikat, izjavio je za “Bloomberg” da očekuje priličnu volatilnost cena nafte do kraja godine.

Dolar je nastavio da jača prema glavnim valutama, kao i prema valutama zemalja u uspornu, približavajući se izjednačavanju pariteta sa evrom prvi put od septembra 2003.

“Blombergov” dolarski spot indeks, koji meri kretanje kursa zelene novčanice prema 10 glavnih valuta, porastao je za 0,7 odsto, nakon napredovanja za 1,1 procenat u sredu, što je najveći rast od 9. novembra ove godine.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Međunarodno udruženje za razvoj sa 75 milijardi dolara kreće u borbu protiv siromaštva
Next Skupština izabrala četvoro sudija Ustavnog suda Srbije

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Kako da trgujete geopolitičkim šokovima

U trenucima geopolitičkih previranja možete poludeti ili ostati staloženi. Preterana panika na finansijskim tržištima izaziva povećanje volatilnosti, ali i to ima svoj kraj, barem tako kažu istraživanja.

Svetske berze 0 Comments

Mogući izbori u Italiji podižu vrednost zlata

Politika je ta koja najčešće određuje dinamiku i smerove na tržištu kapitala.

Dinar stabilan, kurs 122,94 dinara za evro

Vrednost dinara prema neznatno je promenjena u odnosu na juče i zvanični srednji kurs za petak iznosi 122,9396 dinara za evro.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply