Stambeno tržište u Srbiji: Kupci čekaju povoljnije ponude, prodavci poskupljenje

Stambeno tržište u Srbiji: Kupci čekaju povoljnije ponude, prodavci poskupljenje

Iz Uprave prihoda najavljuju da će rešenja za porez na imovinu za 2017. godinu biti neznatno veća, što znači da je za toliko porasla i vrednost nekretnina.

S druge strane, trgovci nekretninama kažu da je stambeni prostor ove godine najjeftiniji, a bankari tvrde da stambeni krediti nikada nisu bili povoljniji .

Foto:homeloanow.com

Foto:homeloanow.com

Da li je ovo pravo vreme za kupiti stan?

“Planiram kupovinu stana pet godina. Kamate su sada dvostruko niže nego tada, a cene su neznatni niže. Ako tako gledamo, uštedeo sam malo novca, ali sam oko 10.000 evra dao svojim stanodavcima” – kaže za “Blic” Petar Mirković (36) koji sa suprugom i dve ćerke već 10 godina vodi podstanarski život.

I dalje čeka ponudu iz snova, i ne osvrće se na najave poskupljenja.

Agenti za nekretnine, naravno zbog prirode svog posla, savetuju kupovinu što pre

Foto: getty

Foto: getty

Nebojša Rapajić, vlasnik agencije za prodaju nekretnina “Feniks”, kaže da u budućnosti očekuje skok cena.

“Bilo je zatišje u prodaji nekretnina. Međutim, u poslednjih godinu i po dana se sve stabilizovalo. Sada su povoljniji uslovi kredita i cene povoljne. U narednom periodu očekuje se da će da će veliki strani investitori ulagati u izgradnju objekata po Beogradu, a potražnja će biti sve veća. Samim tim Beograd će postati meka za gradnju u ovom delu Evrope, a cena nekretnina biće u porastu”- objašnjava Rapajić.

Nedeljko Malinović iz “Legata” takođe smatra da je trenutno najpovoljniji period za kupovinu, ali i prodaju nekretnina.

“Cene sada su dosta niske i kreću se od 800 evra po metru kvadratnom po obodima grada, pa do 5.000 evra na ekskluzivnim lokacijama poput Dedinja i užeg centra. I krediti su jeftini. Bilo bi najpametnije da se sada ulaže u nekretnine jer verujem da će vrlo brzo cene istih početi da rastu. Sada se malo gradi, a priliv stanovništva je dosta veliki. Prošlo je osam godina otkad je počela kriza, te se nadamo da će vrlo brzo proći i ovo stanje stagnacije” – kaže Malinović.

Cene u Beogradu se kreću od 500 evra po obodu do 8.000 evra na Dedinju

On dodaje da bi građani trebalo da sagledaju stvari iz ugla da nikada jeftinije neće moći da kupe nekretninu.

“Ako neko kupuje, bolje da sada kupi, ali onaj ko prodaje, proda sada. Iako će jeftino prodati, on će moći i jeftino da kupi” – naglašava Malinović i dodaje da u Beogradu ima bar 100.000 podstanara.

Tvrdnju da je sada najbolji trenutak za kupovinu nekretnina potvrđuju i na portalu za prodaju nekretnina Nekretnine.rs.

“Sa obzirom na to da cene miruju i da krediti nikada nisu bili povoljniji, možda je sada najbolji trenutak za kupovinu nekretnina” – kažu oni za beogradski list.

Izvor:Blic
Previous Dinar ojačao, NBS danas prodala 10 miliona evra
Next Wall Street: Indeksi i dalje na rekordnim nivoima

You might also like

Rezidencijalne nekretnine 1Comments

Karić najavljuje masovnu stanogradnju u Srbiji

Biznismen i lider Pokreta snaga Srbije  izjavio je da čeka da mu budu predložene lokacije i da počne masovnu stanogradnju u Srbiji.

Nekretnine 0 Comments

Nekretnine SFRJ: Još 51 objekat u inostranstvu za raspodelu

Srbija je u Brazilu upravo predala slovenačkim diplomatama konzulat u Sao Paulou i vilu u Braziliji, ukupne vrednosti oko milion dolara, u okviru procesa sukcesije imovine posle raspada Socijalističke Federativne

Turističke nekretnine 0 Comments

Hoteli sa tri zvezdice nedostaju Srbiji

Sve je više luksuznih hotela u Srbiji sa četiri i više zvezdica, a samo ih je u glavnom gradu 47. Međutim, stručnjaci kažu da nedostaju komercijalni hoteli sa tri zvezdice

4 Comments

 1. Rs
  December 14, 11:17 Reply
  Tržište stanova je klinički mrtvo, sve je veći broj građana koji je uzeo kredite i sada je u velikim problemima sa njegovom otplatom, a u Srbiji je danas jeftinije kupiti gotovu kuću nego je graditi.
 2. Max
  December 14, 11:18 Reply
  Završeni popis(2011) je pokazao da se broj stanovnika u Srbiji u poslednjoj deceniji smanjio za 5 odsto. Po popisu, Srbija danas ima čak 30 odsto više stambenih jedinica nego domaćinstava. I u beogradskom regionu, koji jedini beleži prirast stanovništva, stambenih jedinica je za 22 odsto više nego porodica. Reč je o uludo potrošenom novcu i o mrtvom kapitalu.
 3. Q
  December 14, 11:32 Reply
  U Srbiji postoji višak stambenog prostora , pa kada na to dodate i ćišćenje bankarskih bilansa kroz aktiviranje hipoteka mislim da je svakom normalnom coveku jasno sta nas ceka sa trzistem nekretnina u Srbiji.Kamate ce ici jos dole kao i cene nekretnina i ne nasedajte na ove price iz raznoraznih agencija.Pamet u glavu...
 4. Goxy
  December 14, 11:33 Reply
  U Srbiji postoji ogroman skriveni problem koji će, pre ili kasnije, promeniti sliku tržišta nekretnina – prevelik broj građana danas poseduje stanove koje dugoročno neće moći da zadrži. Cena struje u Srbiji je neodrživo potcenjena, komunalije (sem možda grejanja) su takođe veoma niske, iznosi za održavanje zgrada su neodrživo mali. Na sve to treba dodati i hroničnu nedisciplinu u plaćanju i ovako niskih obaveza. I oni koji danas kupuju stanove, čine to očekujući da će se ovakva antipolitika nastaviti. Oni precenjuju svoje mogućnosti kupujući stanove koje sutra možda neće moći da izdržavaju, pogotovo kada budu pogođeni istovremenim rastom troškova stanovanja i rata za kredit.

Leave a Reply