Nikolić: Srbija ne želi da pomaže retrogradnim procesima

Nikolić: Srbija ne želi da pomaže retrogradnim procesima

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas na otvaranju Saveta ministara spoljnih poslova Organizacije crnomorske ekonomske saradnje (OCES) da se iz Beograda svetu šalje poruka prijateljstva, saradnje i mira, uz ocenu da ekonomsko povezivanje uvek vodi ka boljem životu građana.

Ocenio je da značaj izvora energenata u regionu Crnog i Kaspijskog mora utiče na povećani interes EU za učešće u OCES, čiji je član i Rusija i dodao da je to možda dobra prilika za uspostavljanje boljih odnosa u Evropi.

„Kao država koja želi da bude članica EU, koja želi dobre bilateralne odnose sa svakom zemljom, Srbija će i u narendom periodu jačati svoje učšće u OCES-u“, rekao je Nikolicg otvarajući ministarski sastanak OCES-a nakon kojeg će Srbija predati predsedavanje Turskoj.

Prema njegovim rečima, potrebno je jasna dugoročna strategija i novo određivanje prioriteta uz potpunu političku podršku predloženim projektima.

Kako kaže trebalo bi brže primenjivati ideje i predloge što podrazumeva obezbeđivanje finansijskih sredstava za saradnju i realizaciju konkretnih zajedničkih projekata.

„Veliki broj zemalja članica bori se sa ekonomskom nerazvijenošću i iz nje proisteklim teškoćama, sa političkom nestabilnošću, a ponekad nas razdvaja i članstvo u različitim organizacijama ili savezima. Možda je to glavni razlog što se ne upuštamo previše u političke ciljeve i rešavanje ključnih političkih i bezbednosnih pitanja“, rekao je Nikolić.

On je dodao da pojedini analitičari kažu da bezbednost i sigurnost svakog regiona, samim tim i našeg, zavisi u velikoj meri od dostignutog nivoa regionalne saradnje.

„Jasno je da u oblasti Crnog mora regionalna saradnja nije dovoljan okvir za rešavanje ili prevazilazenje pitanja bezbednosti, ali ona može da prati i pomaže merama preduzetim na rešavanju „tvrdih“ bilateralnih političkih problema“, poručio je Nikolić.

Prema njegovim rečima, ako je ambicija OCES-a da poput Centralno evropske inicijative (CEI), balkanske saradnje i sličnih oblika subregionalne sradnje i po uzoru na Baltički region izgrađuje međusobo poverenje susednih zemalja članica, kao i da razvije naviku međusobne multilateralne saradnje u cilju pripreme država učesnica za uključenje u ambicioznije evropske integracione projekte, Srbija se u te ambicije potpuno uklapa.

„Zato Srbija ne želi da pomaže retrogradnim procesima, stagnaciji u regionalnoj saradnji na Balkanu ili zaoštravanje odnosa na pitanjima iz prošlosti. Ne prihvatamo rečnik ucena, podmetanja noge, nametanja najopasnijih ideologija iz prošlosti, uključujući nažalost nacizam i fašizam. Ne odgovaramo na provokacije, pokušavamo da ne srušimo tek izgrađene mostove, ali poručujemo svima da to nije znak naše slabosti. Najlakše je posvađati se, ništa nije teže nego doći do pomirenja. I sačuvati ga“, rekao je Nikloić.

Ukazujući da mnoge države ucestvuju u promociji takozvane nezavisne države Kosovo, Nikolić je rekao da tamo gde nema uspeha u razgovorima prelazi se na ton pritisaka, kako bi što više država priznalo da je teritorija koja je oteta od Srbije danas država.

„Nije država i nikada to neće biti“, naglasio je predsednik Srbije.

On se osvrnuo i na događanja u susednoj Hrvatskoj ističući da tamo kao da se nadmeću ko će više da naškodi Srbiji ili da je uvredi.

Prema njegovim rečima, veličaju se simboli pod kojima su u Nezavisnoj državi Hrvatskoj ubijani Srbi, Romi i Jevreji, predsednica Hrvatske se izvinjava roditeljima zato što je neznajući šta radi u paketićima deci poklonila i čokoladu proizvedenu u Srbiji.

„Vrhunac juče Hrvatska ometa put Srbije ka EU zbog nerešenih bilateralnih problema. Tako se ne sarađuje, ne gradi, već razgrađuje, a mi i danas pružamo ruku Hrvatskoj i pozivamo da u interesu naše dece razgovaramo, sarađujemo, izgrađujemo društvo bez granica, rasnih i verskih sukoba. Mi to želimo, ta ruka je pružena svima, njima posebno, zato što želimo najbolje odnose“, istakao je Nikolić.

On je naglasio da je Srbija tokom svog šestomesečnog rpedsedavanja OCES-u nastojala da unapredi sveukupne veze zemalja članice, tim pre što ta organizacija podrazumeva veliki ekonomski potencijal, koji otavra mogućnost za saradnju od koristi za sve zemlje.

„Poruka koju šaljemo svetu iz Beograda je poruka prijateljstva, saradnje, mira i nastojanja da nas ekonomsko povezivanje uvek vodi ka boljem životu i blagostanju svih građana“, zaključio je Nikolić.

On je učesnicima skupa poželeo srećan rad i prijatan boravak u Srbiji, u Beogradu, kako kaže „najboljem omaćinu kog su mogli da izaberu“.

Izvor:Tanjug
Previous Philips za 1,5 milijardi dolara prodao Lumileds Apollou
Next Uslov za ulazak u EU: Zatvaranje Rusko-srpskg humanitarnog centra u Nišu

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Izveštaj EK: Srbija napredovala, ali još dosta toga mora da se uradi

Srbija je po izveštaju Evropske komisije (EK) za 2016. postigla značajan napredak u mnogim oblastima, ali još dosta toga mora da se uradi, rečeno je danas u Privrednoj komori Srbije (PKS)

Makroekonomija 0 Comments

Vladimir Gligorov: Rast BDP-a Srbije u 2018. neće biti veći od 2,6 odsto

Ekspert Bečkog ekonomskog instituta (WIIW) Vladimir Gligorov smatra da privredni rast Srbije u aktuelnim okolnostima ni naredne godine neće biti veći od 2,6 odsto.

Najvažnije vesti 0 Comments

Danas: Dačić možda novi ministar odbrane

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić najverovatnije će biti u novom sazivu vlade i moguće je da će preuzeti ministarstvo odbrane, piše beogradski Danas u izdanju od četvrtka, pozivajući

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply