NBS: Devizne rezerve Srbije porasle na 9,8 milijardi evra

NBS: Devizne rezerve Srbije porasle na 9,8 milijardi evra

Narodna banka Srbije (NBS) danas je saopštila da su na kraju novembra devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile 9,8 milijardi evra, što je 111,2 miliona evra više nego u oktobru.

U saopštenju se navodi da se deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 212 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga.

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju novembra iznosile su 8,1 milijardi evra i bile su veće za 57 miliona evra u odnosu na prethodni mesec.

“Rast deviznih rezervi Narodne banke Srbije iz oktobra nastavljen je i u novembru uprkos nepovoljnim uslovima za ulaganje deviznih sredstava na međunarodnom finansijskom tržištu“, ocenjeno je u saopštenju.

Dodaje se da je povećanje deviznih rezervi ostvareno u ambijentu većeg izmirenja preuzetih zakonskih i ugovorenih obaveza Republike Srbije od novog zaduživanja.

Najveći devizni priliv u novembru ostvaren je po osnovu intervencija Narodne banke Srbije na međubankarskom deviznom tržištu u neto iznosu od 60 miliona evra.

Veći prilivi ostvareni su po osnovu neto povećanja devizne obavezne rezerve u iznosu od 43,8 miliona evra i donacija u iznosu od 14,2 miliona evra.

Foto: fortunegreece.com

Foto: fortunegreece.com

Kako navodi NBS, po osnovu upravljanja deviznim rezervama i po drugim osnovima ostvareno je povećanje deviznih rezervi od 121,5 miliona evra.

Ocenjeno je da je taj priliv bio je više nego dovoljan da pokrije realizovani odliv iz deviznih rezervi nastao po osnovu razduženja po hartijama od vrednosti denominovanim u evrima u neto iznosu od 77,5 miliona evra, veće otplate od korišćenja kredita u neto iznosu od 39,9 miliona evra, na ime stare devizne štednje i po drugim osnovima u ukupnom iznosu od 10,9 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u novembru iznosio je 368,6 miliona evra i bio je za 32,2 miliona veći nego u prethodnom mesecu.

U prvih 11 meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 5,5 milijardi evra.

U novembru dinar je zadržao nepromenjenu vrednost u odnosu na evro, a NBS je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 70 miliona evra i prodajom 10 miliona u cilju ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Rast cena nafte poslao rusku rublju na najviše nivoe u godinu i po, turska lira dodatno oslabila
Next Srpska IT zajednica dobija deset miliona dinara za podršku

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Za članstvo u EU Srbija mora povećati zalihe nafte 10 puta

Zemlje članice EU moraju da imaju krizne zalihe nafte za bar 90 dana, a isto čeka i Srbiju na putu ka članstvu u Uniji, rečeno je danas na okruglom stolu

Najvažnije vesti 0 Comments

Od 1. jula promene u vlasništvu nepokretnosti upisivaće notari

Kupci stanova više neće morati sami da se bave rešavanjem upisa svojih novih nepokretnosti, jer od 1. jula počinje upis po službenoj dužnosti.

Najvažnije vesti 0 Comments

NBS zadržala referentnu kamatu na 4 odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 4,0 odsto, saopštila je Centralna banka.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply