Wall Street: Indeksi dostigli nove rekorde

Wall Street: Indeksi dostigli nove rekorde

Na Wall Streetu su i u četvrtak cene akcija porasle, pri čemu su Dow Jones, S&P 500 i Nasdaq indeks dostigli nove najviše nivoe u istoriji jer je nastavljen uspon tržišta podstaknut pobedom Donalda Trumpa na predsedničkim izborima.

Dow Jones ojačao je 0,33 odsto, na 19.614 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,22 odsto, na 2.246 bodova, a Nasdaq indeks 0,44 odsto, na 5.417 bodova.

Rekordni nivoi indeksa zahvaljuju se usponu cena akcija u većini od 11 najvažnijih sektora S&P indeksa, pri čemu je najviše, 0,9 odsto, porastao finansijski sektor.

Time je nastavljen uspon cena podstaknut pobedom Trumpa na izborima 8. novembra i njegovim obećanjima o smanjenju poreza, pojačanoj fiskalnoj potrošnji i labavljenju regulacija u pojedinim sektorima.

“Ideja da će porezi biti smanjeni, a regulacije olabavljene ne podstiče samo optimizam, nego i stvara temelje za ubrzanje rasta ekonomije”, kaže Bucky Hellwig, potpredsednik u fondu BB&T Wealth Management.

Već i sada svi poslednji podaci ukazuju na ubrzanje rasta najveće svetskog ekonomije, pa ulagači nisu zabrinuti ni zbog povećanja kamatnih stopa američke centralne banke Feda, koje se očekuje naredne nedelje.

I na evropskim berzama cene akcija juče su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,42 odsto, na 6.931 bod, dok je frankfurtski DAX skočio 1,75 odsto, na 11.179 bodova, a pariski CAC 0,87 odsto, na 4.735 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Upornost i težak rad do mega biznisa
Next Azijske berze: Evro pao, ulagači na oprezu

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijski indeksi porasli, Kina zaustavlja pad juana

Na azijskim berzama su u ponedeljak cene akcija porasle jer su ulagače ohrabrile mere kineske centralne banke usmerene na zaustavljanje oštrog pada kursa juana i odliva kapitala s tamošnjeg tržišta.

Svetske berze 0 Comments

Cene nafte porasle iznad 56 dolara

Cene nafte na međunarodnim tržištima u sredu su porasle jer je sve izglednije da će se najveći proizvođači držati obećanja o smanjenju proizvodnje.

Produktna berza: Nastavljen pad cena robe

Ukupan promet robe na Produktnoj berzi u Novom sadu ove je nedelje iznosio 1.950 tona, što je oko 152 odsto veći promet u odnosu na prethodnu sedmicu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply