Turska, Novi Zeland  i Island – svetski lideri po rastu cena kuća

Turska, Novi Zeland i Island – svetski lideri po rastu cena kuća

Trend na globalnom tržištu nekretnina u trećem kvartalu 2016. godine nije se bitno menjao u odnosu na prethodno tromesečje, konstatuje se u izveštaju konsultantske kompanije Knight Frank.

Po najnovijoj analizi globalnog tržišta stambenih nekretnina utvrđeno je da su cene kuća porasle u 44 države sveta, od 55 posmatranih. To je rezultiralo rastom Globalnog indeksa cena kuća po godišnjoj stopi od 5,5 odsto, što je najviša stopa rasta u poslednje dve godine, navodi se u izveštaju.

Knight Frank ukazuje da je pre tri godine u 22% zemalja zabeležen dvocifreni rast, dok je u trećem kvartalu dvocifreni godišnji rast cena kuća zabeležen u 9 odsto zemalja.

Na vrhu liste nalazi se Turska, sa rastom cena kuća od 13,9 odsto na godišnjem nivou. Slede: Novi Zeland (13,5%) i Island sa rastom 12,9 odsto u poređenju sa trećim tromesečjem 2015. godine.

U izveštaju se napominje da su cene stambenih nekretnina ostale otporne na odluku V.Britanije da napusti EU. U tri meseca nakon izglasavanja Brexit-a cene su porasle 1,2 odsto, dok su u 12 meseci porasle 5,4 odsto.

U Sjedinjenim Državama prosečna cena kuća je premašila svoj vrhunac, zabeležen pre finansijske krize 20008. godine. Izostalo je i tradicionalno usporavanje rasta uoči predsedničkih izbora, pa je tako u septembru zabeležen rast cena od 0,8 odsto na godišnjem nivou, što je najveći mesečni rast od avgusta 2013. odsto. Na godišnjem nivou cene su u septembru bile veće za 5,5 odsto.

Uprkos merama “hlađenja” tržišta nekretnina u Kini, cene su porasle u proseku, 9,3 odsto za godinu dana, pri čemu su, zbog povećane potražnje, najviše porasle u velikim gradovima.

Iako su cene nekretnina u Hong Kongu pale 5,5 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine, cene su u periodu jun-septembar 2016. porasle 4,8 odsto, što je rezultiralo povećanjem taksi od 15 odsto, za sve osim prve kupce.

Poslednji na rang listi globalnih cena kuća uključenih u Knight Frank Index, su Tajvan sa padom cena od 8,9% i Ukrajina minus 9,9% na godišnjem nivou.

Knight Frank globalni indeksa cena kuća (Izvor: Knight Frank)

Knight Frank globalni indeksa cena kuća (Izvor: Knight Frank)

Gdeinvestirati.com

 

Previous Najveći jednodnevni pad evra prema dolaru od juna meseca
Next Nemačkoj nedostaju inženjeri, medicinsko osoblje, vozači...

You might also like

Najvažnije vesti 8 Comments

Iznajmljivanje stana: Podaci iz popisa stanovništva otkrivaju stanodavce koji ne plaćaju porez

Podaci prikupljeni na terenu tokom poslednjeg popisa stanovništva 2011. godine koji je sproveo Republički zavod za statistiku, ukrstiće se sa podacima kojima raspolaže Poreska uprava u postupku naplate poreza na

Rezidencijalne nekretnine 0 Comments

Očekuje se dalji rast cena stanova u centralnoj i istočnoj Evropi

U Srbiji je došlo do skromnog povećanja cena nekretnina u poslednjem periodu, dok je u gradovima i dalje znatno ispod rekordnog nivoa iz 2008. godine.

Nekretnine 0 Comments

Bački Petrovac: Opštinski stanovi i druge nepokretnosti idu na licitaciju

Opštinsko veće Bačkog Petrovca, Komisija za davanje u zakup u javnoj svojini opštine, raspisalo je oglas za prodaju nepokretnosti iz svojine opštine Bački Petrovac putem licitacije koja će se održati

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply