Predlog zakona o stanovanju: Neće biti dodatnih troškova za održavanje zgrada

Predlog zakona o stanovanju: Neće biti dodatnih troškova za održavanje zgrada

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će usvajanjem Predloga zakona o stanovanju biti obezbeđen minimum održavanja koji mora da postoji u svakoj zgradi radi bezbednosti građana, ali da zakon neće doneti nove dodatne troškove građanima.

Zorana Mihajlović (Foto:N1)

Zorana Mihajlović (Foto:N1)

Ona je tokom obrazlaganja predloženog akta poslanicima u Skupštini Srbije kazala da će građani napokon dobiti strategiju stambene politike od 2017. godine, a neće imati veće i dodatne troškove, već će za održavanje zgrade biti izdvajano kao i do sada.

Navodeći da je pojava profesionalnih upravnika zgrada naišla na dosta otpora onih koji ne žele uvođenje reda u toj oblasti, Mihajlović je rekla da je postojanje profesionalnih upravnika u EU obaveza, a da je predloženim zakonom izbor na stanarima da li će izabrati svog upravnika koji će voditi računa o upravljanju zgradom.

“Imamo opciju da upravnik bude stanar zgrade, ako to stanari odluče ali ako ne žele svog komšiju za upravnika, oni će zajedno sa Privrednom komorom odlučiti ko će upravljati zgradom”, kaže Mihajlović.

U slučaju da tu ne bude dogovora, lokalne samouprave će sa Privrednom komorom na određeni rok izabrati prinudnog upravnika, koji će postojati samo u onim stambenim objektima gde stanari ne mogu da se dogovore o upravljanju zgradom, a takav upravnik moraće

Predloženi zakon, kako je navela ministarka, prvi put rešava pitanje zaštićenih stanara i vlasnika stanara, a detaljno definiše odnos prema socijalnom stanovanju i grupe koje se pojavljuju kao korisnici socijalnog stanovanja – žrtve porodičnog i partnerskog nasilja i beskućnici.

“Nije bilo lako naći način da najpravednije rešimo ovo pitanje”, rekla je Zorana Mihajlović i dodala da se najviše stanova izdaje u Beogradu i to u centru grada.

Zorana Mihajlović je kazala i da zakon daje osnovu da počne drugačije razmišljanje o energetskoj efikasnosti zgrada.

Kako je dodala, 90 odsto zgrada je napravljeno bez uvažavanja energetske efikasnosti što je problem za državu, ali i za građane jer stvara dodatne troškove.

Predstavljajući izmene i dopune Zakona o komunalnim delatnostima, Zorana Mihajlović je rekla da je sada detaljnije definisano šta su komunalne delatnosti, uveden je princip konkurentnosti, obezbedjeno je stabilnije finansiranje i predviđeno da se uvažava mišljenje gradjana o kvalitetu komunalne delatnosti, najmanje jednom godišnje.

Izvor:Agencije
Previous Japan na korak do legalizacije kasina, porasla cena svetskih kockarnica
Next Hesteel naredne godine investira u smederevsku Železaru 120 miliona dolara

You might also like

Društvo 0 Comments

Srbija i BiH potpisale Protokol o privremenom zapošljavanju građana 

U Sarajevu je danas potpisan Protokol o provođenju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije o privremenom zapošljavanju državanja Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji i državljana Republike Srbije

Društvo 0 Comments

Penzioneri protiv prodaje banja u vlasništvu PIO fonda

Udruženje sindikata penzionera Srbije danas je zatražilo da Fond za penzijsko-invalidsko osiguranje dobije pravo da upravlja svojom imovinom, umesto da je država prodaje kako bi se smanjile dotacije za isplatu

Društvo 0 Comments

Online kupovina: Najviše novca za avio karte i garderobu

Online kupovina je sve češća opcija za naše građane. Najviše novca daju za avionske karte i hotelske rezervacije, od robe najčešća garderoba.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply