NBS: Devizne rezerve Srbije porasle na 9,8 milijardi evra

NBS: Devizne rezerve Srbije porasle na 9,8 milijardi evra

Narodna banka Srbije (NBS) danas je saopštila da su na kraju novembra devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile 9,8 milijardi evra, što je 111,2 miliona evra više nego u oktobru.

U saopštenju se navodi da se deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 212 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga.

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju novembra iznosile su 8,1 milijardi evra i bile su veće za 57 miliona evra u odnosu na prethodni mesec.

“Rast deviznih rezervi Narodne banke Srbije iz oktobra nastavljen je i u novembru uprkos nepovoljnim uslovima za ulaganje deviznih sredstava na međunarodnom finansijskom tržištu“, ocenjeno je u saopštenju.

Dodaje se da je povećanje deviznih rezervi ostvareno u ambijentu većeg izmirenja preuzetih zakonskih i ugovorenih obaveza Republike Srbije od novog zaduživanja.

Najveći devizni priliv u novembru ostvaren je po osnovu intervencija Narodne banke Srbije na međubankarskom deviznom tržištu u neto iznosu od 60 miliona evra.

Veći prilivi ostvareni su po osnovu neto povećanja devizne obavezne rezerve u iznosu od 43,8 miliona evra i donacija u iznosu od 14,2 miliona evra.

Foto: fortunegreece.com

Foto: fortunegreece.com

Kako navodi NBS, po osnovu upravljanja deviznim rezervama i po drugim osnovima ostvareno je povećanje deviznih rezervi od 121,5 miliona evra.

Ocenjeno je da je taj priliv bio je više nego dovoljan da pokrije realizovani odliv iz deviznih rezervi nastao po osnovu razduženja po hartijama od vrednosti denominovanim u evrima u neto iznosu od 77,5 miliona evra, veće otplate od korišćenja kredita u neto iznosu od 39,9 miliona evra, na ime stare devizne štednje i po drugim osnovima u ukupnom iznosu od 10,9 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u novembru iznosio je 368,6 miliona evra i bio je za 32,2 miliona veći nego u prethodnom mesecu.

U prvih 11 meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 5,5 milijardi evra.

U novembru dinar je zadržao nepromenjenu vrednost u odnosu na evro, a NBS je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 70 miliona evra i prodajom 10 miliona u cilju ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Rast cena nafte poslao rusku rublju na najviše nivoe u godinu i po, turska lira dodatno oslabila
Next Srpska IT zajednica dobija deset miliona dinara za podršku

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Anketa NBS: Bankari i privrednici prognoziraju inflaciju oko 2 odsto u 2017. godini

Finansijski sektor i privreda očekuju da će stabilnost cena u Srbiji biti očuvana u narednih 12 meseci i u srednjem roku, pokazuju rezultati novembarske ankete Narodne banke Srbije.

Makroekonomija 0 Comments

Kanadska ulaganja u Srbiji dostigla 1,5 mlrd evra

Kanadske investicije u sektor istraživanja u Republici Srbiji procenjene su na oko 250 miliona dolara, dok je projekate istraživanja i otvaranja rudnika uloženo više stotina miliona dolara.

Društvo 0 Comments

EU ograničava, a Kina obustavlja uvoz mesa iz Brazila

Neki od najvećih uvoznika mesa iz Brazila, kao što su Kina i EU, obustavili su ili ograničili uvoz zbog sumnji da su brojne brazilske kompanije godinama prodavale mesne proizvode sumnjivog

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply