Wall Street: Indeksi dostigli nove rekorde

Wall Street: Indeksi dostigli nove rekorde

Na Wall Streetu su i u četvrtak cene akcija porasle, pri čemu su Dow Jones, S&P 500 i Nasdaq indeks dostigli nove najviše nivoe u istoriji jer je nastavljen uspon tržišta podstaknut pobedom Donalda Trumpa na predsedničkim izborima.

Dow Jones ojačao je 0,33 odsto, na 19.614 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,22 odsto, na 2.246 bodova, a Nasdaq indeks 0,44 odsto, na 5.417 bodova.

Rekordni nivoi indeksa zahvaljuju se usponu cena akcija u većini od 11 najvažnijih sektora S&P indeksa, pri čemu je najviše, 0,9 odsto, porastao finansijski sektor.

Time je nastavljen uspon cena podstaknut pobedom Trumpa na izborima 8. novembra i njegovim obećanjima o smanjenju poreza, pojačanoj fiskalnoj potrošnji i labavljenju regulacija u pojedinim sektorima.

“Ideja da će porezi biti smanjeni, a regulacije olabavljene ne podstiče samo optimizam, nego i stvara temelje za ubrzanje rasta ekonomije”, kaže Bucky Hellwig, potpredsednik u fondu BB&T Wealth Management.

Već i sada svi poslednji podaci ukazuju na ubrzanje rasta najveće svetskog ekonomije, pa ulagači nisu zabrinuti ni zbog povećanja kamatnih stopa američke centralne banke Feda, koje se očekuje naredne nedelje.

I na evropskim berzama cene akcija juče su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,42 odsto, na 6.931 bod, dok je frankfurtski DAX skočio 1,75 odsto, na 11.179 bodova, a pariski CAC 0,87 odsto, na 4.735 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Upornost i težak rad do mega biznisa
Next Azijske berze: Evro pao, ulagači na oprezu

You might also like

Dinar u četvrtak bez promene, kurs 123,11 dinara za evro

Vrednost dinara prema evru neznatno je promenjena u odnosu na danas i zvanični srednji kurs za četvrtak iznosi 123,1057 dinara za evro.

Dinar stabilan, u sredu 123,84 dinara za evro

Vrednost dinara neznatno se promenila i zvanični srednji kurs za sredu iznosi 123,8359 dinara za evro, saopštila je Narodna banka Srbije.

Produktna berza: Pšenica u fokusu trgovanja

Drugu nedelju za redom na „Produktnoj berzi“ u fokusu trgovanja je pšenica.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply