Bill Gates ulaže milijardu dolara za čistu energiju

Bill Gates ulaže milijardu dolara za čistu energiju

Iz fondacije američkog milijardera i filantropa Billa Gatesa je saopšteno da je u cilju borbe protiv globalnog zagrevanja okupio bogate donatore sa inicijativom da obezbedi investicije od više od jedne milijarde dolara u nove tehnologije na polju čiste energije.

Fond, pod nazivom “Novi energetski poduhvati” (BEV), okupio je među investitorima, između ostalih, vlasnika i osnivača Amazona Jeff Bezosa, filantropskog finansijera George Sorosa, Britanca Richarda Bransona koji je osnovao grupu Virdžin i direktora Facebooka Marka Zuckerberga, prenose francuski mediji.

Ukupno, fond na čelu sa Gatesom “težak” je skoro 170 milijardi dolara, prema procenama Bloomberga i Forbesa.

BEV će “finansirati nove poduhvate koji mogu da proizvedu ekonomski održive energetske izbore, bez emisija štetnih gasova”, saopštila je Fondacija Billa i Melinde Gates.

Fond će investirati u istraživanja u domenu zelene energije u više sektora, među kojima su saobraćaj, proizvodnja električne energije, fabričke aktivnosti, građevinarstvo i poljoprivreda.

“Bićemo otvoreni za sve što će omogućiti proizvodnju jeftine i čiste energije”, rekao je Gates, dodajući da situaciju na polju energetike može promeniti činjenica da postoje investitori koji su spremni da ulože novac u visokorizične aktivnosti kad je reč o finansijskoj isplativosti.

Krajem 2015, administracija odlazećeg američkog predsednika Baraka Obame već je najavila osnivanje ovakvog fonda, na čelu sa Gatesom, a tada je to bilo predstavljeno kao grupa koja treba da bude svojevrstan most između novih preduzeća u sektoru zelene energije, istraživanja i energetskog tržišta.

Gates, suosnivač Microsofta, 2015. godine je rekao da će milijardu dolara iz sopstvenog džepa nameniti razvoju tehnologija koje mogu da proizvedu čistu energiju.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Izbori u Makedoniji: Vladajuća VMRO-DPMNE osvojila 51, opoziciona SDSM 49 mesta
Next Sirija: Vladine snage preuzela punu kontrolu nad Alepom

You might also like

Društvo 0 Comments

Dijamantski prsten na aukciji za 35 miliona dolara

Plavi dijamantski prsten koji je decenijama nosila glumica Shirley Temple biće ponuđen na aukciji na kojoj bio mogao da bude prodat i za 35 miliona dolara.

Društvo 0 Comments

Rekordna zaposlenost u evrozoni i EU

Zaposlenost u evrozoni i u Evropskoj uniji porasla je na rekordan nivo u drugom kvartalu, prema objavljenim podacima evropske službe za statistiku Evrostata.

Društvo 0 Comments

Srbija: Deset odsto građana životno osigurano

Predstavnik Merkur osiguranja Milan Rankov, rekao je danas da manje od deset odsto građana u Srbiji koristi životno osiguranje, a prosečna premija po glavi stanovnika iznosi 22 evra.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply