Srpski i austrijski policajci zajedno na granici prema Bugarskoj

Srpski i austrijski policajci zajedno na granici prema Bugarskoj

Državnu granicu Srbije prema Bugarskoj od 12. januara 2017. godine zajednički će kontrolisati srpska i austrijska policija radi sprečavanja ilegalnih migracija, saopšteno je danas iz MUP-a.

To je dogovoreno na današnjem sastanku ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića sa saveznim ministrom unutrašnjih poslova Austrije Vofgangom Sobotokom.

“Nastavićemo zajedničke napore u zaštiti granica i zahvalan sam na podršci i pomoći koju nam Austrija pruža. Austrijski kontigent policije spreman je da od 12. januara započne rad sa našom policijom u zajedničkim patrolama i nadzoru državne granice prema Republici Bugarskoj“, rekao je Stefanović.

Istakavši da će se Srbija potruditi da bude pouzdan partner, koji može da zaštiti svoju državnu granicu i spreči nekontrolisan priliv ilegalnih migranata u našu zemlju i druge evropske države, Stefanović je naglasio da je za Srbiju značajna bolja kontrola bezbednosno interesantnih lica, ali i šverca oružja, koji iz svere organizovanog kriminala može biti upotrebljena u terorističkim aktivnostima.

Stefanović je najavio da će se na predlog Austrije započeti sa formiranjem jedinice za zajedničke ciljane potrage.

„Reč je o specijalizovanim policijskim jedinicama koje se bave konkretnom vrstom kriminala i konkretnim teškim slučajevima, koje i Srbija i Austrija već imaju sa nekim drugim zemljama“, objasnio je srpski ministar policije.

Stefanović je Austriji i ministru Sobotki zahvalio na nesebičnoj podršci koju ta zemlja pruža Srbiji na evropskom putu.

Ministar je istakao da je saradnja između Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Austrije izuzetna i dodao da policije dvaju zemalja na godišnjem nivou razmene više od 3. 300 operativnih informacija, što kako je ocenio, Austriju svrstava u red najznačajnijih partnera Srbije u policijskoj saradnji.

„Naše zajedničke operacije u borbi protiv kriujumčarenja narkotika, ljudi, ali i u svim drugim oblicima organizovanog kriminala se nastavljaju. Spremni smo da još intenzivnije sarađujemo u borbi protiv terorizma i važno nam je da Austrija Srbiju vidi kao svog pouzdanog partnera“, naveo je srpski ministar policije.

Ministar Sobotka je naglasio je da Austrija snažno podržava put evropskih integracija Srbije i da smatra da je za bezbednost Evropske unije veoma bitno da naša zemlja postane članica.

Naglasivši da je Srbija značajan partner Austrije, i to ne samo na Balkanu, Sobotka je ukazao da je za Evropsku uniju veoma važno da zaštit spoljne granice i da se građani koji dolaze na njenu teritoriju registruju izvan nje i da oni koji nemaju pravo na ostanak vrati u države iz kojih dolaze.

„Nepohodno je pojačati saradnju među zemljama kako bi smo izbegli situaciju koju smo imali 2015. godine kada je pravna tekovina celokupne EU dovedena u pitanje. Srbija je naš centralni partner na zapadnobalkanskoj ruti koja treba jasno da pošalje signal krijumčarima da neće moći dalje da prolaze“, rekao je Sobotka.

Prema njegovim rečima, Austrija, u saradnji sa zemljama Salcburškog formua, radi na usaglašavanju zajedničke politike i bezbednosnog delovanja.

Solidarnodt koju je Austrija iskazala u brojnim evropskim institucijama u borbi protiv ilegalnih migracija, kako je rekao Sobotka, ta zemlja želi da ukaže i Srbiji i zato će Beč uputiti 20 policajaca na zelenu granicu Srbije prema Bugarskoj.

Austrijski ministar policije je naglasio da će saradnja između dva ministarstva biti nastavljena i pojačana kada je u pitanju šverc oružja i borba protiv međunarodnog terorizma i da je u cilju uspešne borbe nepohodna bolja razmena podataka i informacija o osobama „povratnicima iz džihada“.

Sobotka je posebno zahvalio Srbiji na partnerstvu koje je poslednjih nedelja pokazala kada je učinila sve da okonča kretanje avganistanskih i pakistanskih izbeglica i obezbedi svoje grabnice.

„Time je Srbije pokazala evropski duh solidarnosti i u to ime i ime drugih zamalja želim da joj se zahvalim“, zaključio je Sobotka.

Izvor:Tanjug
Previous Beogradska berza: Bankarski sektor dobitnik dana
Next Odbor prihvatio Predlog zakona koji omogućuje davanje aerodroma u koncesiju

You might also like

Društvo 0 Comments

Istraživanje: Ovo su najbolje i najlošije zemlje za život

Indeks društvenog napretka za 2017. godinu pokazao je da je najbolja zemlja za život Danska, dok je najnepogodnija zemlja za život Centralnoafrička Republika, prenosi Daily Mail.

Društvo 0 Comments

Argentinski fudbaleri prete štrajkom zbog neisplaćenih plata

Argentinski profesionalni fudbaleri prete organiziranjem štrajka idućeg vikenda jer im klubovi duguju milione dolara za plate, što je navelo Argentinski fudbalski savez (AFA) da zapreti klubovima sa sankcijama ako se

Društvo 0 Comments

Grčka: Farmeri odustali od blokade granice

Poljoprivrednici u Grčkoj odustali su od blokade grčko-bugarske granice koju su najavili za danas, izjavio je Jordan Arabadžijev iz Saveza međunarodnih prevoznika Bugarske.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply