Vlada Srbije ukida zaštitne mere na uvoz mleka i mlečnih proizvoda od nove godine?

Vlada Srbije ukida zaštitne mere na uvoz mleka i mlečnih proizvoda od nove godine?

Vlada Srbije će najverovatnije od nove godine ukinuti zaštitne mere – prelevmane na uvoz mleka i mlečnih proizvoda.

Kako piše Blic, ta odluka trebalo bi da se donese u narednih desetak dana.

Po saznanjima lista, ta odluka je uslovljena pritiskom Brisela, koji traži da se poštuju odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji ne predviđa povlašćen status domaćih mlekara. Oni smatraju i da je cena mleka počela da raste na tržištu EU i da ta mera nema više opravdanje za opstanak u 2017. godini.

Izvor “Blica” iz Nemanjine 11 tvrdi da je takav stav stavio srpsku vlast na velike muke, pa je gotovo izvesno da će od nove godine uvozne takse na mleko od 10 do 20 dinara po litru i za kiselomlečne proizvode od 10 do 30 dinara, koje su uvedene juna 2015. godine, biti ukinute.

“Ministar Branislav Nedimović ovih dana intenzivno razgovara sa mlekarima, kojima je predočio da za Brisel ne postoji više osnovanost opstanka prelevmana jer se tržište stabilizovalo. Naime, ova mera je uvedena kada su cene mleka na evropskom tržištu pale sa 45 na dvadesetak evrocenti kako bi se zaštitila domaća proizvodnja. Pošto cene sada rastu, EU ne želi više da toleriše Srbiji ove pogodnosti. Treba da se zna da ako se opet pojavi kriza, Vlada će ponovo intervenisati zaštitnim merama” – kaže izvor lista.

“Sada kada se cene mleka na evropskom tržištu stabilizuju, logično je da prelevmani budu ukinuti, te da se težište prebaci na uvođenje mera koje bi obezbedile veću konkurentnost srpskih farmera, kao što su početak rada Nacionalne laboratorije i davanje premija po osnovu kvaliteta mleka. Mislim da je bilo najbitnije da imamo prelevmane u zadnjih godinu i po dana, a da od prvog januara prelevmani nisu neophodni” – rekao je za Blic Ilija Šetka, direktor “Imleka”.

Predsednik Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga Goran Vasić smatra da prelevmani treba da ostanu bar još šest meseci.

“Ako se ukinu, domaća proizvodnja biće ugrožena i uvozno mleko će preplaviti srpsko tržište. Evropski seljak ima sve vidove subvencionisanja koji služe za popravku konkurentnosti koje mi ne možemo da pratimo”, rekao je Vasić.

Izvor:Blic
Previous Cena nafte porasla, u fokusu sastanak globalnih proizvođača u Beču
Next Produktna berza: Značajno smanjen promet, cena pšenice pala, kukuruz poskupeo

You might also like

Poslovni prostor 1Comments

Aleksandar Opsenica: Kancelarijski prostor-potreba ili prestiž? (1)

Kancelarijski prostor u Srbiji od nesvrstanih do danas, od koncepta vlasništva do rente

Kompanije 0 Comments

Saab otišao u istoriju

Saab i zvanično odlazi u istoriju, izjavio je National Electric Vehicle Sweden (NEVS).

Kompanije 0 Comments

Kompanija COSCO za 6,3 milijarde dolara preuzima Orient Overseas

COSCO je ponudio 6,3 milijarde dolara za preuzimanje Orient Overseas Internationala.

2 Comments

  1. Spasoje
    December 11, 21:13 Reply
    Da i mi malo otezemo sa otvaranjem poglavlja o o mlecnim proizvodima. Cisto evropski.

Leave a Reply