Dačić: Ne mogu da verujem da EU ne može da utiče na Hrvatsku i Bugarsku

Dačić: Ne mogu da verujem da EU ne može da utiče na Hrvatsku i Bugarsku

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da iza blokiranja otvaranja pregovaračkog poglavlja 26, koje se tiče obrazovanja i kulture, ne stoje Hrvatska i Bugarska.

Gostujući na Radio-televiziji Srbije, Dačić je kazao da je “jadna EU u kojoj Hrvatska vodi glavnu reč” i ocenio da bi Brisel trebalo više pažnje da posveti onom što se dešava u Hrvatskoj.

“Nismo mi naivni. Prosto ne mogu da verujem da moćna EU ne može da utiče na Hrvatsku i Bugarsku u vezi poglavlja. Vrednosti Unije se svaki dan krše u Hrvatskoj, ali da sačekamo da li će se danas nešto promeniti, teorijski postoji ta mogućnost”, rekao je Dačić.

Dačić je kazao da Srbija ima svoj put ka EU, ali i da neće nikome dopustiti da je “ponižava i vređa ili uslovljava otvaranjem poglavlja”.

“Nije više u pitanju postupak odredjene vlade već se stvorila antisrpska atmosfera. Ni ova Vlada Hrvatske nije promenila takav odnos prema Srbiji. I Bugarska je imala odredjene rezerve oko poglavlja 26, ali lako je napisati u Ustavu da nemate nacionalne manjine, kao što je to uradila Bugarska, a onda da govorite o pravima svoje manjine u Srbiji”, naveo je Dačić.

Komentarišući jučerašnje razgovore ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova sa državnim rukovodstvom Srbije, Dačić je kazao da Beograd treba da se “ponosi” redovnom komunikacijom sa Moskvom.

“Ako imamo problem u međunarodnim forumima, uvek prvo zovemo Rusiju. Kada pozovemo Vašington oni nam kažu da su mnogo uložili u nezavisnost Kosova a kada pozovemo Moskvu, imamo podršku”, rekao je ministar.

On je ocenio i da EU “mora da vodi računa o svojoj privlačnosti” kao i da opredeljenje Beograda ka evrointegracijama neće nikada stvoriti od Srbije “antirusku državu”.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i delegacija Srbije napustili su sinoć Brisel zbog stava Hrvatske da blokira otvaranje poglavlja 26 o obrazovanju u pregovorima o priključenju Srbije EU.

Izvor:N1
Previous RZD International isporučila Srbiji svih 27 dizel-motornih vozova
Next Trećina stanovnika Evropske unije bez stalnog zaposlenja

You might also like

Politika

Maja Gojković ponovo predsednica Skupštine Srbije

Poslanici Skupštine Srbije izabrali su članicu predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) Maju Gojković za predsednicu parlamenta.

Politika 0 Comments

Sutra raspisivanje pokrajinskih izbora

Predsednik Skupštine AP Vojvodina Ištvan Pastor raspisaće sutra pokrajinske izbore, koji će se održati 24. aprila.

Društvo 0 Comments

Održan protest vojnog i policijskog sindikata; Nema para, poručio im premijer Vučić

Članovi vojnog i policijskog sindikata Srbije i Udruženja vojnih penzionera poručili su danas na protestu ispred vlade Srbije da im je potreban sindikalni dijalog, a ne monolog ministra odbrane Zorana

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply