EU istražuje Zaru zbog utaje poreza

EU istražuje Zaru zbog utaje poreza

Inditex, matična kompanija Zare, našla se pod istragom Evropske komisije, zbog omogućavanja tom prodavcu odeće na malo da izbegne najmanje 585 miliona evra poreza. 

Šema je razotkrivena u izveštaju grupe Zelenih iz Evropskog parlamenta, preneo je danas briselski portal EurActiv.com.

Grupa Inditex, koja uključuje brendove Zara, Bershka, Pull & Bear, Massimo Dutti, u vlasništvu je Armancija Ortege, drugog po bogatstvu čoveka u svetu po časopisu Forbes.

Inditex je, kako se navodi, koristio tehnike izbegavanja poreza na dobit tako što je porez, umesto u zemljama s višim stopama, poput Španije i Francuske, plaćao u u zemljama s nižim stopama, prvenstveno u Holandiji, Irskoj i Švajcaskoj.

Izveštaj je pokazao da je između 2011. i 2014. Španija izgubila 218 miliona evra poreza od Zare, Francuska 76 miliona, Italija 57 miliona, Nemačka 25 miliona, Britanija 22 miliona, Grčka 20 miliona, Belgija 18 miliona, a Austrija šest miliona evra.

foto: preduzetnik.rs

foto: preduzetnik.rs

Zeleni smatraju da poreska strategija koju koriste Zara i druge korporacije, iako je legalna, otvara “ozbiljno pitanje” da li grupa koja stoji iza Zare plaća porez tamo gde i posluje.

Evropska komisija će ispitati navode iz izveštaja, rekla je portparolka EK za finansijske usluge, poreze i carine Vanessa Mock.

Ranije je Komisija ustanovila da su kompanije Starbucks, Apple i FIAT dobijale nelegalnu državnu pomoć u vidu poreskih olakšica. Istraga se vodi o McDonald’su i Amazonu.

Komisija je pozdravila izveštaj Zelenih, navodeći da će pomoći da se održi pritisak brojnih inicijativa pokrenutih od novembra 2014, kada su objavljeni podaci o povoljnim poreskim aranžmanima između Luksemburga i stotina multinacionalnih kompanija.

Od članica EU Evropska komisija i evroposlanici traže da prihvate predloženi set pravila za izračunavanje oporezivih profita kompanija u EU koja se smatraju značajnim napretkom u borbi protiv korporacijskih šema za smanjenje rashoda na porez.

Inditex poriče da je pogrešio. Ta grupa je saopštila da je Zara platila više od 4,4 milijarde evra poreza na dobit između 2011. i 2015, po stopama u proseku između 22 i 24 odsto.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Demokratska Republika Kongo zainteresovana za Jumko i Simpo
Next McDonald's se zbog poreske istrage iz Luksemburga seli u Britaniju

You might also like

Saobraćaj 0 Comments

Blokada i zatvaranje luke Novi Sad ako izgubi sudski spor

Luka Novi Sad je saopštila da preti opasnost da ostane bez milion i po evra zbog tužbe koja se vodi za posao iz 1996.

Transport 1Comments

Dobit Aerodroma „Nikola Tesla“ manja za 25 odsto, stagnacija prihoda

Beogradski Aerodrom “Nikola Tesla” ostvario je u prošloj godini neto profit od 2,5 milijarde dinara što je smanjenje od 24,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Transport 0 Comments

Prošlogodišnja neto dobit Volkswagena 5,1 milijarda evra

Volkswagen AG ostvario je 2016. godine neto profit od 5,1 milijardu evra i popravio svoje poslovanje u odnosu na 2015. godinu koju je završio gubitkom od 1,6 milijardi evra.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply