Komunalnim preduzećima 500.000 građana kasni sa plaćanjem računa

Komunalnim preduzećima 500.000 građana kasni sa plaćanjem računa

Sve bolju naplatu beleže EPS i ostala komunalna preduzeća, ali se procenjuje da pola miliona potrošača kasni u plaćanju, a trećina njih ima i višegodišnja dugovanja.

U Vranju vodu redovno plaća 93% građana ali ima i dužnika.

– Najveći dugovi su između 400.000 i 500.000 dinara. Radi se o tome da sigurno 10-15 godina ti naši korisnici nisu plaćali vodu. Imamo, evo mogu da navedem primer kućnih saveta -10 kućnih saveta duguju gradu, vodovodu 10 miliona dinara – kaže Goran Đorđević, direktor JKP Vodovod u Vranju.

Voda mora da se plaća pa u vodovodu kažu da će dužnicima, ako ne prihvate reprogram, za mesec dana ugrađivati specijalne ventile.- Ti ventili omogućavaju protok vode taman toliko koliko je potrebno da naši korisnici koji ne plaćaju vodu zadovolje potrebe vezane za higijenu – rekao je Đorđević.

I naplata struje je sve bolja, premašuje 95%, ali u EPS-u se i pored tri reprograma 2013, još bore sa starim dugovima.

Foto: dinar

Foto: dinar

Na 95.000 adresa građana širom Srbije, ponovo su poslate opomene pred utuženje i izvršenje. Samo u prestonici 174 privatnika duguju 22 miliona dinara, a ima takvih i domaćinstava.

– Preko 1.900 potrošača iz kategorije domaćinstva duguje više od 12 miliona i to više od 10 godina na teritoriji Beograda. Svi oni su tuženi i procesuirani i isključeni sa elektrodistributivne mreže – objašnjava Sandra Alagić iz EPS-a.

U beogradskom Infostanu, koji objedinjuje naplatu komunalnih usluga za 680.000 Beograđana, imaju, kažu, pojedinačne slučajeve gde domaćinstva nisu plaćala račune čitavu deceniju.- Mi smo dužni da pokrenemo postupak u roku od godinu dana za svaku pojedinačnu godinu. To konkretno znači da neko ima tužbu iz 2010, 2011, 2012 godine a da izvršitelj sprovodi postupak izvršenja svake pojedinačne tužbe – rekla je Milica Paunović iz Infostana.

Izvor: GdeInvestirati/RTS
Previous Fiskalni savet: Dugovi javnih i državnih preduzeća najaveća opasnost za budžet
Next Građani Srbije ne veruju u bankrot države

You might also like

Kompanije 0 Comments

Etihad zadržava vlasništvo u kompaniji Air Serbia

“Etihad Airways” zadržava vlasništvo u kompaniji Air Serbia” sa udelom od 49 odsto i u potpunosti je posvećen partnerstvu, budući da su se nacionalni avio-prevoznik Srbije i avio-kompanija iz Ujedinjenih

Kompanije 0 Comments

Srbija i Tunis potpisali sporazum o vazdušnom saobraćaju

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je Sporazum o vazdušnom saobraćaju između Srbije i Tunisa, koji ima veliki značaj za dalje unapređenje bilateralne saradnje dve zemlje, saopšteno je

Najvažnije vesti 0 Comments

Alphabet Inc uskoro pokreće YouTube TV

Kompanija Alphabet Inc. tokom narednih nekoliko meseci će na svojoj platformi YouTube pokrenuti novu uslugu koja će nuditi prenos sadržaja četiri vodeće američke televizijske mreže kao i kablovskih programa, najavila je u utorak

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply