Privredna komora Abu Dabija otvara predstavništvo u Srbiji

Privredna komora Abu Dabija otvara predstavništvo u Srbiji

Privredna komora Abu Dabija naredne godine otvoriće predstavništvo u Srbiji, potvrđeno je danas na sastanku Marka Čadeža, predsednika Privredne komore Srbije (PKS) sa Ebrahimom Al Mahmudom, prvim potpredsednikom Upravnog odbora i Mohamedom Helal Al Muhairijem generalnim direktorom Komore Abu Dabija.

“Srbija ni sa jednom zemljom nije imala tako naglo oživljavanje ekonomske saradnje kao sa Emiratima u poslednjih nekoliko godina, a otvaranje predstavništva Privredne komore Abu Dabija u Beogradu doprineće još čvršćim i intenzivnijim bilateralnim privrednim vezama u oblasti trgovine i investicija”, ocenio je Marko Čadež, nakon sastanka u sedištu ove poslovne organizacije u Abu Dabiju.

Sa velikim kompanijama iz Emirata, po rečima Čadeža, već se realizuju strateški važni projekti za našu državu, a veliki potencijal za povećanje izvoza i investicija leži pre svega u agrobiznisu, zdravstvenom turizmu i IT sektoru, ali i u oblasti nekretnina, avio saobraćaja, odbrambenim tehnologijama i zelenoj industriji.

Osim razgovora o potencijalima za unapređenje privrednih veza i prednostima poslovanja i investiranja u Srbiji, na sastanku su razmenjene informacije o funkcionisanju dve poslovne organizacije. Za Srbiju je posebno dragoceno iskustvo Privredne komore Abu Dabija u organizaciji Centra za usluge koji funkcioniše po principu „one stop shop“ i na jednom mestu izdaje sve dozvole neophodne za poslovanje u ovom emiratu.

Čadež je prvog dana posete Abu Dabiju, razgovarao i sa predstavnicima Nacionalnog investicionog fonda Abu Dabija (Abu Dhabi Investment Authority – ADIA) i investicione kompanije Abu Dhabi Financial Group (ADFG), o mogućnostima poslovnih aranžmana sa privredom Srbije.

Nacionalni investicioni fond Abu Dabija, čiji je osnivač 1976. bio šeik Zajed bin Sultan al Nahjan, danas investira u gotovo sve delove sveta i kapital ovog fonda procenjuje se na više od 800 milijardi dolara.

Abu Dhabi Financial Group predstavlja jednu od najvećih investicionih kompanija Abu Dabija, koja ima poslovnice u Evropi, a prisutna je i u našem regionu.

U razgovorima sa najvišim predstavnicima poslovnih i finansijskih organizacija Abu Dabija učestvovali su i Danilo Cicmil, savetnik premijera Aleksandra Vučića i Ilinka Roseti, predsednica Izvršnog odbora Mirabank u Srbiji.

Predsednik PKS učestvovaće sutra na konferenciji koju, u Privrednoj komori Abu Dabija, organizuje Mirabak na kojoj će predstaviti napredak u unapređenju poslovne klime i investicioni potencijal Srbije u oblasti IT, banjskog turizma i inovacija. Čadež će posetiti i srpski paviljon na Festivalu kulturnog nasleđa Šeik Zajed, na kome, u organizaciji PKS, izlaže 16 kompanija iz Srbije.

Gdeinvestirati.com

 

Previous Srbija: Potrošačke cene pale 0,1 odsto u novembru
Next Vučić napustio Brisel u znak protesta

You might also like

Samsung zabeležio pad vrednosti od 14,3 milijardi dolara

Akcije kompanije su pre samo dve nedelje, na krilima objave Samsung Galaxy Note7 telefona dostigle najviši nivo u njenoj istoriji.

Prehrambena industrija 0 Comments

McDonald’s: Dobit porasla 35 posto, a prihodi blago pali

Prihodi McDonald’sa pali su u proteklom tromesečju za 1% na godišnjem nivou, zbog visokog kursa dolara, a zahvaljujući povećanoj prodaji u SAD-u njihova dobit porasla je 35%.

Kompanije 0 Comments

Alibaba proširuje poslovanje u jugoistočnoj Aziji

Internet kompanija iz Kine, Alibaba, preuzeće milijardu dolara vredan kontrolni paket akcija u vodećoj online platformi jugoistočne Azije, Lazada.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply