Srpski i austrijski policajci zajedno na granici prema Bugarskoj

Srpski i austrijski policajci zajedno na granici prema Bugarskoj

Državnu granicu Srbije prema Bugarskoj od 12. januara 2017. godine zajednički će kontrolisati srpska i austrijska policija radi sprečavanja ilegalnih migracija, saopšteno je danas iz MUP-a.

To je dogovoreno na današnjem sastanku ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića sa saveznim ministrom unutrašnjih poslova Austrije Vofgangom Sobotokom.

“Nastavićemo zajedničke napore u zaštiti granica i zahvalan sam na podršci i pomoći koju nam Austrija pruža. Austrijski kontigent policije spreman je da od 12. januara započne rad sa našom policijom u zajedničkim patrolama i nadzoru državne granice prema Republici Bugarskoj“, rekao je Stefanović.

Istakavši da će se Srbija potruditi da bude pouzdan partner, koji može da zaštiti svoju državnu granicu i spreči nekontrolisan priliv ilegalnih migranata u našu zemlju i druge evropske države, Stefanović je naglasio da je za Srbiju značajna bolja kontrola bezbednosno interesantnih lica, ali i šverca oružja, koji iz svere organizovanog kriminala može biti upotrebljena u terorističkim aktivnostima.

Stefanović je najavio da će se na predlog Austrije započeti sa formiranjem jedinice za zajedničke ciljane potrage.

„Reč je o specijalizovanim policijskim jedinicama koje se bave konkretnom vrstom kriminala i konkretnim teškim slučajevima, koje i Srbija i Austrija već imaju sa nekim drugim zemljama“, objasnio je srpski ministar policije.

Stefanović je Austriji i ministru Sobotki zahvalio na nesebičnoj podršci koju ta zemlja pruža Srbiji na evropskom putu.

Ministar je istakao da je saradnja između Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Austrije izuzetna i dodao da policije dvaju zemalja na godišnjem nivou razmene više od 3. 300 operativnih informacija, što kako je ocenio, Austriju svrstava u red najznačajnijih partnera Srbije u policijskoj saradnji.

„Naše zajedničke operacije u borbi protiv kriujumčarenja narkotika, ljudi, ali i u svim drugim oblicima organizovanog kriminala se nastavljaju. Spremni smo da još intenzivnije sarađujemo u borbi protiv terorizma i važno nam je da Austrija Srbiju vidi kao svog pouzdanog partnera“, naveo je srpski ministar policije.

Ministar Sobotka je naglasio je da Austrija snažno podržava put evropskih integracija Srbije i da smatra da je za bezbednost Evropske unije veoma bitno da naša zemlja postane članica.

Naglasivši da je Srbija značajan partner Austrije, i to ne samo na Balkanu, Sobotka je ukazao da je za Evropsku uniju veoma važno da zaštit spoljne granice i da se građani koji dolaze na njenu teritoriju registruju izvan nje i da oni koji nemaju pravo na ostanak vrati u države iz kojih dolaze.

„Nepohodno je pojačati saradnju među zemljama kako bi smo izbegli situaciju koju smo imali 2015. godine kada je pravna tekovina celokupne EU dovedena u pitanje. Srbija je naš centralni partner na zapadnobalkanskoj ruti koja treba jasno da pošalje signal krijumčarima da neće moći dalje da prolaze“, rekao je Sobotka.

Prema njegovim rečima, Austrija, u saradnji sa zemljama Salcburškog formua, radi na usaglašavanju zajedničke politike i bezbednosnog delovanja.

Solidarnodt koju je Austrija iskazala u brojnim evropskim institucijama u borbi protiv ilegalnih migracija, kako je rekao Sobotka, ta zemlja želi da ukaže i Srbiji i zato će Beč uputiti 20 policajaca na zelenu granicu Srbije prema Bugarskoj.

Austrijski ministar policije je naglasio da će saradnja između dva ministarstva biti nastavljena i pojačana kada je u pitanju šverc oružja i borba protiv međunarodnog terorizma i da je u cilju uspešne borbe nepohodna bolja razmena podataka i informacija o osobama „povratnicima iz džihada“.

Sobotka je posebno zahvalio Srbiji na partnerstvu koje je poslednjih nedelja pokazala kada je učinila sve da okonča kretanje avganistanskih i pakistanskih izbeglica i obezbedi svoje grabnice.

„Time je Srbije pokazala evropski duh solidarnosti i u to ime i ime drugih zamalja želim da joj se zahvalim“, zaključio je Sobotka.

Izvor:Tanjug
Previous Beogradska berza: Bankarski sektor dobitnik dana
Next Odbor prihvatio Predlog zakona koji omogućuje davanje aerodroma u koncesiju

You might also like

Društvo 0 Comments

Platu veću od prosečne u Srbiji imaju zaposleni u samo osam delatnosti

Poslednji podaci Republičkog zavoda za statistiku govore da je prosečna plata isplaćena prošlog meseca u Srbiji bila 46.990 dinara, ili 379 evra. Prosečna neto zarada nominalno je veća 13,2% u odnosu

Tema dana 0 Comments

Ponovljeni izbori: Do 16 časova glasalo 27,81 odsto građana

U Srbiji je danas do 16 časova na glasanje za ponovljene parlamentarne izbore na 15 biračkih mesta izašlo 27, 81 odsto (5.460) građana, a glasanje protiče bez problema, saopštila je

Društvo 1Comments

Kad inženjeri muzu krave, doktori nauka beže iz zemlje

Glavno pitanje je – ako mladi i obrazovani odlaze, ko će da razvije domaću ekonomiju?

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply