Nemačkoj nedostaju inženjeri, medicinsko osoblje, vozači…

Nemačkoj nedostaju inženjeri, medicinsko osoblje, vozači…

Nemačka aktivno traži kvalifikovane radnike – u okviru Evropske unije, ali i van nje. Težišni region je Zapadni Balkan, sledi Severna Afrika, ali u fokusu su i neke udaljenije države kao što je, na primer, Meksiko, piše Deutsche Welle.

foto: hipertextual.com

foto: hipertextual.com

Posebno se traže inženjeri, na primer u mašinogradnji, ali i računarski stručnjaci, kaže Karsten Klajn (Carsten Klein), predsedavajući Centralne agencije za posredovanje stranih radnika i stručnjaka (ZAV). Osim toga, velika je i potražnja za negovateljima i medicinskim osobljem. „Postoje i zanimanja koja su deficitarna samo u pojedinim regionima Nemačke, kojima su potrebni, recimo, vozači ili organizatori špedicije“.

Znanje nemačkog – gde je potrebno, gde nije tako važno

Pored odgovarajuće kvalifikacije koja mora biti potkrepljena svedočanstvom, druga velika prepreka na putu ka zaposlenju u Nemačkoj jeste – jezik. Nivo znanja koji se traži zavisi od konkretnog zanimanja. U IT-branši znanje engleskog je odlučujuće, ali u oblasti nege, kao i u hotelijerstvu ili ugostiteljstvu, gde je važan direktan kontakt s mušterijama ili pacijentima, kandidati moraju da govore dovoljno dobro nemački da mogu da se dobro sporazumevaju, objašnjava Klajn. Moraju da razumeju šta gost hoće i da budu u stanju da čitaju nemačke tekstove i pišu na nemačkom.

Agencija ZVA radi zajedno sa biroima za zapošljavanje u partnerskim zemljama – trenutno posebno intenzivno sa partnerima sa Zapadnog Balkana.

Nedavno je u Berlinu završen seminar za zaposlene u biroima rada u zemljama Jugoistočne Evrope. Stalno se odvijaju i bilateralne posete – trenutno je u Nemačkoj jedna delegacija iz Crne Gore koja sa nemačkim partnerima koordinira proceduru oko nalaženja posla i mogućim merama dokvalifikacije za zainteresovane građane te zemlje.

„Mi pokrećemo projekte i programe za nezaposlene u Crnoj Gori, koji će im dati šansu da najpre završe odgovarajuću obuku, a potom možda i nađu posao u Nemačkoj“, kaže zamenik direktora Zavoda za zapošljavanje Crne Gore David Perčubić. Obuka za nemačko tržište rada u pravilu traje dve ili tri godine. Kandidati moraju znati nemački jezik i to bar nivo A1 ili A2.

Foto: rferl.org

Foto: rferl.org

Da li Nemačka doprinosi „odlivu mozgova“?

Klajn odbacuje prigovor da Nemačka svojim aktivnostima potpomaže „odliv mozgova“: „Generalno za nas i druge evropske zemlje važi da ne dajemo prednost jednostranom putu, već dajemo ljudima mogućnost da se u Nemačkoj stručno orijentišu, da se dokvalifikuju, i onda se sa novim i dobrim iskustvima vrate na domaća tržišta“. Zbog toga se intenzivno sarađuje sa organizatorima u dotičnim zemljama.

Perčubić dopunjava iz crnogorske perspektive: “Projekte na kojima trenutno radimo pokrećemo pre svega zbog nezaposlenih u Crnoj Gori. Time želimo da što je moguće bolje iskoristimo naše resurse i legalizujemo radnu migraciju“.

Tako je nalaženje posla za kvalifikovane radnike iz inostranstva, kako izgleda, dobro za obe strane. ZAV ima pune ruke posla. Dežurni telefon, mogućnost dopisivanja uživo, i veze preko Skajpa, sve je to na raspolaganju od ponedeljka do petka, a elektronskom poštom se upiti mogu slati u svako doba.

ZAV nastoji da angažuje kvalifikovane savetodavce koji se razumeju u podnošenje prijava za posao, mogućnosti zaposlenja, i šta konkretno znači raditi u Nemačkoj – od cena kirije pa sve do tarifa za zdravstveno i imovinsko osiguranje.

Slogan „Make it in Germany!“ može imati uspeha samo ako se ljudi od samog početka otvoreno i realno informišu o šansama i teškoćama u ovoj zemlji, piše DW.

Izvor:Deutsche Welle
Previous Turska, Novi Zeland i Island - svetski lideri po rastu cena kuća
Next Knežević: U sledećoj godini podsticaji i za domaće firme do 100 zaposlenih

You might also like

Karijera 0 Comments

Belgrade Youth Fair: Najveći sajam za mlade u regionu 20. i 21. aprila

U beogradskom Domu Sindikata 20. i 21. aprila održaće se Belgrade Youth Fair, najveći karijerni sajam u Srbiji, na kojem će mladi moći da se povežu sa kompanijama i institucijama, a moći

Karijera 0 Comments

Najbolji poslovi za one koji vole da putuju

Kada želite da putujete prvenstveno pomislite na novac i da li ćete sve to moći da finansirate. I dok vi na put gledate kao na luksuz, neki van svog grada

Karijera 0 Comments

CNN: Najbolji poslovi za 2017. godinu

Prema listi tima CNN-a za ekonomiju, među najboljim poslovima u ovoj godini nalaze se programer mobilnih aplikacija, menadžer rizika, pregovarač u energetskom biznisu, analitičar proizvoda.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply