Komunalnim preduzećima 500.000 građana kasni sa plaćanjem računa

Komunalnim preduzećima 500.000 građana kasni sa plaćanjem računa

Sve bolju naplatu beleže EPS i ostala komunalna preduzeća, ali se procenjuje da pola miliona potrošača kasni u plaćanju, a trećina njih ima i višegodišnja dugovanja.

U Vranju vodu redovno plaća 93% građana ali ima i dužnika.

– Najveći dugovi su između 400.000 i 500.000 dinara. Radi se o tome da sigurno 10-15 godina ti naši korisnici nisu plaćali vodu. Imamo, evo mogu da navedem primer kućnih saveta -10 kućnih saveta duguju gradu, vodovodu 10 miliona dinara – kaže Goran Đorđević, direktor JKP Vodovod u Vranju.

Voda mora da se plaća pa u vodovodu kažu da će dužnicima, ako ne prihvate reprogram, za mesec dana ugrađivati specijalne ventile.- Ti ventili omogućavaju protok vode taman toliko koliko je potrebno da naši korisnici koji ne plaćaju vodu zadovolje potrebe vezane za higijenu – rekao je Đorđević.

I naplata struje je sve bolja, premašuje 95%, ali u EPS-u se i pored tri reprograma 2013, još bore sa starim dugovima.

Foto: dinar

Foto: dinar

Na 95.000 adresa građana širom Srbije, ponovo su poslate opomene pred utuženje i izvršenje. Samo u prestonici 174 privatnika duguju 22 miliona dinara, a ima takvih i domaćinstava.

– Preko 1.900 potrošača iz kategorije domaćinstva duguje više od 12 miliona i to više od 10 godina na teritoriji Beograda. Svi oni su tuženi i procesuirani i isključeni sa elektrodistributivne mreže – objašnjava Sandra Alagić iz EPS-a.

U beogradskom Infostanu, koji objedinjuje naplatu komunalnih usluga za 680.000 Beograđana, imaju, kažu, pojedinačne slučajeve gde domaćinstva nisu plaćala račune čitavu deceniju.- Mi smo dužni da pokrenemo postupak u roku od godinu dana za svaku pojedinačnu godinu. To konkretno znači da neko ima tužbu iz 2010, 2011, 2012 godine a da izvršitelj sprovodi postupak izvršenja svake pojedinačne tužbe – rekla je Milica Paunović iz Infostana.

Izvor: GdeInvestirati/RTS
Previous Fiskalni savet: Dugovi javnih i državnih preduzeća najaveća opasnost za budžet
Next Građani Srbije ne veruju u bankrot države

You might also like

Energetika i naftna industrija 2 Comments

NIS povećao zaradu u prvom kvartalu uprkos očekivanjima

Naftna industrija Srbije u većinskom vlasništvu ruskog Gazprom Nefta, povećala je profit u prvom kvartalu zbog povećanog obima prerade nafte i smanjenja troškova koji su neutralisali sniženje cena sirove nafte

Saobraćaj 0 Comments

Aerodrom traži konsultanta za razvoj novih linija

Aerodrom “Nikola Tesla”, koji je u avgustu zabeležio rekordan mesečni broj putnika, traži konsultanta koji će mu pomoći u razvoju novih linija u narednom periodu.

Najvažnije vesti 0 Comments

Magna seating otvara pogon u Odžacima

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić obići će danas u podne, fabriku kompanije “Magna seating” u Odžacima.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply