Wall Street: Najduži pobednički niz u poslednje dve godine

Wall Street: Najduži pobednički niz u poslednje dve godine

Cene akcija na američkim berzama u petak su dostigle nove rekordne nivoe, pri čemu je indeks S&P 500 zabeležio najduži pobednički niz od juna 2014. godine, dok je Dow Jones petu nedelju zaredom u plusu.

U petak je Dow Jones ojačao 0,33 odsto, na 19.614 poena, dok je S&P 500 porasto 0,22 odsto, na 2.246 poena, a Nasdaq indeks 0,44 odsto, na 5.417 poena.

Najviše su juče porasle cene akcija u sektoru proizvođača roba za široku potrošnju, za 1,4 odsto, zatim u zdravstvenom sektoru  (1,2 odsto).

Ti su sektori do sada zaostajali za rastom finansijskog i industrijskog sektora koji su snažno rasli nakon pobede Trampa na američkim predsedničkim izborima, 8. novembra, podstaknuti njegovim obećanjima o nižim poreskim stopama i većim investicijama u infrastrukturu, što bi trebalo doprineti jačanju američke privrede.

“Sada vidimo da novac ulazi i u sektore koji nisu bili u fokusu od predsedničkih izbora, što govori da se rast cena širi i na druge sektore, a to je pozitivno za tržište”, kaže Randy Frederick, potpredsednik u “Charles Schwab”.

Cene akcija već danima neprestano rastu, iako se očekuje da će sledeće sedmice američka centralna banka povećati ključne kamatne stope. To obično loše utiče na tržište, ali ovaj put analitičari kažu da je najveća svetska privreda dovoljno snažna da bi izdržala povećanje cene novca.

I juče objavljeni podaci ukazuju na relativno snažan rast američke ekonomije. U oktobru su zalihe kompanija znatno pale, što ukazuje na jačanje prodaje i pruža podršku rastu rastu privrede u ovom tromesečju.

Uz to, indeks raspoloženja potrošača, koji izrađuje Univerzitet u Michiganu, dostigao je najviši nivo od januara prošle godine, što najavljuje jačanje potrošnje.

Zahvaljujući svim ovim podacima, indeks Dow Jones je protekle nedelje porastao 2,3 odsto, dok je S&P 500 skočio 2,5%, a Nasdaq indeks 3,1 odsto.

Nakon prošlonedeljnog rasta, najvažniji indeks, S&P 500, je na dobitku 10,5 odsto od početka godine .

Foto:www.economist.com

Foto:www.economist.com

I na evropskim su burzama cene akcija juče su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,33 odsto, nemački DAX 0,22 odsto, francuski CAC 0,60 odsto, a španski IBEX 0,26 odsto.

Zbog pada cena akcija u bankarskom sektoru, predvođenih akcijama Banca Monte dei Paschi di Siena, koje su pale 10,55 odsto, indeks berze u Milanu, FTSE MIB, je jedini od evropskih berzanskih indeksa zatvorio u negativnoj teritoriji, -0,73 odsto.

Izvor:Agencije
Previous SAD šalju još 200 vojnika u Siriju da pomognu u oslobađanju Rake
Next Srbija može da računa na Rusiju u zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta

You might also like

Beogradska berza: Prekinut uzlazni trend, obveznice podigle promet

Sedmodnevni uzlazni trend na Belexu prekinut je u petak, uz odličan promet zahvaljujući državnim dužničkim hartijama.

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze: Dobri poslovni rezultati banaka podstakli evropske berze

Na evropskim berzama su u petak ujutro cene akcija porasle, najviše u bankarskom sektoru, nakon boljih nego što se očekivalo poslovnih rezultata nekoliko banaka.

Azijske berze: Trump srušio MSCI Asia Pacific Index najniže u četiri meseca

Na azijskim berzama su indeksi potonuli na najniže nivoe u četiri meseca, a najviše u Kini, jer se ulagači plaše trgovinskog rata između dve najveće svetske ekonomije nakon što je Washington najavio nove

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply