Cena nafte porasla, u fokusu sastanak globalnih proizvođača u Beču

Cena nafte porasla, u fokusu sastanak globalnih proizvođača u Beču

Cene nafte na međunarodnim tržištima u petak su porasle podstaknute očekivanjima da će se članice OPEC-a i zemlje koje nisu članice naftnog kartela ovog vikenda dogovoriti o smanjenju proizvodnje.

Cena “brent” nafte, koja je međunarodni reper za cene tog energenta, porasla je 0,85 odsto, na 54,35 dolara za barel, dok je američka WTI poskupela 1,28 odsto, na 51,49 dolara po barelu.

Veći rast cena nafte ograničio je jači dolar, koji naftu čini skupljom za imaoce drugih valuta i tako slabi potražnju. U korpi šest vodećih svetskih valuta, američka je u petak ojačala 0,52 odsto.

Predstavnici članica OPEC sastat će se u subotu u Beču s proizvođačima izvan tog kartela, kako bi zatražili njihovu pomoć u rešavanju globalne prezasićenosti. Azerbajdžan je najavio da će doći s predlozima za smanjenje sopstvene proizvodnje. Rusija je objavila da će proizvodnju smanjiti za 300.000 barela dnevno, a to znači da bi i svi drugi proizvođači izvan OPEC-a trebali učestvovati u takvom smanjenju, kako bi postigli rez za 600.000 barela dnevno koliko traži OPEC.

To je polovina ukupnog ograničenja kojeg je OPEC obećao od početka 2017. godine.

Kazahstan bi mogao ponuditi zamrzavanje svoje proizvodnje na prošlomesečnom nivou, izjavio je kazahstanski ministar energetike Kanat Bozumbajev.

Postoje nade za veće rezove, jur su proizvođači izvan OPEC-a spremni na saradnju u smanjenju proizvodnje. Međutim, još nije sigurno da će njihovi rezovi zajedno dostići 600.000 barela dnevno, što podržava cene u ograničenom obimu”, rekao je Tomomichi Akuta iz Mitsubishi UFJ Researcha.

OPEC je prošle sedmice dogovorio smanjenje proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno u prvoj polovini 2017. godine, ali rastu sumnje da to neće biti dovoljno za uravnoteženje tržišta. Saudijska Arabija i Irak će u januaru isporučiti pune ugovorene količine sirove nafte u Aziju, kako bi obranile svoj tržišni udeo u regionu čija potražnja najbrže raste, uprkos OPEC-ovoj obavezi da smanji proizvodnju, saznaje se iz rafinerijskih izvora.

Venecuelanski predsednik Nicolas Maduro izjavio je u četvrtak da je u dogovoru s Iranom odlučio zatražiti sastanak šefova država proizvođača u i izvan OPEC-a u prvom tromesečju sledeće godine, kako bi razmotrili strategiju za naftno tržište.

Svetska potrošnja na istraživanja nafte i gasa u 2017. mogla bi pasti ispod ovogodišnjih 40 milijardi dolara, naveli su iz konsalting grupe “Wood Mackenzi.

Izvor:Agencije
Previous Bugarska prodaje dva nuklearna reaktora, zainteresovane tri kompanije
Next Vlada Srbije ukida zaštitne mere na uvoz mleka i mlečnih proizvoda od nove godine?

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Beogradska berza u padu drugu nedelju zaredom, obveznice diktirale promet

Beogradsko tržište akcija i protekle je sedmice zabeležilo pad vrednosti, druge zaredom, dok su sliku nevelike investicione aktivnosti ponovo nadomestile državne obveznice koje su donele ukupan promet od 2,1 milijardu

Wall Street: Za rast indeksa zaslužni rezultati JPMorgana

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija snažno porasle drugi dan zaredom, a najviše u finansijskom sektoru nakon boljih nego što se očekivalo poslovnih rezultata JPMorgana.

Cena zlata pala drugu nedelju uzastopno

Cena zlata se spustila na najniži nivo u poslednjih skoro tri nedelje usled obnovljenih očekivanja da će američka centralna banka povećati kamatne stope, što je smanjilo tražnju za takozvanim bezbednim

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply