Sirija: Vladine snage preuzela punu kontrolu nad Alepom

Sirija: Vladine snage preuzela punu kontrolu nad Alepom

Sirijska vojska i njeni saveznici preuzeli su punu kontrolu nad svim okruzima u Alepu, nakon što su se pobunjenici povukli iz grada, saopštio je danas neimenovani izvor iz sirijske vojke.

Odbrana pobunjenika juče je slomljena, što je omogućilo veliko napredovanje sirijske vojske u više od polovine preostalih delova Alepa, koji su bili pod kontrolom pobunjenika, i dovelo do povlačenja pobunjenika u nekoliko okruga na zapadnoj obali reke, prenosi Reuters.

Sirijska vojska i njeni saveznici su pred proglašenjem pobede u Alepu, rekao je ranije izvor u sirijskoj vojsci, nakon što su pobunjenici u tom sirijskom gradu danas svedeni na veoma malu teritoriju koju neprestano zasipaju bombe.

Izveštač Reutersa u zoni koju pod kontrolom drže snage sirijske vlade, javlja da se bombardovanje pobunjeničke zone u Alepu nastavilo juče bez prestanka, dok jedan civil koji je tamo “zaglavljen” opisuje situaciju kao “sudnji dan”.

“Borbe u istočnom Alepu trebalo bi da brzo budu okončane. Pobunjenici nemaju mnogo vremena. Ili će morati da se predaju, ili će umreti”, rekao je novinarima u Alepu general Zaid al-Saleh, načelnik bezbednosnog komiteta vlade za taj sirijski grad.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da je 60 ljudi, uključujući civile i borce, ubijeno juče granatama ili iz vatrenog oružja, kada je sirijska vojska izvela juriš na nekoliko kvartova pod kontrolom pobunjenika u Alepu.

Pobunjenici su se juče po podne povukli iz svih četvrti na istočnoj strani reke koja protiče kroz Alepo, nakon što su protekle noći izgubili kvart Šeik Said, na jugu male teritorije koja je ostala u njihovim rukama, navodi Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Londonu.

Pobunjenička enklava, koja se brzo smanjuje, prepolovila se za samo nekoliko sati, a direktor Opservatorije Rami Abdul Rahman rekao je da bici za Alepo dolazi kraj.

Iako bi pad Alepa zadao ogroman udarac pobunjenicima koji pokušavaju da sirijskog predsednika Bašara al-Asada svrgnu s vlasti, Asad bi i dalje bio daleko od uspostavljanja kontrole u celoj zemlji, budući da veliki delovi Sirije ostaju u rukama pobunjenika, a Islamska država je u nedelju ponovo zauzela drevni grad Palmiru, zaključuje Reuters.

Izvor:Tanjug
Previous Bill Gates ulaže milijardu dolara za čistu energiju
Next Wall Street: Dow Jones zabeležio skok, S&P 500 pad

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Rusko-američki razgovori u Moskvi: Ubrzati političko rešenje krize u Siriji

Nakon sastanaka sa ruskim liderom Vladimirom Putinom i šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom, američki državni sekretar John Kerry rekao je da je postignut dogovor da se ubrzaju napori za ostvarenje

Geopolitika 0 Comments

Nagorno-Karabah: Rusija poziva na obustavu nasilja i naoružava sukobljene strane

Ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio je da će Rusija nastaviti da snabdeva oružjem sukobljene strane u Nagorno-Karabahu, oblasti oko koje se decenijama spore Jermenija i Azerbejdžan.

Geopolitika 0 Comments

Različiti stavovi na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj KiM

Ambasadori zemalja u Savetu bezbednosti UN izneli su u sredu uveče, na sednici posvećenoj KiM, različite stavove o daljoj ulozi i obimu UNMIK-a, pri čemu su predstavnici zapadnih država predložili

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply