Wall Street: Indeksi dostigli nove rekorde

Wall Street: Indeksi dostigli nove rekorde

Na Wall Streetu su i u četvrtak cene akcija porasle, pri čemu su Dow Jones, S&P 500 i Nasdaq indeks dostigli nove najviše nivoe u istoriji jer je nastavljen uspon tržišta podstaknut pobedom Donalda Trumpa na predsedničkim izborima.

Dow Jones ojačao je 0,33 odsto, na 19.614 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,22 odsto, na 2.246 bodova, a Nasdaq indeks 0,44 odsto, na 5.417 bodova.

Rekordni nivoi indeksa zahvaljuju se usponu cena akcija u većini od 11 najvažnijih sektora S&P indeksa, pri čemu je najviše, 0,9 odsto, porastao finansijski sektor.

Time je nastavljen uspon cena podstaknut pobedom Trumpa na izborima 8. novembra i njegovim obećanjima o smanjenju poreza, pojačanoj fiskalnoj potrošnji i labavljenju regulacija u pojedinim sektorima.

“Ideja da će porezi biti smanjeni, a regulacije olabavljene ne podstiče samo optimizam, nego i stvara temelje za ubrzanje rasta ekonomije”, kaže Bucky Hellwig, potpredsednik u fondu BB&T Wealth Management.

Već i sada svi poslednji podaci ukazuju na ubrzanje rasta najveće svetskog ekonomije, pa ulagači nisu zabrinuti ni zbog povećanja kamatnih stopa američke centralne banke Feda, koje se očekuje naredne nedelje.

I na evropskim berzama cene akcija juče su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,42 odsto, na 6.931 bod, dok je frankfurtski DAX skočio 1,75 odsto, na 11.179 bodova, a pariski CAC 0,87 odsto, na 4.735 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Upornost i težak rad do mega biznisa
Next Azijske berze: Evro pao, ulagači na oprezu

You might also like

Azijske berze: Oprezna trgovina, blagi skok indeksa

Na azijskim berzama u četvrtak se trguje oprezno, pri čemu slabljenje dolara podstiče rast cena sirovina, što pozitivno utiče na rudarski i energetski sektor.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze u usponu, dolar snažniji

Na azijskim berzama u sredu su cene akcija porasle, nakon četiri dana pada, jer se ulagači nadaju napretku u poreskoj reformi u SAD-u, dok je dolar ojačao zbog mogućeg povećanja kamata Feda do

Beogradska berza: Novi pad indeksa, Halkbank ponovo najprometniji

Četvrti dan zaredom nastavljen je silazni trend domaćeg tržišta akcija, a indeks Belex15 oslabio je za trećinu procenta na 721,2 poena.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply