Srbija: Deset banja ide na prodaju od januara

Srbija: Deset banja ide na prodaju od januara

Vlada je dala rok svim stranama da reše imovinsko-pravne sporove oko srpskih lečilišta. Okončanje sudskih procesa do početka godine, čeka se odluka o modelu privatizacije.

Vlada Srbije dala je rok Državnom pravobranilaštvu, Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje i Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje da najkasnije do 9. januara okončaju sve sudske postupke koji se vode zbog vlasništva nad banjama. Tek kada se budu rešili imovinsko-pravni odnosi može se započeti proces privatizacije lečilišta, a tada će biti doneta i odluka o modelu prodaje.

Kako “Novosti” saznaju u Ministarstvu privrede, u pitanju je 10 srpskih banja koje bi odmah posle Nove godine trebalo da krenu u potragu za novim gazdom. Vlada je takođe zadužila i Ministarstvo za rad da joj po isteku roka od 60 dana dostavi izveštaj o rezultatima pregovora. Prema realizaciji navedenog zaključka, preduzeće se aktivnosti u vezi s nastavkom i okončanjem postupka privatizacije za 10 specijalnih bolnica.

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje nema kapacitet da sam upravlja rehabilitacionim centrima, a da bi u Srbiji nastavio da se razvija banjski turizam, neophodna je pomoć države, naglašavaju u PIO fondu.

– U potpunosti podržavamo predlog Vlade da ovom imovinom ubuduće upravlja država, kako bi centri za oporavak bili iskorišćeni u punom kapacitetu – kažu u Fondu. – Kada kažemo da Fond nema kapacitet, ne mislimo na kadrove, nego na činjenicu da su u našem vlasništvu samo zgrade, a da izvori mineralnih voda pripadaju državi, tako da bez nje ne možemo da učinimo ništa da bi ti rehabilitacioni centri nastavili da rade.

Otkad je 2014. ponovo počela priča o privatizaciji u Srbiji, banje važe za najvredniju imovinu. Interesovanje vodećih biznismena da uđu u taj posao u to vreme bilo je veliko. Agenciji su tada, primera radi, pisma o zainteresovanosti za dve specijalne bolnice – “Čigotu” na Zlatiboru i Zavod “Termal Vrdnik”, stigla od “Matijevića”, ruske kompanije Mad Service Plus, kao i nemačkog EES Group GmbH.

foto: vrnjackabanja.apartmanisneznik.com

foto: vrnjackabanja.apartmanisneznik.com

Kao moguće mušterije pominjali su se i Filip Cepter, Miodrag Kostić, ali i kineska kompanija Dr Dong SA. Kako “Novosti” saznaju, “MK grupa” posle dve godine više nije zainteresovana za kupovinu nijednog lečilišta.

Mataruška i Bogutovačka banja privukle su, između ostalih, i slovenačkog Goražda Klemenčića, kao i nekoliko pojedinaca iz Srbije koji nude strateško partnerstvo, dok se čak i arapski princ pojavljivao kao potencijalni kupac.

S druge strane, za prof. dr Božu Draškovića iz Instituta ekonomskih nauka, privatizacija po svaku cenu nametnuta je kao ideologija o ekonomskoj efikasnosti privatnog sektora nad bilo kakvim državnim ili društvenim, pa i društvenim investicionim fondovima, kakav je trebalo da bude Penzioni fond.

– Država je, zapravo, kreirala institucionalni okvir u kome su društveni fondovi, ili bilo koji oblici takvog ekonomskog angažovanja, unapred osuđeni na neuspeh – kaže prof. dr Drašković.

Profesor naglašava da su termalni izvori prirodni resursi, kao i vazdušne banje, i ta dobra treba da ostanu u vlasništvu države.

– Država bi trebalo da koristi pravo da naplaćuje rentu za njihovo korišćenje nezavisno od oblika vlasništva nad kapacitetima izgrađenim u okviru tih prirodnih ambijenata – kaže prof. dr Drašković.

Izvor: GdeInvestirati/VečernjeNovosti
Previous Tržišne vrednosti novih tehnologija smenile naftu
Next Air France KLM: Povratne karte za daleke destinacije po neverovatnim cenama

You might also like

Kompanije 0 Comments

Mercedes povlači 48.000 SUV-ova zbog problema sa senzorom za vazdušne jastuke

Proizvođač automobila Mercedes povlači skoro 48.000 sportsko-terenskih vozila (SUV) u SAD kako bi popravio problem sa senzorom koji može sprečiti naduvavanje prednjeg vazdušnog jastuka posle sudara.

Kompanije 0 Comments

Do 2017. javna preduzeća moraju imati direktore izabrane na konkursu

Sva javna preduzeća do 4. marta 2017. moraju da imenuju direktore koji su izabrani na konkursu, izjavila je danas pomoćnik ministra privrede Dubravka Drakulić.

Kompanije 0 Comments

Elon Musk želi da celom svetu omogući besplatan Wi-Fi

Kompanija SpaceX otkrila je okvirni plan tokom januara i predala inicijalni zahtev američkim vlastima.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply