Neočekivan rast američkih zaliha spustio cene nafte

Neočekivan rast američkih zaliha spustio cene nafte

Nakon izveštaja o rastu zaliha nafte u SAD, cene ove sirovine su danas zabeležile pad na međunarodnim tržištima.

Procenjuje se da su članice OPEC-a u novembru možda pumpale veće količine „crnog zlata“ nego što se mislilo, što bi potencijalno potkopalo efekte planiranog smanjenja proizvodnje.

Cena fjučersa američke „lake“ nafte WTI za isporuku u januaru skliznula je naniže za 69 centi (1,3 odsto) na 52,29 dolara po barelu u jutrošnjem trgovanju, javlja agencija Reuters.

Severnomorska sirova nafta „brent“ za isporuku u februaru pojeftinila je za 60 centi (1,08 odsto) na 55,12 dolara za barel.

Trgovci kažu da je na pad cena uticao izveštaj o neočekivanom povećanju zaliha sirove nafte u SAD.

Akteri na tržištu nafte su se usredsredili na prognozirno povećanje kamatnih stopa u SAD koje će verovatno podstaći rast dolara, što će poskupeti naftu u dolarskoj ceni uvoznicima koji koriste slabije nacionalne valute.

“Zamajac slabljenja cena na tržištima nafte se nastavlja, pričemu su preko noći opale cene i ‘brenta’ i WTI nafte, nakon podataka o većem rastu zaliha u SAD-u nego što je očekivano. . . koji su pokazali iznenafjujće veliki skok od 4,7 miliona barela”, izjavio je Jeffrey Haley, viši tržišni analitižar brokerske kuće Oanda u Singapuru.

“Očekujemo da će trgovanje u Aziji imati izvestan negativan trend pošto trgovci smanjuju svoje dugioročne pozicije u očekivanju glavnog večerašnjeg zasedanja Federalnih rezervi“, dodao je on, aludirajući na očekivanu odluku američke centralne banke o podizanju kamatnih stopa kasnije danas.

foto: climateroadmap.com

foto: climateroadmap.com

Greg Mckenna, glavni tržišni strateg u brokerskoj kući Axitrader kaže da su “trgovci uglavnom u najvećem broju već ukalkulisali u cenu to da će Fed podići kamate za 25 baznih poena“.

Trgovci naftom kažu da dodatni pritisak na cene vrši i izveštaj Međunarodne agencije za energiju (IEA) o tome da je OPEK u novembru pumpao oko 34,2 miliona barela nafte dnevno, odnosno za 500.000 barela više od ionako rekordne zvanične procene naftnog kartela.

Ukoliko je to tačno, onda bi to moglo, kako ocenjuje Reuters, da potkopa napore OPEC-a i drugih proizvođača, kao što je Rusija, za smanjenje dnevne proizvodnje nafte za gotovo 1,8 miliona kako bi se okončala dvogodišnja prevelika ponuda i pad cena „crnog zlata“.

IEA je navela da su globalne isporuke nafte porasle na rekordnih 98,2 miliona barela dnevno u novembru, pri čemu je OPEC-ova proizvodnja neutralisala smanjenje pumpanja u drugim zemljama proizvođačima nafte.

To je u suprotnosti sa očekivanom globalnom tražnjom za naftom od 96,95 miliona barela dnevno u četvrtom kvartalu 2016.

Uprkos tome, IEA je procenila da bi zbog stabilnog rasta potražnje, na tržištu nafte početkom iduće godine moglo da dođe do deficita ponude „crnog zlata“ za 600. 000 barela dnevno, ukoliko se proizvođači budu držali svog plana smanjenja proizvodnje, navodi britanska agencija.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Sledeće godine se očekuje povratak legendarnog bicikla Pony
Next Banke naplaćuju opomene na zakasnele otplate

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Evropska komisija kaznila HSBC, JP Morgan i Crédit Agricole zbog nameštanja Euribora

Regulatorna tela Evropske komisije kaznila su danas banke JPMorgan, HSBC i Credit Agricole ukupnom kaznom od 485 miliona evra zbog dogovaranja da manipulišu visinom kamatnih stopa.

Najvažnije vesti 0 Comments

Kinezi zainteresovani za Zastavu kovačnicu

Tender za novu podaju Zastave kovačnice u bankrotu zakazan je za 24. april. Javnom pozivu zainteresovanim kupcima prethodila je ponovna procena kapitala Kovačnice, pošto je ona prošlogodišnja, na zahtev najvećeg

Svetske berze 0 Comments

John Hardy: Rast dolara drugačije tretiran ovog puta

Kako je osmišljena retorika Feda, i kako se ponašaju tržišta u situaciji kada federalne rezerve nagoveštavaju dva do tri povećanja kamatnih stopa do kraja godine, piše u komentaru za Gdeinvestirati.com direktor sektora Strategije

1 Comment

Leave a Reply