Rusija i Japan osnivaju zajednički fond za podsticanje investicija

Rusija i Japan osnivaju zajednički fond za podsticanje investicija

Rusija i Japan dogovorili su osnivanje zajedničkog fonda za podsticanje investicija u ekskluzivnj ekonomskoj zoni, saopštio je zamenik ruskog premijera Jurij Trutnjev.

Sporazum su potpisali danas predstavnici Japanske banke za međunarodnu saradnju, ruske Agencije za dalekoistočna ulaganja i izvoz i Fonda za razvoj Dalekog istoka, tokom prvog dana posete ruskog predsednika Vladimira Putina Japanu, javlja Raša tudej.

Cilj fonda je da podstakne saradnju između dve zemlje i ohrabr japanske investicije u region ruskog Dalekog istoka i u zemlju u celini.

“Potpisali smo memorandum o stvaranju zajedničke investicione platforme. Ta sredstva će pomoći uspostavljanju boljeg ambijenta za ulaganja”, rekao Trutnjev, naglašavajući da Rusija traži nove načine za privlačenje biznisa u zemlju.

Fond “težak” 100 milijardi jena (901 milion dolara) investiraće u medicinske i urbanističke projekte, kao i u osavremenjavanje proizvodnih pogona, prema izveštajima japanskih medija.

Dve zemlje će obezbediti približno jednaka sredstva za fond, tako da bi ulaganje u projekte moglo da počne već iduće godine.

Predsednik Putin je u poseti Japanu gde će se sastati sa premijerom Šinzom Abeom, navodi Raša tudej i dodaje da se ova poseta, na koju se čekalo od 2014. godine, zato smatra velikim prodom u rusko-japanskim odnosima.

Očekuje se da će Tokio i Moskva potpisati gotovo 50 poslovnih ugovora na marginama rusko-japanskog poslovnog foruma sutra, kojem će prisustvovati i lideri dve zemlje.

Izvor:Tanjug
Previous Evro potonuo ispod 1,04 dolara
Next Dinar bez promene prema evru, nastavljen pad u odnosu na dolar

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Saudijska Arabija: Jemenski Huti raketirali pogranični grad

Sedam civila je poginulo nakon što su projektili koje su u utorak uveče na grad Najran na jugu Saudijske Arabije ispalili pripadnici jemenske pobunjeničke grupe Huti, objavila je saudijska državna

Geopolitika 0 Comments

“Bliski susret” ruskih vojnih aviona i američkog razarača u Crnom moru

Više ruskih vojnih aviona približilo se razaraču američke ratne mornarice u Crnom moru 10. februara, a njihovo približavanje smatra se “nesigurnim i neprofesionalnim”, objavio je Pentagon u utorak.

Geopolitika 0 Comments

Konferenciji o miru na Bliskom istoku u Parizu bez predstavnika Izraela i Palestinaca

Više od 70 svetskih diplomata okupiće se danas u Parizu na konferenciji o miru na Bliskom istoku sa koje se očekuje poziv na osnivanje Palestinske države, ali među njima neće

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply