PKS: 75 odsto firmi biće oslobođeno plaćanja članarine

PKS: 75 odsto firmi biće oslobođeno plaćanja članarine

Od naredne godine obaveze plaćanja članarine za članstvo u Privrednoj komori Srbije (PKS) biće oslobođeno 75 odsto firmi, dok će preostale plaćati manji iznos nego do sada.

Taj predlog je juče usvojila Skupština PKS-a.

Predsednik PKS-a Marko Čadež kazao je da će sledeće godine oko 220.000 preduzetnika , novoosnovanih start ap firmi i još oko 70.000 mikro i malih preduzeća sa poslovnim prihodima do 20 miliona dinara biti oslobođeni plaćanja čanarine u PKS-u.

On je naveo da će preduzeća sa poslovnim godišnjim prihodima od 20 do 300 miliona dinara, mesečno plaćati članarinu PKS-u od 300 dinara, dok će članarina za one čiji je poslovni prihod od 300 do 600 miliona dinara biti 600 dinara mesečno.

Preduzeća sa godišnjim poslovnim prihodima od 600 do milijardu dinara, plaćaće mesečnu članarinu PKS-u od 20.000 dinara, a oni čiji je prihod do 2,5 milijardi izdvajaće 80.000 dinara mesečno.

Za velike kompanije koje ostvaruju prihod veći od 2,5 milijardi dinara, članarina će biti 185.000 dinara.

Kako je naglasio Čadež, dosadašnji obračun članarine po kome su firme mesečno izdvajale 0,19 odsto od bruto zarada zaposlenih pokazao se neodrživim, jer je predstavljao ogromno opterećnje za privredu.

dinari

On objasnio da će se sada čanarina određivati prema ekonomskoj snazi kompanija, merenoj poslovnim prihodom po podacima iz poslednjeg objavljenog završnog računa.

“Cilj nam je da što manje opteretimo privredu, a da obezbedimo efikasan rad jedinstvenog komorskog sistema Srbije koji će zastupati interse privrede uvažavajući i poštujući glas svakog privrednika”, kszao je Čadež.

Skupština PKS usvojila je juče Plan rada PKS-a za narednu godinu koji kako je rečeno, predviđa nastavak aktivnosti na izgradnji modernog komorskog sistema, podršku uvođnju dualnog obrazovanja, internacionalizaciju poslovanja kompanija i niz drugih aktivnosti koji će doprineti ekonomskom napretku Srbije.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Azijske berze: Evro pao, ulagači na oprezu
Next Najzanimljiviji projekti na kojima rade inženjeri Facebooka

You might also like

Kompanije

Radnicima Galenike možda i 500 evra otpremnine

Do 12. oktobra jedine dve kompanije koje su dostavile ponudu na tenderu za otkup 93,7 odsto kapitala Galenike trebalo bi da isprave nedostatke iz prijavne dokumentacije, nakon čega bi do

Kompanije

Prvi put u svetu više od milion električnih automobila

Godina 2015. je bila prekretnica za električne automobile, jer je njihov ukupan broj u svetu prvi put premašio milion.

Primeri iz prakse

Proteinskim čokoladicama do milionske zarade

Piter Rahal i njegov poslovni partner potrošili su 10.000 dolara da započnu posao sa proteinskim čokoladicama. Pet godina kasnije, svoju firmu su prodali Kelogu.