Philips za 1,5 milijardi dolara prodao Lumileds Apollou

Philips za 1,5 milijardi dolara prodao Lumileds Apollou

Holandski gigant u sektoru elektronike, Philips, prodao je investicionom fondu Apollo za 1,5 milijardi dolara u gotovini 80 odsto udela u američkoj kompaniji za proizvodnju LED sijalica i rasvete za automobile, Lumileds.

Kako piše magazin Fortune, cena je za 46 odsto niža od prošlogodišnjih 2,8 milijardi dolara dogovorenih sa jednim kineskim konzorcijumom, ali su taj dogovor blokirali američki regulatori navodeći kao razlog zabrinutost za nacionalnu bezbednost.

Zaključenje transakcije sa Apollom očekuje se u prvoj polovini 2017, pod uslovom da se dobiju sva potrebna odobrenja tržišnih regulatora.

Prodaja Lumiledsa je završni korak u Philipsovoj prodaji poslovanja sa rasvetom, nakon inicijalne javne ponude četvrtine akcija u Philips Lightingu u maju ove godine.

Lumileds, sa sedištem u kalifornijskom gradu San Hozeu, pravno je odvojen od Philipsa 2015. godine. U trećem kvartalu 2016. zabiležio je dobit od 101 milion evra u odnosu na 86 miliona u istom lanjskom tromesečju.

Godišnji prihodi Lumiledsa kreću se oko nivoa od dve milijarde dolara, a zapošljava devet hiljada radnika.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Trećina stanovnika Evropske unije bez stalnog zaposlenja
Next Nikolić: Srbija ne želi da pomaže retrogradnim procesima

You might also like

Energetika i naftna industrija 0 Comments

Tehnogas ostvario konsolidovanu dobit u 2015. od 3,6 milijardi dinara

Proizvođač i distributer tehničkih gasova, Messer Tehnogas, objavio je da je u prošloj godini ostvario konsolidovanu dobit od 3,6 milijardi dinara naspram 521,6 miliona u 2014.

Kompanije 0 Comments

Google i Microsoft odbacili međusobne optužbe

Duga istorija sporova između Microsofta i Googlea, dovela je do toga da su mnoge međusobne tužbe završene pred regulatorima u SAD ili Evropi.

Kompanije 0 Comments

Izgradnja tržnog centra na Autokomandi i u Banjaluci najznačajniji projekti Delte u ovoj godini

Delta Holding će sredinom ove godine početi izgradnju tržnog centra “Delta Planet” na beogradskoj Autokomandi u vrednosti 200 miliona evra, najavila je u sredu ta kompanija.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply