Turska, Novi Zeland  i Island – svetski lideri po rastu cena kuća

Turska, Novi Zeland i Island – svetski lideri po rastu cena kuća

Trend na globalnom tržištu nekretnina u trećem kvartalu 2016. godine nije se bitno menjao u odnosu na prethodno tromesečje, konstatuje se u izveštaju konsultantske kompanije Knight Frank.

Po najnovijoj analizi globalnog tržišta stambenih nekretnina utvrđeno je da su cene kuća porasle u 44 države sveta, od 55 posmatranih. To je rezultiralo rastom Globalnog indeksa cena kuća po godišnjoj stopi od 5,5 odsto, što je najviša stopa rasta u poslednje dve godine, navodi se u izveštaju.

Knight Frank ukazuje da je pre tri godine u 22% zemalja zabeležen dvocifreni rast, dok je u trećem kvartalu dvocifreni godišnji rast cena kuća zabeležen u 9 odsto zemalja.

Na vrhu liste nalazi se Turska, sa rastom cena kuća od 13,9 odsto na godišnjem nivou. Slede: Novi Zeland (13,5%) i Island sa rastom 12,9 odsto u poređenju sa trećim tromesečjem 2015. godine.

U izveštaju se napominje da su cene stambenih nekretnina ostale otporne na odluku V.Britanije da napusti EU. U tri meseca nakon izglasavanja Brexit-a cene su porasle 1,2 odsto, dok su u 12 meseci porasle 5,4 odsto.

U Sjedinjenim Državama prosečna cena kuća je premašila svoj vrhunac, zabeležen pre finansijske krize 20008. godine. Izostalo je i tradicionalno usporavanje rasta uoči predsedničkih izbora, pa je tako u septembru zabeležen rast cena od 0,8 odsto na godišnjem nivou, što je najveći mesečni rast od avgusta 2013. odsto. Na godišnjem nivou cene su u septembru bile veće za 5,5 odsto.

Uprkos merama “hlađenja” tržišta nekretnina u Kini, cene su porasle u proseku, 9,3 odsto za godinu dana, pri čemu su, zbog povećane potražnje, najviše porasle u velikim gradovima.

Iako su cene nekretnina u Hong Kongu pale 5,5 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine, cene su u periodu jun-septembar 2016. porasle 4,8 odsto, što je rezultiralo povećanjem taksi od 15 odsto, za sve osim prve kupce.

Poslednji na rang listi globalnih cena kuća uključenih u Knight Frank Index, su Tajvan sa padom cena od 8,9% i Ukrajina minus 9,9% na godišnjem nivou.

Knight Frank globalni indeksa cena kuća (Izvor: Knight Frank)

Knight Frank globalni indeksa cena kuća (Izvor: Knight Frank)

Gdeinvestirati.com

 

Previous Najveći jednodnevni pad evra prema dolaru od juna meseca
Next Nemačkoj nedostaju inženjeri, medicinsko osoblje, vozači...

You might also like

Rezidencijalne nekretnine 1Comments

Aleksandar Opsenica: Mračni predmet želja – svoj krov nad glavom (2)

Nakon osvrta na istorijski konstekst i predznak u kom se nalazi  tržište stanogradnje u Srbiji, pogledajmo šta kažu cifre.

Rezidencijalne nekretnine 0 Comments

Severna Koreja: Otvoren rezidencijalni kompleks u Pjongjangu

Severnokorejski lider Kim Džong Un danas je presecanjem vrpce svečano otvorio novi rezidencijalni kompleks u Pjongjangu u kojem se nalazi i zgrada od 70 spratova, do sada najviša u tom

Nekretnine 0 Comments

Okončan spor: Manastiru Dečani potvrđeno vlasništvo nad zemljom

Ustavni sud Kosova je zaključio dugogodišnji sudski spor u korist Manastira Visoki Dečani i potvrdio vlasništvo manastira nad 24 hektara zemlje koja je 16 godina bila pod sudskim sporom, navodi

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply