Svako četvrto malo i srednje preduzeće u 2017. planira više zaposlenih i veće plate

Svako četvrto malo i srednje preduzeće u 2017. planira više zaposlenih i veće plate

Istraživanje koje je ProCredit banka sprovela u saradnji sa istraživačkom agencijom GFK pokazuje da većina malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u Srbiji (52,6 odsto), a naročito privrednika koji sarađuju sa Nemačkom (63,2 odsto), u 2017. godinu ulazi sa poslovnim i investicionim optimizmom.

Prema podacima ovog istraživanja, najveći broj kompanija (59 odsto) naredne godine očekuje profit sličan onome u 2016. godini, dok nešto više od četvrtine ispitanika veruje da će on biti veći. Nešto veći optimizam po ovom pitanju iskazala su mala i srednja preduzeća, od kojih 37 odsto očekuje veće profite nego 2016. godine, nego preduzetnici (19 odsto).

U pogledu novih radnih mesta, gotovo osam od deset preduzeća i preduzetnika u Srbiji očekuje da će stanje biti na istom nivou kao i 2016. godine. Takođe, 23 odsto malih i srednjih preduzeća očekuje da će povećati broj zaposlenih, dok među preduzetnicima takva očekivanja ima tek 12 odsto.

Porast zarada zaposlenih u 2017. godini planira 22 odsto malih i srednjih preduzeća i 12 odsto preduzetnika, a većina, čak 78 odsto njih očekuje da primanja radnika ostanu na istom nivou kao i 2016. godine.

Čak dve trećine ispitanika ne planira bilo kakve investicije, a oni koji planiraju, većinom navode mašine (21 odsto) i vozila (8 odsto).

Slaba naplata potraživanja, jaka konkurencija i porezi glavni su problemi u 2016. godini, a slede slaba prodaja, državna regulativa, organizacija poslovanja i druge poteškoće.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Odgovor na produženje američkih sankcija: Iran gradi brodove na nuklearni pogon
Next Arapi u Beograd na vodi do sada investirali 1,7% od 3,5 milijardi evra

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Neiskorišteni potencijali Srbije u oblasti biotehnologije

Srbija u oblasti biotehnologije ima veliki broj izuzetnih stručnjaka i to je veliki potencijal koji zemlja mora da iskoristi u narednim godinama, poručili su organizatori konferencije “Fabelgrade 2016” koja je

Preduzetništvo 0 Comments

Koliko se zaista isplati proizvodnja lešnika u Srbiji?

Za lešnik je potrebno samo nešto novca, znanje i strpljenja. A opet, u Srbiji je proizvođača toliko malo da se 90 odsto lešnika uvozi.

Preduzetništvo 0 Comments

Objavljen konkurs za dodelu subvencija za razvoj tradicionalnih zanata

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije je objavilo konkurs za dodelu subvencija za očuvanje i razvoj tradicionalnih zanata u ukupnom iznosu od 10 miliona dinara.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply