Philips za 1,5 milijardi dolara prodao Lumileds Apollou

Philips za 1,5 milijardi dolara prodao Lumileds Apollou

Holandski gigant u sektoru elektronike, Philips, prodao je investicionom fondu Apollo za 1,5 milijardi dolara u gotovini 80 odsto udela u američkoj kompaniji za proizvodnju LED sijalica i rasvete za automobile, Lumileds.

Kako piše magazin Fortune, cena je za 46 odsto niža od prošlogodišnjih 2,8 milijardi dolara dogovorenih sa jednim kineskim konzorcijumom, ali su taj dogovor blokirali američki regulatori navodeći kao razlog zabrinutost za nacionalnu bezbednost.

Zaključenje transakcije sa Apollom očekuje se u prvoj polovini 2017, pod uslovom da se dobiju sva potrebna odobrenja tržišnih regulatora.

Prodaja Lumiledsa je završni korak u Philipsovoj prodaji poslovanja sa rasvetom, nakon inicijalne javne ponude četvrtine akcija u Philips Lightingu u maju ove godine.

Lumileds, sa sedištem u kalifornijskom gradu San Hozeu, pravno je odvojen od Philipsa 2015. godine. U trećem kvartalu 2016. zabiležio je dobit od 101 milion evra u odnosu na 86 miliona u istom lanjskom tromesečju.

Godišnji prihodi Lumiledsa kreću se oko nivoa od dve milijarde dolara, a zapošljava devet hiljada radnika.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Trećina stanovnika Evropske unije bez stalnog zaposlenja
Next Nikolić: Srbija ne želi da pomaže retrogradnim procesima

You might also like

Kompanije 0 Comments

NBS novim nacrtom zakona smanjuje naknade za platne kartice

Narodna banka Srbije pripremila je nacrt zakona prema kojem bi u fazama bile smanjene a potom i ograničene naknade koje trgovci plaćaju bankama za svaku obavljenu transakciju platnim karticama.

Kompanije 0 Comments

Galenika premašila ovogodičnje planove

Saopštenje koje je izdala kompanija “Galenika” govori da je u poslednjem kvartalu 2016. godine ova fabrika lekova nadmašila sve poslovne planove, a na domaćem tržištu u poslednja četiri meseca prodala je

Kompanija Apple Nokiji isplatila manje od 2 milijarde evra

Nokia je potvrdila kako je od firme Apple primila 1,7 milijardi evra kao deo dogovora dve kompanije iz maja ove godine oko licenciranja određenih patenata.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply