Zvanično pokrenut  Galileo – “evropski GPS”

Zvanično pokrenut Galileo – “evropski GPS”

Na ceremoniji u Briselu danas su zvanično pokrenute usluge evropskog sistema satelitskog navodjenja Galileo, koji predstavlja konkurenciju i dopunu američkom dži-pi-esu (GPS) i omogućiće preciznije pozicioniranje i datiranje, kao i brže slanje poziva u pomoć.

“Ovo je ogroman uspeh za Evropu. Nijedna evropska zemlja to ne bi mogla sama da uradi. Galileo, najprecizniji sistem satelitskog navodjenja na svetu, postao je realnost”, izjavila je evropska komesarka za industriju Elžbijeta Bijenkovska.

Ovaj novi signal za sada može da uhvati samo nekolicina povlašćenih vlasnika pametnih telefone koji su kompatibilni sa Galileom ovih telefona za sada nema mnogo budući da je prvi takav model španskog proizvodjača BQ na tržištu tek od jeseni.

Francuska kosmička agencija Cnes procenjuje da danas desetina evropskog bruto domaćeg proizvoda zavisi od sistema satelitskog pozicioniranja, a da bi ovaj procenat mogao da poraste na blizu trećinu do 2030. godine.

Predsednik ove agencije Žan-Iv le Gal (Jean-Yves Le Gall) rekao je da se privatnim akterima otvara široko polje za primenu evropskog sistema, i da će od toga i gradjani imati koristi.

“I baš tu je i pravi izazov, da se Galileo nadje u svačijem džepu i u svakom vozilu, kako bi se mogao iskoristiti značajan napredak koji pruža taj servis”, naveo je on.

Evropa tu nije u sjajnoj poziciji budući da već postoje američki GPS, ruski Glonas (Glonass) i kineski Beidu (Beidou).

U Briselu tvrde da evropski satelitski sistem pruža bolje rezultate, posebno u pogledu preciznosti koja se meri u metrima, što je bolje nego kod konkurentskih sistema, dok će servis koji će se plaćati omogućiti odredjivanje položaja uz preciznost u nekoliko santimetara.

Galileo pruža još jedan napredak za operacije potrage i spasavanja poziv na pomoć videće se u realnom vremenu iz bilo kog dela sveta.

“Danas je potrebno manje od tri sata da se pronadje osoba, izgubljena u moru ili planini”, a sa Galileom će biti potrebno samo “10 minuta”, navodi portparolka Evropske komisije Lucija Kode (Lucia Caudet).

Evropski signal će biti datiran sa preciznošću od nekoliko milijarditih delova sekunde, što je posebno korisno za banke, osiguranja i dobavljače energije.

Imaće i proveru autentičnosti, što je ključno za buduća vozila bez vozača koja će morati da budu zaštićena od zlonamernog preuzimanja kontrole na daljinu.

Biće potrebno vreme da bi proizvodi kompatibilni sa Galileom ušli u širu upotrebu, a u Briselu navode da će sva nova vozila koja se prodaju u Evropi biti opremljena prijemnicima signala Galileo od 2018. godine.

U početku Galileo neće imati optimalnu preciznost, a signal neće biti dostupan sve vreme.

Za potpunu preciznost na celoj planeti moraće da se sačeka 2020. godina, kada će svih 30-ak satelita biti u orbiti. Danas ih je oko 15.

Galileo je kompatiilan sa GPS-om, tako da će korisnici moći da pristupaju ovim sistemima u isto vreme, i da time povećaju kvalitet i pozudanost pozicioniranja.

Program Galileo, čiji budžet je 10 milijardi evra, pokrenut je 1999. godine.

Izvor:Beta
Previous Saša Vlaisavljević: Aerodrom dobija ulaganja od dve milijarde dinara do kraja 2016. godine
Next Beogradska berza:Neznatna promena indeksa, Komercijalna banka najprometnija

You might also like

Društvo 0 Comments

Srbi godišnje popiju 100 miliona litara rakije

U Srbiji se godišnje popije 100 miliona litara rakije, što znači da svaki punoletan građanin godišnje ispije oko 17 litara alkohola.

Kompanije 0 Comments

Odšteta za oštećeni prtljag najviše 250 evra

U slučaju gubitka ili oštećenja prtljaga u autobusu odšteta koju putnik može da očekuje je 200 do 250 evra, pa je najpametnije vrednije stvari čuvati pored sebe.

Aukcija obveznica Srbije: Obim emisije 25 milijardi dinara, tražnja manja od 6 milijardi

Na današnjoj aukciji dvogodišnjih državnih obveznica Republike Srbije ponuđen obim emisije iznosio je 25 milijardi dinara, a ukupni obim tražnje iznosio je 5.812.380.000 dinara, saopštila je Uprava za javni dug.

1 Comment

  1. Dragan
    December 16, 03:04 Reply
    Ni rec o nasim mobilnim provajderima, da li oni nude telefone koji mogu da koriste Galileo sistem.

Leave a Reply