Philips za 1,5 milijardi dolara prodao Lumileds Apollou

Philips za 1,5 milijardi dolara prodao Lumileds Apollou

Holandski gigant u sektoru elektronike, Philips, prodao je investicionom fondu Apollo za 1,5 milijardi dolara u gotovini 80 odsto udela u američkoj kompaniji za proizvodnju LED sijalica i rasvete za automobile, Lumileds.

Kako piše magazin Fortune, cena je za 46 odsto niža od prošlogodišnjih 2,8 milijardi dolara dogovorenih sa jednim kineskim konzorcijumom, ali su taj dogovor blokirali američki regulatori navodeći kao razlog zabrinutost za nacionalnu bezbednost.

Zaključenje transakcije sa Apollom očekuje se u prvoj polovini 2017, pod uslovom da se dobiju sva potrebna odobrenja tržišnih regulatora.

Prodaja Lumiledsa je završni korak u Philipsovoj prodaji poslovanja sa rasvetom, nakon inicijalne javne ponude četvrtine akcija u Philips Lightingu u maju ove godine.

Lumileds, sa sedištem u kalifornijskom gradu San Hozeu, pravno je odvojen od Philipsa 2015. godine. U trećem kvartalu 2016. zabiležio je dobit od 101 milion evra u odnosu na 86 miliona u istom lanjskom tromesečju.

Godišnji prihodi Lumiledsa kreću se oko nivoa od dve milijarde dolara, a zapošljava devet hiljada radnika.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Trećina stanovnika Evropske unije bez stalnog zaposlenja
Next Nikolić: Srbija ne želi da pomaže retrogradnim procesima

You might also like

Kompanije 0 Comments

Kompanija COSCO za 6,3 milijarde dolara preuzima Orient Overseas

COSCO je ponudio 6,3 milijarde dolara za preuzimanje Orient Overseas Internationala.

Kompanije 0 Comments

Najslabija godina za srpske korporacije od izbijanja krize

Akcionarska društva kotirana na Beogradskoj berzi u 2015. godini zabeležila su najlošije poslovne rezultate od izbijanja krize, čemu je u velikoj meri doprinela Naftna industrija Srbije (NIS) koja je registrovala

Industrija 0 Comments

Hellenic Sugar prodaje šećerane u Žablju i Crvenki

Uprava grčke kompanije Hellenic Sugar Industry je najavila za kraj novembra međunarodni tender za prodaju dve šećerane u Srbiji – u Žablju i Crvenki.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply