EU istražuje Zaru zbog utaje poreza

EU istražuje Zaru zbog utaje poreza

Inditex, matična kompanija Zare, našla se pod istragom Evropske komisije, zbog omogućavanja tom prodavcu odeće na malo da izbegne najmanje 585 miliona evra poreza. 

Šema je razotkrivena u izveštaju grupe Zelenih iz Evropskog parlamenta, preneo je danas briselski portal EurActiv.com.

Grupa Inditex, koja uključuje brendove Zara, Bershka, Pull & Bear, Massimo Dutti, u vlasništvu je Armancija Ortege, drugog po bogatstvu čoveka u svetu po časopisu Forbes.

Inditex je, kako se navodi, koristio tehnike izbegavanja poreza na dobit tako što je porez, umesto u zemljama s višim stopama, poput Španije i Francuske, plaćao u u zemljama s nižim stopama, prvenstveno u Holandiji, Irskoj i Švajcaskoj.

Izveštaj je pokazao da je između 2011. i 2014. Španija izgubila 218 miliona evra poreza od Zare, Francuska 76 miliona, Italija 57 miliona, Nemačka 25 miliona, Britanija 22 miliona, Grčka 20 miliona, Belgija 18 miliona, a Austrija šest miliona evra.

foto: preduzetnik.rs

foto: preduzetnik.rs

Zeleni smatraju da poreska strategija koju koriste Zara i druge korporacije, iako je legalna, otvara “ozbiljno pitanje” da li grupa koja stoji iza Zare plaća porez tamo gde i posluje.

Evropska komisija će ispitati navode iz izveštaja, rekla je portparolka EK za finansijske usluge, poreze i carine Vanessa Mock.

Ranije je Komisija ustanovila da su kompanije Starbucks, Apple i FIAT dobijale nelegalnu državnu pomoć u vidu poreskih olakšica. Istraga se vodi o McDonald’su i Amazonu.

Komisija je pozdravila izveštaj Zelenih, navodeći da će pomoći da se održi pritisak brojnih inicijativa pokrenutih od novembra 2014, kada su objavljeni podaci o povoljnim poreskim aranžmanima između Luksemburga i stotina multinacionalnih kompanija.

Od članica EU Evropska komisija i evroposlanici traže da prihvate predloženi set pravila za izračunavanje oporezivih profita kompanija u EU koja se smatraju značajnim napretkom u borbi protiv korporacijskih šema za smanjenje rashoda na porez.

Inditex poriče da je pogrešio. Ta grupa je saopštila da je Zara platila više od 4,4 milijarde evra poreza na dobit između 2011. i 2015, po stopama u proseku između 22 i 24 odsto.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Demokratska Republika Kongo zainteresovana za Jumko i Simpo
Next McDonald's se zbog poreske istrage iz Luksemburga seli u Britaniju

You might also like

Industrija 0 Comments

Počela izgradnja fabrike kompanije Leoni vredne 22 miliona evra

Danas je u Nišu počela izgradnja fabrike Leoni, Nemačke kompanije u kojoj će se proizvoditi kablovi za ugradnju u automobile, a čija je investicija vredna 22 miliona evra.

Kompanije 0 Comments

Akcije Samsunga dostigle rekordno visok nivo

Samsungove akcije došle su juče do rekordno visokih nivoa, a kompanija je na ovo reagovala različito u odnosu na različita odeljenja.

Kompanije 0 Comments

Affidea u Srbiji otvorila prvi strani dijagnostički centar

Najveći evropski lanac u oblasti radiološke medicine Affidea iz Amsterdama, koji radi u 14 država Evrope, otvorio je dijagnostički centar u Beogradu, što je ujedno prvi strani dijagnostički centar u

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply