Azijske berze: Pad cena nafte zabrinuo ulagače

Azijske berze: Pad cena nafte zabrinuo ulagače

Na azijskim berzama u utorak se trguje oprezno jer ulagači ne žele znatno menjati pozicije uoči odluka američkog Feda o monetarnoj politici, dok su cene nafte skliznule s najviših nivoa u 18 meseci.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u plusu 0,2 odsto, a blago su porasle i cene akcija u Južnoj Koreji.

Berzanski indeksi u Šangaju, Singapuru, Hong Kongu i Australiji skliznuli su između 0,1 i 0,4 odsto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,30 sati bio u minusu 0,1 odsto.

Azijski su ulagači oprezni jer u utorak počinje dvodnevna sednica američke centralne banke, a očekuje se da će, po prvi put nakon godinu dana, povećati ključne kamate za četvrtinu postotnog boda, u raspon između 0,25 i 0,50 odsto.

Trgovci na tržištu novca procenjuju da postoji gotovo 100 odsto izgleda da će Fed to učiniti. U sredu će biti objavljene odluke sa sednice.

“Tržište je već ugradilo u cene povećanje kamata Feda, a neki su ulagači spremni povući zaradu s tržišta kada se to potvrdi”, kaže Masashi Oda, direktor u firmi Sumitomo Mitsui Trust Asset Management.

Međutim, ulagači s nestrpljenjem očekuju saopštenje Feda o procenama daljih ekonomskih kretanja i hoće li sadržavati neke značajnije promene, s obzirom na najavljene politike novoizabranog predsednika Donalda Trumpa.

“Veliko je pitanje što od Feda možemo očekivati naredne godine”, kaže Kaneo Ogino, direktor u firmi Global-info Co.

Kako je Trump najavio povećanje fiskalne potrošnje i investicija u infrastrukturu, kao i smanjenje poreza, mnogi analitičari očekuju jačanje inflacije narednih godina, zbog čega bi Fed mogao ubrzati tempo povećanja kamata.

Jačanje inflacije očekuje se i zbog rasta cena nafte, posebino poslednjih nedelja nakon što je OPEC, a kasnije i niz zemalja koje nisu članice tog kartela, najavio smanjenje proizvodnje.

Foto: benzinga.com

Foto: benzinga.com

Nakon što su juče cene nafte dostigle najviše nivoe u 18 meseci, jutros su blago pale.

Na londonskom je tržištu cena barela skliznula 0,2 odsto, na 55,57 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,4 odsto, na 52,65 dolara.

Podršku tržištima jutros su pružili podaci iz Kine koji ukazuju na stabilizaciju rasta druge po veličini svetskog ekonomije.

U novembru su promet u trgovini na malo i fabrička proizvodnja porasli više nego što se očekivalo, dok su investicije porasle u skladu s očekivanjima.

A na valutnim je tržištima dolar oslabio uoči odluka Feda. Njegov kurs prema japanskoj valuti kreće se jutros oko 115,20 jena, nakon što je juče dostigao 116,12 jena, najviši nivo od februara.

Dolar je oslabio i u odnosu na evropsku valutu, pa je cena evra dostigla 1,0630 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0560 dolara.

“Neki su investitori, posebno američki hedge fondovi, odlučili povući zaradu s tržišta uoči sednice Feda i božićnih praznika. No, mislim da je mogućnost slabljenja dolara, nakon snažnog rasta poslednjih nedelja, limitirana”, kaže Ogino.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Dow Jones zabeležio skok, S&P 500 pad
Next Švajcarci otvorili najduži tunel na svetu, građen 17. godina

You might also like

Berza

Azijske berze porasle, dolar ojačao

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija blago porasle, kao i na Wall Streetu pretodnog dana, no visoki prinosi na američke obveznice podstiču rast kursa dolara i drže ulagače na oprezu.

Svetske berze

Evropske berze: Poverenje u američku centralnu banku ojačalo indekse

Glavni indeksi vodećih evropskih berzi u sredu su porasli, nakon pet dana uzastopnog pada, jer je uverenje da američka centralna banka neće uskoro menjati kamatne stope nadjačalo sveprisutni strah od

Berza

Beogradska berza: Pad akcija Halkbank nakon objave ponude za preuzimanje

Odličan promet obeležio je današnji trgovački dan, pre svega zahvaljujući trgovanju državnim obveznicama.