Philips za 1,5 milijardi dolara prodao Lumileds Apollou

Philips za 1,5 milijardi dolara prodao Lumileds Apollou

Holandski gigant u sektoru elektronike, Philips, prodao je investicionom fondu Apollo za 1,5 milijardi dolara u gotovini 80 odsto udela u američkoj kompaniji za proizvodnju LED sijalica i rasvete za automobile, Lumileds.

Kako piše magazin Fortune, cena je za 46 odsto niža od prošlogodišnjih 2,8 milijardi dolara dogovorenih sa jednim kineskim konzorcijumom, ali su taj dogovor blokirali američki regulatori navodeći kao razlog zabrinutost za nacionalnu bezbednost.

Zaključenje transakcije sa Apollom očekuje se u prvoj polovini 2017, pod uslovom da se dobiju sva potrebna odobrenja tržišnih regulatora.

Prodaja Lumiledsa je završni korak u Philipsovoj prodaji poslovanja sa rasvetom, nakon inicijalne javne ponude četvrtine akcija u Philips Lightingu u maju ove godine.

Lumileds, sa sedištem u kalifornijskom gradu San Hozeu, pravno je odvojen od Philipsa 2015. godine. U trećem kvartalu 2016. zabiležio je dobit od 101 milion evra u odnosu na 86 miliona u istom lanjskom tromesečju.

Godišnji prihodi Lumiledsa kreću se oko nivoa od dve milijarde dolara, a zapošljava devet hiljada radnika.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Trećina stanovnika Evropske unije bez stalnog zaposlenja
Next Nikolić: Srbija ne želi da pomaže retrogradnim procesima

You might also like

Transport 0 Comments

Prodaja električnih automobila povećana za 63 odsto

Prodaja električnih vozila povećana je za 63 odsto na globalnom nivou, navode ekonomski portali.

Kompanije 0 Comments

NIS najprofitabilnija kompanija u Srbiji 2016. a najveći gubitaš Srbijagas

Najprofitabilnije preduzeće u 2016. godini bila je Naftna industrija Srbije (NIS), najveća kompanija bila je Elektroprivreda Srbije (EPS), najbolji rejting u zemlji imao je koncern “Bambi”, dok je najveće ukupne gubitke

Kompanije 0 Comments

Ivica Todorić prodao Kozmo

Između firme Müller trgovina Zagreb d.o.o. i Konzum d.d. , u vlasništvu Ivice Todorića, potpisan je Ugovor kojim će Müller preuzeti trgovinu koje je Konzum obavljao u specijalizovanim prodavnicama pod

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply