EU istražuje Zaru zbog utaje poreza

EU istražuje Zaru zbog utaje poreza

Inditex, matična kompanija Zare, našla se pod istragom Evropske komisije, zbog omogućavanja tom prodavcu odeće na malo da izbegne najmanje 585 miliona evra poreza. 

Šema je razotkrivena u izveštaju grupe Zelenih iz Evropskog parlamenta, preneo je danas briselski portal EurActiv.com.

Grupa Inditex, koja uključuje brendove Zara, Bershka, Pull & Bear, Massimo Dutti, u vlasništvu je Armancija Ortege, drugog po bogatstvu čoveka u svetu po časopisu Forbes.

Inditex je, kako se navodi, koristio tehnike izbegavanja poreza na dobit tako što je porez, umesto u zemljama s višim stopama, poput Španije i Francuske, plaćao u u zemljama s nižim stopama, prvenstveno u Holandiji, Irskoj i Švajcaskoj.

Izveštaj je pokazao da je između 2011. i 2014. Španija izgubila 218 miliona evra poreza od Zare, Francuska 76 miliona, Italija 57 miliona, Nemačka 25 miliona, Britanija 22 miliona, Grčka 20 miliona, Belgija 18 miliona, a Austrija šest miliona evra.

foto: preduzetnik.rs

foto: preduzetnik.rs

Zeleni smatraju da poreska strategija koju koriste Zara i druge korporacije, iako je legalna, otvara “ozbiljno pitanje” da li grupa koja stoji iza Zare plaća porez tamo gde i posluje.

Evropska komisija će ispitati navode iz izveštaja, rekla je portparolka EK za finansijske usluge, poreze i carine Vanessa Mock.

Ranije je Komisija ustanovila da su kompanije Starbucks, Apple i FIAT dobijale nelegalnu državnu pomoć u vidu poreskih olakšica. Istraga se vodi o McDonald’su i Amazonu.

Komisija je pozdravila izveštaj Zelenih, navodeći da će pomoći da se održi pritisak brojnih inicijativa pokrenutih od novembra 2014, kada su objavljeni podaci o povoljnim poreskim aranžmanima između Luksemburga i stotina multinacionalnih kompanija.

Od članica EU Evropska komisija i evroposlanici traže da prihvate predloženi set pravila za izračunavanje oporezivih profita kompanija u EU koja se smatraju značajnim napretkom u borbi protiv korporacijskih šema za smanjenje rashoda na porez.

Inditex poriče da je pogrešio. Ta grupa je saopštila da je Zara platila više od 4,4 milijarde evra poreza na dobit između 2011. i 2015, po stopama u proseku između 22 i 24 odsto.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Demokratska Republika Kongo zainteresovana za Jumko i Simpo
Next McDonald's se zbog poreske istrage iz Luksemburga seli u Britaniju

You might also like

Energetika i naftna industrija 0 Comments

Chevron mora da plati Ekvadoru 9,5 mlrd dolara zbog zagađivanja

Ekvadorski ustavni sud potvrdio je presudu prema kojoj naftni div Chevron mora da plati 9,5 milijardi dolara odštete zbog višedecenijskog zagađivanja prašumskih područja nastanjenih indijanskim plemenima.

Kompanije 0 Comments

RTB Bor neće rešiti problem otpisom dugova

Bilansi RTB Bor od pre nekoliko dana lakši su za 900 miliona evra, što je posledica Unapred pripremljenog plana reorganizacije, koji je nedavno usvojio Privredni sud u Zaječaru, a kojim

Kompanije 0 Comments

Dobila odštetu od 10.000 dolara zbog automatske instalacije Windows-a 10

Nakon što joj je zbog automatske nadogradnje na Windows 10 računar postao neupotrebljiv, Microsoft je pristao da ženi iz Kalifornije isplati 10.000 dolara odštete.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply