Evro potonuo ispod 1,04 dolara

Evro potonuo ispod 1,04 dolara

Vrednost zajedničke evropske valute pada ubrzanim tempom i ako se tako nastavi paritet je sasvim izgledan, smatraju analitičari.

U popodnevnim satima evrom se na međunarodnim valutnim tržištima trguje po ceni 1,0371 dolara, što predstavlja dnevni pad od 1,57% i istovremeno je najniži nivo evra prema dolaru od 2002. godine.

Pre objavljivanja odluke Fed-a o povećanju kamata evro je koštao 1,0630 dolara.

“Paritet sigurno više nije nemoguć”, kaže Brian Daingerfield, valutni strateg u Royal Bank of Scotland, dodajući da očekuju kretanje kursa evra između jednog i 1,10 dolara, što govori da je paritet u 2017. godini moguć.

Evropska centralna banka prošle nedelje je nagovestila da će i u 2017. godini nastaviti voditi labaviju monetarnu politiku. S druge strane, po mišljenju zvaničnika američke centralne banke, Fed bi mogao dodatno povećati kamate još tri puta u 2017., jer se očekuje jačanje inflacije zbog rasta cena nafte i najavljene politike novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa, koja uključuju smanjenje poreza, a povećanje fiskalne potrošnje.

Zato se, smatraju analitičari, može očekivati daljnje jačanje dolara i rast prinosa na američke obveznice, što bi moglo dovesti do odliva kapitala s tržišta u razvoju, i priliva na američka finansijska tržišta.

Nakon jučerašnje odluke američke centralne banke da poveća kamatne stope za 0,25 procentnih poena, dolar je ojačao u odnosu na sve glavne svetske valute.

Dolarov indeks, koji meri vrednost američke u korpi šest vodećih svetskih valuta, ojačao je 1,5%, na 103,23 , nivo koji je poslednji put zabeležen u decembru 2002. godine.

Izvor:Agencije
Previous Saxo Bank: Evropa bi u 2017. mogla biti neočekivani pobednik na tržištu obveznica
Next Rusija i Japan osnivaju zajednički fond za podsticanje investicija

You might also like

Skupština Aerodroma odobrila akcionarima 750 miliona dinara dividende

Redovna skupština akcionara Aerodroma „Nikola Tesla“, održana 27. juna tekuće godine, usvojila je sve predložene tačke dnevnog reda, među kojima su i usvajanje finansijskih izveštaja za proteklu godinu i donošenje

Makroekonomija 0 Comments

Ministarstvo finansija: Suficit u budžetu u prvom tromesečju sedam milijardi dinara

Ministarstvo finansija Srbije saopštilo je danas da je prema preliminarnim rezultatima suficit u budžetu u prvom tromesečju sedam milijardi dinara.

Najvažnije vesti 0 Comments

MMF odobrio Srbiji novi program saradnje

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je Srbiji, na sednici održanoj u sredu, novi program saradnje uz podršku Instrumenta za koordinaciju politike (Policy Coordination Instrument – PCI).

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply