Privredna komora Abu Dabija otvara predstavništvo u Srbiji

Privredna komora Abu Dabija otvara predstavništvo u Srbiji

Privredna komora Abu Dabija naredne godine otvoriće predstavništvo u Srbiji, potvrđeno je danas na sastanku Marka Čadeža, predsednika Privredne komore Srbije (PKS) sa Ebrahimom Al Mahmudom, prvim potpredsednikom Upravnog odbora i Mohamedom Helal Al Muhairijem generalnim direktorom Komore Abu Dabija.

“Srbija ni sa jednom zemljom nije imala tako naglo oživljavanje ekonomske saradnje kao sa Emiratima u poslednjih nekoliko godina, a otvaranje predstavništva Privredne komore Abu Dabija u Beogradu doprineće još čvršćim i intenzivnijim bilateralnim privrednim vezama u oblasti trgovine i investicija”, ocenio je Marko Čadež, nakon sastanka u sedištu ove poslovne organizacije u Abu Dabiju.

Sa velikim kompanijama iz Emirata, po rečima Čadeža, već se realizuju strateški važni projekti za našu državu, a veliki potencijal za povećanje izvoza i investicija leži pre svega u agrobiznisu, zdravstvenom turizmu i IT sektoru, ali i u oblasti nekretnina, avio saobraćaja, odbrambenim tehnologijama i zelenoj industriji.

Osim razgovora o potencijalima za unapređenje privrednih veza i prednostima poslovanja i investiranja u Srbiji, na sastanku su razmenjene informacije o funkcionisanju dve poslovne organizacije. Za Srbiju je posebno dragoceno iskustvo Privredne komore Abu Dabija u organizaciji Centra za usluge koji funkcioniše po principu „one stop shop“ i na jednom mestu izdaje sve dozvole neophodne za poslovanje u ovom emiratu.

Čadež je prvog dana posete Abu Dabiju, razgovarao i sa predstavnicima Nacionalnog investicionog fonda Abu Dabija (Abu Dhabi Investment Authority – ADIA) i investicione kompanije Abu Dhabi Financial Group (ADFG), o mogućnostima poslovnih aranžmana sa privredom Srbije.

Nacionalni investicioni fond Abu Dabija, čiji je osnivač 1976. bio šeik Zajed bin Sultan al Nahjan, danas investira u gotovo sve delove sveta i kapital ovog fonda procenjuje se na više od 800 milijardi dolara.

Abu Dhabi Financial Group predstavlja jednu od najvećih investicionih kompanija Abu Dabija, koja ima poslovnice u Evropi, a prisutna je i u našem regionu.

U razgovorima sa najvišim predstavnicima poslovnih i finansijskih organizacija Abu Dabija učestvovali su i Danilo Cicmil, savetnik premijera Aleksandra Vučića i Ilinka Roseti, predsednica Izvršnog odbora Mirabank u Srbiji.

Predsednik PKS učestvovaće sutra na konferenciji koju, u Privrednoj komori Abu Dabija, organizuje Mirabak na kojoj će predstaviti napredak u unapređenju poslovne klime i investicioni potencijal Srbije u oblasti IT, banjskog turizma i inovacija. Čadež će posetiti i srpski paviljon na Festivalu kulturnog nasleđa Šeik Zajed, na kome, u organizaciji PKS, izlaže 16 kompanija iz Srbije.

Gdeinvestirati.com

 

Previous Srbija: Potrošačke cene pale 0,1 odsto u novembru
Next Vučić napustio Brisel u znak protesta

You might also like

Kompanije 0 Comments

Skupština akcionara Goša Montaže 10. juna

Nadzorni odbor Goše Montaže sazvao je redovnu skupštinu akcionara za 10. jun tekuće godine.

Kompanije 0 Comments

Otkrivena 102 “fantomska” i “peračka” preduzeća

Poreska policija je za sedam meseci ove godine otkrila 102 “fantomska” i “peračka” preduzeća, što je za 36 odsto više nego prošle godine, rekla je direktorka Poreske uprave Srbije Dragana

Kompanije 0 Comments

Messer Tehnogas isplaćuje dividendu u petak

Messer Tehnogas (TGAS) će u petak, 15. septembra, isplatiti akcionarima redovnu dividendu u bruto iznosu od 250 dinara po akciji, koju je skupština akcionara odobrila na redovnoj sednici u maju.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply