Građani Srbije ne veruju u bankrot države

Građani Srbije ne veruju u bankrot države

Istraživanje agencije IPSOS pokazalo je da više od polovine građana Srbije procenjuje da bankrot države nije realan i da će Srbija uspeti redovno da servisira spoljni dug, dok je u regionu situacija drugačija.

Prema rezultatima tog istraživanja, građani ostalih država u regionu ne pokazuju naročit optimizam po pitanju sposobnosti sopstvene nacionalne ekonomije i države da redovno i stabilno servisira svoj spoljni dug.

Takav stav posebno dele stanovnici Bosne i Hercegovine, koji procenjuju da ta država sve više klizi ka opasnoj prezaduženosti.

Slčian strah, ali u nešto manjoj meri, pokazuju i građani Makedonije, Hrvatske i delom Crne Gore.

Nasuprot tome, stanovnici Srbije pokazuju visoki stepen optimizma jer više od 50 odsto javnosti procenjuje da bankrot Srbije nije realan i da će država uspeti da redovno servisira svoj spoljni dug.

Prema rezultatima istraživanja, malo više od polovine građana Crne Gore, 53 odsto, smatra da je ta zemlja prezadužena i da polako, ali sigurno, ide ka opasnoj zoni prezaduženosti koja vodi u bankrot.

pad

S druge strane, 40 odsto ispitanika veruje da će Crna Gora uspeti da redovno otplaćuje dug i da scenario bankrota nije realna opcija za tu zemlju.

Slična je situacija i u Hrvatskoj, gde 56 odsto ispitanika smatra da je država prezadužena i da je to vodi u bankrot, dok 37 odsto veruje da će zemlja redovno otplaćivati dugove.

Istraživanje agencije IPSOS urađeno je za potrebe emisije novog serijala “Okruženje”, medijskog projekta u produkciji Centra za demokratiju i pomirenje u Jugoistocnoj Evropi (CDRSEE), koju će Novinska agencija Tanjug emitovati u subotu, nakon što u petak bude emitovana na Radio-televiziji Srbije i na javnim servisima ostalih zemalja regiona.

Anketa, dostavljena Tanjugu, sprovedena je u zemljama regiona u novembru prošle godine, metodom razgovora “licem u lice” i obuhvatila je po 1.000 ljudi u svakoj državi.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Komunalnim preduzećima 500.000 građana kasni sa plaćanjem računa
Next U naredne tri godine Srbija ulaže 200 milijardi dinara u infrastukturu, vozni park...

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Svetska banka: Rusija ne poseduje dovoljno sredstava da bi se izborila sa siromaštvom

Siromaštvo u Rusiji raste po najbržoj stopi od teških dana finansijske i političke krize u toj zemlji 90-ih godina prošlog veka, upozorila je danas Svetska banka.

Makroekonomija 0 Comments

Rast američkog BDP-a premašio preliminarne procene

Ministarstvo trgovine SAD saopštilo je da je američka ekonomija u četvrtom kvartalu 2016. godine porasla po većoj stopi od prvobitno procenjene.

Preduzetništvo 2 Comments

Vučić najavio veće novčane kazne i zatvaranje firme do 12 meseci onima koji ne plaćaju porez

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas zapošljavanje 100 novih inspektora terenske kontrole i pooštravanje kazni za neplaćanje poreza u narednoj godini.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply