Bill Gates ulaže milijardu dolara za čistu energiju

Bill Gates ulaže milijardu dolara za čistu energiju

Iz fondacije američkog milijardera i filantropa Billa Gatesa je saopšteno da je u cilju borbe protiv globalnog zagrevanja okupio bogate donatore sa inicijativom da obezbedi investicije od više od jedne milijarde dolara u nove tehnologije na polju čiste energije.

Fond, pod nazivom “Novi energetski poduhvati” (BEV), okupio je među investitorima, između ostalih, vlasnika i osnivača Amazona Jeff Bezosa, filantropskog finansijera George Sorosa, Britanca Richarda Bransona koji je osnovao grupu Virdžin i direktora Facebooka Marka Zuckerberga, prenose francuski mediji.

Ukupno, fond na čelu sa Gatesom “težak” je skoro 170 milijardi dolara, prema procenama Bloomberga i Forbesa.

BEV će “finansirati nove poduhvate koji mogu da proizvedu ekonomski održive energetske izbore, bez emisija štetnih gasova”, saopštila je Fondacija Billa i Melinde Gates.

Fond će investirati u istraživanja u domenu zelene energije u više sektora, među kojima su saobraćaj, proizvodnja električne energije, fabričke aktivnosti, građevinarstvo i poljoprivreda.

“Bićemo otvoreni za sve što će omogućiti proizvodnju jeftine i čiste energije”, rekao je Gates, dodajući da situaciju na polju energetike može promeniti činjenica da postoje investitori koji su spremni da ulože novac u visokorizične aktivnosti kad je reč o finansijskoj isplativosti.

Krajem 2015, administracija odlazećeg američkog predsednika Baraka Obame već je najavila osnivanje ovakvog fonda, na čelu sa Gatesom, a tada je to bilo predstavljeno kao grupa koja treba da bude svojevrstan most između novih preduzeća u sektoru zelene energije, istraživanja i energetskog tržišta.

Gates, suosnivač Microsofta, 2015. godine je rekao da će milijardu dolara iz sopstvenog džepa nameniti razvoju tehnologija koje mogu da proizvedu čistu energiju.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Izbori u Makedoniji: Vladajuća VMRO-DPMNE osvojila 51, opoziciona SDSM 49 mesta
Next Sirija: Vladine snage preuzela punu kontrolu nad Alepom

You might also like

Društvo 2 Comments

Srpska dijaspora prošle godine poslala 2,7 milijardi evra

Iz Narodne banke Srbije (NBS) rečeno je da je od dijaspore u 2016. u Srbiju stiglo 2,7 milijardi evra, što je oko osam odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Društvo 0 Comments

U top 20 najjeftinijih zemalja za život, Srbija na 18. mestu

Predstavljeno je 50 najjeftinijih zemalja gde je moguće uštedeti.

Društvo 0 Comments

Srpski prosvetari od naredne godine primaju platu po učinku

Prosvetni radnici u Srbiji primaće od sledeće godine plate po drugačijem obračunu, koji će se bazirati na radnom učinku.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply