Građani Srbije ne veruju u bankrot države

Građani Srbije ne veruju u bankrot države

Istraživanje agencije IPSOS pokazalo je da više od polovine građana Srbije procenjuje da bankrot države nije realan i da će Srbija uspeti redovno da servisira spoljni dug, dok je u regionu situacija drugačija.

Prema rezultatima tog istraživanja, građani ostalih država u regionu ne pokazuju naročit optimizam po pitanju sposobnosti sopstvene nacionalne ekonomije i države da redovno i stabilno servisira svoj spoljni dug.

Takav stav posebno dele stanovnici Bosne i Hercegovine, koji procenjuju da ta država sve više klizi ka opasnoj prezaduženosti.

Slčian strah, ali u nešto manjoj meri, pokazuju i građani Makedonije, Hrvatske i delom Crne Gore.

Nasuprot tome, stanovnici Srbije pokazuju visoki stepen optimizma jer više od 50 odsto javnosti procenjuje da bankrot Srbije nije realan i da će država uspeti da redovno servisira svoj spoljni dug.

Prema rezultatima istraživanja, malo više od polovine građana Crne Gore, 53 odsto, smatra da je ta zemlja prezadužena i da polako, ali sigurno, ide ka opasnoj zoni prezaduženosti koja vodi u bankrot.

pad

S druge strane, 40 odsto ispitanika veruje da će Crna Gora uspeti da redovno otplaćuje dug i da scenario bankrota nije realna opcija za tu zemlju.

Slična je situacija i u Hrvatskoj, gde 56 odsto ispitanika smatra da je država prezadužena i da je to vodi u bankrot, dok 37 odsto veruje da će zemlja redovno otplaćivati dugove.

Istraživanje agencije IPSOS urađeno je za potrebe emisije novog serijala “Okruženje”, medijskog projekta u produkciji Centra za demokratiju i pomirenje u Jugoistocnoj Evropi (CDRSEE), koju će Novinska agencija Tanjug emitovati u subotu, nakon što u petak bude emitovana na Radio-televiziji Srbije i na javnim servisima ostalih zemalja regiona.

Anketa, dostavljena Tanjugu, sprovedena je u zemljama regiona u novembru prošle godine, metodom razgovora “licem u lice” i obuhvatila je po 1.000 ljudi u svakoj državi.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Komunalnim preduzećima 500.000 građana kasni sa plaćanjem računa
Next U naredne tri godine Srbija ulaže 200 milijardi dinara u infrastukturu, vozni park...

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

MMF povećao prognozu rasta za razvijene ekonomije, umanjio za tržišta u narastanju

Međunarodni monetarni fond (MMF) povećao je prognozirani rast američke privrede za ovu i sledeću godinu s očekivanjem da će ekonomska politika novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa doneti pozitivan uticaj.

Makroekonomija 0 Comments

Island: Ukida se kontrola kapitala osam godina nakon krize

Island će od sutra ukinuti gotovo sve preostale kontrole na kretanje kapitala, čime će građanima, korporacijama i penzionim fondovima omogućiti pun pristup globalnim tržištima kapitala, javlja njujorška agencija “Bloomberg”.

Makroekonomija 1Comments

Grčka: Vlada smanjuje penzije i ukida poreske olakšice, protesti širom zemlje

Grčka se ponovo suočava sa štrajkom i protestima širom zemlje.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply