Philips za 1,5 milijardi dolara prodao Lumileds Apollou

Philips za 1,5 milijardi dolara prodao Lumileds Apollou

Holandski gigant u sektoru elektronike, Philips, prodao je investicionom fondu Apollo za 1,5 milijardi dolara u gotovini 80 odsto udela u američkoj kompaniji za proizvodnju LED sijalica i rasvete za automobile, Lumileds.

Kako piše magazin Fortune, cena je za 46 odsto niža od prošlogodišnjih 2,8 milijardi dolara dogovorenih sa jednim kineskim konzorcijumom, ali su taj dogovor blokirali američki regulatori navodeći kao razlog zabrinutost za nacionalnu bezbednost.

Zaključenje transakcije sa Apollom očekuje se u prvoj polovini 2017, pod uslovom da se dobiju sva potrebna odobrenja tržišnih regulatora.

Prodaja Lumiledsa je završni korak u Philipsovoj prodaji poslovanja sa rasvetom, nakon inicijalne javne ponude četvrtine akcija u Philips Lightingu u maju ove godine.

Lumileds, sa sedištem u kalifornijskom gradu San Hozeu, pravno je odvojen od Philipsa 2015. godine. U trećem kvartalu 2016. zabiležio je dobit od 101 milion evra u odnosu na 86 miliona u istom lanjskom tromesečju.

Godišnji prihodi Lumiledsa kreću se oko nivoa od dve milijarde dolara, a zapošljava devet hiljada radnika.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Trećina stanovnika Evropske unije bez stalnog zaposlenja
Next Nikolić: Srbija ne želi da pomaže retrogradnim procesima

You might also like

Banke i finansije 0 Comments

Neto dobit UniCredita 8,3 odsto veća

Italijanska banka UniCredit u utorak je izvestila da joj je neto dobit u drugom ovogodišnjem tromesečju porasla za 8,3 % u odnosu na isto razdoblje lani, zahvaljujući nižim operativnim troškovima te

Najvažnije vesti 0 Comments

Firme koje se ne digitalizuju nestaće sa tržišta

Ko ne uloži u digitalizaciju preduzeća, za koju godinu nestaće sa tržišta i zato je neophodno što pre ući u proces “hoda sa vremenom”.

Amazon dobio 238 ponuda za svoje drugo sedište

Gigant u elektronskoj trgovini Amazon je saopštio da je dobio 238 ponuda iz gradova i oblasti u SAD, Kanadi i Meksiku za svoje drugo sedište u Severnoj Americi.  

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply