Odbor prihvatio Predlog zakona koji omogućuje davanje aerodroma u koncesiju

Odbor prihvatio Predlog zakona koji omogućuje davanje aerodroma u koncesiju

Skupštinski Odbor za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije usvojio je danas u načelu Predlog zakona o upravljanju aerodromima kojima je predviđena mogućnost njihovog davanja u koncesiju u cilju obezbeđivanja novca za razvoj i efikasnije korišćenje.

Predlog tog pravnog akta u proceduru je uputila Vlada Srbije a njime se obezbeđuje, kako su rekli na sednici Odbora predstavnici resornog ministarstva, javno privatno partnerstvo i savremeni način upravljanja, na način poznat u svetskoj praksi.

Predstavnik ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoran Ilić je rekao da u Srbiji ima 30 aerodroma ali i još desetak koji se ne koriste iz raznih razloga, uglavnom nemogućnosti održavanja i ekonomskog interesa.

Prema njegovim rečima, jedan od tih aerodroma koji nisu u funkciji je kraj Leskovca.

Ilić je naveo i da je vlada, kako bi to promenila ali uticala i na bezbednost letenja odlučila da osnuje privredno društvo “Aerodrom Srbije”, dodavši da iz perspektive vlade “svaki aerodrom ima značaj”.

Člana Odbora Dragana Vesovića (Dveri) iz Kraljeva je interesovalo kada će aerodrom Morava kraj tog grada, koji je dva puta otvaran, biti u funkciji.

“Aerodrom Morava je prvo otvorio Boris Tadić a posle i vlast iz Srpske napredne stranke ali i dalje ne radi”, rekao je Vesović, dok je Ilić odgovorio da je aerodrom otvoren za vojne ali ne i civilne letove.

Ilić je rekao i da po zakonu, Ministarstvo odbrane i civilni operater treba da potpišu sporazum o korišćenju tog aerodroma, dodavši da se na tom sporazumu radi.

Po predlogu tog zakona, aerodromima će moći da upravljaju javna preduzeća, društva kapitala i preduzetnici, a predviđeno je da predmet koncesije budu sve ili pojedine aktivnosti upravljanja

Upravljanje aerodromima biće, kako je predložila Vlada, delatnost od opšteg interesa.

Članovi Odbora usvojili su u načelu i predlog o potvrđivanju multilateralnog sporazuma o komercijalnim pravima u vanrednom avio-prevozu u Evropi, koji je podnela vlada.

Izvor:Beta
Previous Srpski i austrijski policajci zajedno na granici prema Bugarskoj
Next Hrvatska blokirala poglavlje 26, Vučić neće prisustvovati Međuvladinoj konferenciji?

You might also like

Industrija 0 Comments

Metalac: Rast ukupnih prihoda od 10 odsto u prvoj polovini godine

Gornjomilanovački holding Metalac saopštio je da je u prvih šest meseci tekuće godine zabeležio ukupnu realizaciju od oko 42 miliona evra, što je 10% više u odnosu na isti period

Makroekonomija 0 Comments

Italijanski izvoz u Srbiju povećan 7,1 odsto

Italija je zabeležila rast izvoza u Srbiju u prvih pet meseci 2018. za 7,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopštila je Ambasada Italije u Beogradu.

Tema dana 0 Comments

Sadiq Khan: Novi gradonačelnik Londona, musliman iz siromašne pakistanske porodice, navijač Liverpoola

Sadiq Khan (45) iz redova Laburističke partije je novi gradonačelnik Londona. Sin siromašne useljeničke porodice iz Pakistana tako je postao prvi musliman na čelu jedne zapadne prestonice.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply