Srbi godišnje popiju 100 miliona litara rakije

Srbi godišnje popiju 100 miliona litara rakije

U Srbiji se godišnje popije 100 miliona litara rakije, što znači da svaki punoletan građanin godišnje ispije oko 17 litara alkohola.

 

Očekivano, najviše se pije tokom sezone slava i za novogodišnje praznike, a više od polovine građana kvalitet podređuje ceni, pokazuje istraživanje koje je sprovela Grupacija uvoznika i distributera jakih alkoholnih pića GUDAR, piše Kurir.

Istovremeno, rezultati istraživanja pokazuju da manje od 30 odsto građana kupuje rakiju i žestoka alkoholna pića u prodavnicama i trgovinskim lancima, dok se najveći broj opredeljuje za sopstvenu proizvodnju ili kupovinu po preporuci, preko “proverenih proizvođača”.

“Interesantno je i to što je 30 odsto ispitanika reklo da ne zna gde kupuje žestoka alkoholna pića, pa možemo pretpostaviti da se ta trgovina obavi u oblasti sive ekonomije. Glavni razlog je povoljnija cena i činjenica da naši građani cenu stavljaju na prvo, a kvalitet na drugo mesto, bez obzira na to što na takav način ugrožavaju svoje zdravlje”, rekao je predsednik GUDAR- a, Predrag Amidžić, predsednik GUDAR.

Šefica odseka za proizvodnju i preradu voća u Ministarstvu poljoprivrede Kolinda Hrehorović kaže da se u Srbiji godišnje proizvede oko 100 miliona litara rakije.

“Od ukupne proizvodnje šljiva, koja iznosi oko 740.000 tona, čak 70 odsto se koristi za proizvodnju rakije. Problem je što se skoro 80 odsto te rakije proda mimo regularnih tokova, odnosno u sivoj zoni”, napominje Hrehorović.

foto: tomegavax.com

foto: tomegavax.com

Inače, poreska policija je ove godine zbog nedozvoljenog prometa alkoholnih pića podnela 98 krivičnih prijava i privremeno oduzela 2.700 litara žestokih alkoholnih pića, rekao je načelnik Odeljenja za operativni rad iz sektora poreske policije u Ministarstvu finansija Ljubiša Perić. On je dodao da je u 2015. podneto samo šest krivičnih prijava, zato što to nije bio prioritet rada državnih organa, ali se donošenjem Akcionog plana o suzbijanju sive ekonomije situacija promenila.

Šef odseka za zaštitu prava intelektualne svojine iz Ministarstva trgovine Nebojša Dević rekao je da je u 2015. pronađeno oko 2.500 falsifikovanih proizvoda, pri čemu se u noćnim klubovima proda 85 odsto falsifikovanih alkoholnih pića. Falsifikati se najčešće uvoze, kako je Dević naveo, sa Kosova, iz BiH, Mađarske i Makedonije, a preprodavci su se najčešće bavili i ilegalnom trgovinom i prodajom droge.

Prema rečima Dejana Milojevića iz Uprave kriminalističke policije, svest Srba je, kad je u pitanju kupovina i konzumiranje žestokih alkoholnih pića, na jako niskom nivou. Tako više od polovine građana prilikom kupovine stranih žestokih pića ne proverava da li je reč o originalnom proizvodu, da li proizvod ima odgovarajuću etiketu, deklaraciju i akciznu markicu.

Izvor: GdeInvestirati/Kurir
Previous Beogradska berza: Prekinut pozitivni niz, Sojaprotein među retkim dobitnicima
Next Ministri evrozone suspendovali plan pomoći Grčkoj, berza pala 3 odsto

You might also like

Društvo 0 Comments

Zbog ovoga su na listi najboljih poslodavaca

Milioni zaposlenih u Sjedinjenim Američkim državama zbog uslova u kojima rade, pate od bolova u leđima, što su neke kompanije primetile i odlučile da to spreče – besplatnim masažama.

Društvo 1Comments

Predsednik SANU: Prioriteti nove vlade trebaju biti izgradnja institucija, demografsko pitanje i etika rada

Predsednik SANU Vladimir Kostić izjavio je da su tri ključne stvari na kojima bi vlada trebalo da radi – izgradnja institucija, demografsko pitanje i etika rada.

Društvo 0 Comments

Komplet udžbenika do 17.000 dinara

Bez obzira što je osnovno obrazovanje u Srbiji besplatno i obavezno, u praksi je to potpuno drugačije, jer za dva osnovca udžbenici koštaju 15.000 dinara, a za starije 30.000.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply