Evro oslabio 1 odsto prema dolaru za nedelju dana

Evro oslabio 1 odsto prema dolaru za nedelju dana

Vrednost evra pala je protekle nedelje na međunarodnim tržištima valuta nakon odluke Evropske centralne banke da produži svoj program podsticajnih mera.

Na kraju nedelje evro je vredeo 1,0561 dolar, što je 1,0 odsto niža vrednost u odnosu na početak sedmice. Američka valuta je ojačala i u odnosu na japansku, pa je cena dolara porasla 1,6 odsto, na 115,35 jena, najviši nivo od februara.

Dolarov indeks, koji meri vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, ojačao je 0,4 odsto, na 101,54, što je blizu rekordnih nivoa dostignutih pre desetak dana.

Evro je u četvrtak pao prema dolaru više od 2,5 odsto, nakon što je ECB odlučila da program kupovine imovine obveznica, koji je isticao u martu naredne godine, produži do kraja 2017.

Iako je centralna banka evrozone smanjila iznos mesečne kupovine obveznica, sa trenutnih 80 milijardi evra, na 60 milijardi evra, produživanje roka primene programa pokazalo je da će ECB voditi labavu monetarnu politiku duže nego što se očekivalo.

Tržišta su bila pomalo iznenađena, jer su očekivala da će ECB primenu programa produžiti za još šest meseci, a da će iznos ostati nepromenjen, na 80 milijardi evra mesečno. Zato se evro našao pod pritiskom. Tim više što su lideri ECB-a nagovestili da će, ako bude potrebno, ponovno povećati iznose kupovine obveznica.

“Program ECB-a produžen je na duži period nego što se očekivalo, a poruke su prilično blage. Procene inflacije su prilično potisnute sve do 2019. godine, a procene rasta privrede evrozone su prilično niske, pri čemu postoji rizik da će rast biti slabiji nego što se procenjuje”, kaže Erik Nelson, valutni analitičar u Wells Fargo banci.

Evropska centralna banka je blago povećala procenu privrednog rasta evrozone za 2017. godinu na 1,7 odsto sa 1,6 odsto iz septembra. ECB je, takođe podigla procenu inflacije za iduću godinu na 1,3 odsto sa 1,2 odsto projektovanih pre tri meseca.

S druge strane, jačanje dolara zahvaljuje se očekivanjima da će američka centralna banka sledeće sedmice povećati ključne kamatne stope za četvrtinu procentnog poena jer se rast najvećeg svetske ekonomije ubrzava, kao i izgledi da će ojačati inflacija.

Osim dugo očekivanog sastanka lidera američke Uprave federalnih rezervi, u fokusu tržišta u nastupajućoj radnoj nedelji biće sastanci centralnih banaka Velike Britanije, Švajcarske i Norveške. Od makroekonomskih podataka pažnja će biti usmerena na podatke o inflaciji i maloprodaji u V. Britaniji i Sjedinjenim Državama.

Izvor:Agencije
Previous Podsticaji za mlade poljoprivrednike: Država finansira 40 odsto pčelarske opreme
Next Vujović: Ako privredni rast i prihodi budu veći sledi drugo povećanje plata i penzija

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Beogradska berza: Prvi nedeljni dobitak Belexa u 2017. godini

Nakon četiri vezane sedmice pada, beogradsko tržište akcija je zaustavilo silazni trend, istina, minornim oporavkom od 0,1%, mereno indeksom Belex15. Ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu, koja je prošle godine

NBS kupila 20 miliona evra, srednji kurs 118,1616

Narodna banka Srbije je opet intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu, pa će dinar i danas zadržati približno istu vrednost prema evru kao i juče i zvanični srednji kurs će iznositi

Sinteza Clanci 2 Comments

Miroslav Radaković: Za dobrog trgovca nema lošeg vremena

U svetlu vrlo niskih kamatnih stopa na štednju i novitetima na polju trgovanja finansijskim proizvodima u Srbiji, razgovarali smo sa izvršnim direktorom brokerske kuće Sinteza Invest Group g. Miroslavom Radakovićem.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply