Odbor prihvatio Predlog zakona koji omogućuje davanje aerodroma u koncesiju

Odbor prihvatio Predlog zakona koji omogućuje davanje aerodroma u koncesiju

Skupštinski Odbor za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije usvojio je danas u načelu Predlog zakona o upravljanju aerodromima kojima je predviđena mogućnost njihovog davanja u koncesiju u cilju obezbeđivanja novca za razvoj i efikasnije korišćenje.

Predlog tog pravnog akta u proceduru je uputila Vlada Srbije a njime se obezbeđuje, kako su rekli na sednici Odbora predstavnici resornog ministarstva, javno privatno partnerstvo i savremeni način upravljanja, na način poznat u svetskoj praksi.

Predstavnik ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoran Ilić je rekao da u Srbiji ima 30 aerodroma ali i još desetak koji se ne koriste iz raznih razloga, uglavnom nemogućnosti održavanja i ekonomskog interesa.

Prema njegovim rečima, jedan od tih aerodroma koji nisu u funkciji je kraj Leskovca.

Ilić je naveo i da je vlada, kako bi to promenila ali uticala i na bezbednost letenja odlučila da osnuje privredno društvo “Aerodrom Srbije”, dodavši da iz perspektive vlade “svaki aerodrom ima značaj”.

Člana Odbora Dragana Vesovića (Dveri) iz Kraljeva je interesovalo kada će aerodrom Morava kraj tog grada, koji je dva puta otvaran, biti u funkciji.

“Aerodrom Morava je prvo otvorio Boris Tadić a posle i vlast iz Srpske napredne stranke ali i dalje ne radi”, rekao je Vesović, dok je Ilić odgovorio da je aerodrom otvoren za vojne ali ne i civilne letove.

Ilić je rekao i da po zakonu, Ministarstvo odbrane i civilni operater treba da potpišu sporazum o korišćenju tog aerodroma, dodavši da se na tom sporazumu radi.

Po predlogu tog zakona, aerodromima će moći da upravljaju javna preduzeća, društva kapitala i preduzetnici, a predviđeno je da predmet koncesije budu sve ili pojedine aktivnosti upravljanja

Upravljanje aerodromima biće, kako je predložila Vlada, delatnost od opšteg interesa.

Članovi Odbora usvojili su u načelu i predlog o potvrđivanju multilateralnog sporazuma o komercijalnim pravima u vanrednom avio-prevozu u Evropi, koji je podnela vlada.

Izvor:Beta
Previous Srpski i austrijski policajci zajedno na granici prema Bugarskoj
Next Hrvatska blokirala poglavlje 26, Vučić neće prisustvovati Međuvladinoj konferenciji?

You might also like

Saobraćaj 0 Comments

Aerodrom traži konsultanta za razvoj novih linija

Aerodrom “Nikola Tesla”, koji je u avgustu zabeležio rekordan mesečni broj putnika, traži konsultanta koji će mu pomoći u razvoju novih linija u narednom periodu.

Kompanije 0 Comments

Nike objavio mešovite rezultate za prvi kvartal

Američki proizvođač sportske opreme Nike objavio je mešovite rezultate za fiskalni prvi kvartal.

Makroekonomija 0 Comments

Alexis Tsipras: Ne vraćamo se rasipničkim danima

Grčka će izaći iz programa pomoći bez traženja kreditne linije iz predostrožnosti, izjavio je grčki premijer Alexis Tsipras.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply