Bugarska prodaje dva nuklearna reaktora, zainteresovane tri kompanije

Bugarska prodaje dva nuklearna reaktora, zainteresovane tri kompanije

Bugarska traži investitora spremnog da preuzme dva nova nuklearna reaktora i završi projekat za izgradnju elektrane na Dunavu, saopštila je danas Vlada.

Sofija je saopštila i da je ruskom nuklearnom gigantu Atomstrojeksportu platila 601 milion evra naknade za napuštanje projekta 2012. godine.

O ovoj kompenzaciji je odlučio međunarodni arbitražni sud iz Ženeve. Rusija je pristala da ne zahteva isplatu kamate od 130.000 evra dnevno, ako Bugarska izmiri dug pre 25. decembra.

“Imamo platformu i imamo dva reaktora nove generacije od 1.000 megavata”, izjavila je danas ministarka energetike Temenužka Petkova i navela da su tri kompanije pokazale interesovanje za projekat.

Ona je dodala da investicija od 2,6 milijardi leva (1,3 milijarde evra) ne sme da bude izgubljena.

Bugarska vlada je od bugarsko-ruskog projekta za novu centralu Belene na Dunavu, stotinak kilometara istočno od Kozloduja, odustala 2012. zbog visoke cene.

Izvor:Beta
Previous Akcije italijanske banke Monte dei Paschi pale oko 11 odsto
Next Cena nafte porasla, u fokusu sastanak globalnih proizvođača u Beču

You might also like

Industrija 0 Comments

Bogatstvo najmlađe milijarderke na svetu spalo na nulu

Jedna od najuspešnijih žena u svetu, ujedno i najmlađa milijarderka, izgubila je celokupno svoje bogatstvo, ocenio je magazin Forbs.

Energetika i naftna industrija 0 Comments

Od juna jeftiniji gas, za 1.200 dinara niži račun

Od juna će cene prirodnog gasa za sve kupce u Srbiji koji imaju pravo na javno snabdevanje biti snižene u proseku za 4,0 odsto, a za domaćinstva 3,6 odsto.

Kompanije 0 Comments

Anton Fedorov: NIS planira da proda potraživanja od Srbijagasa

Naftna industrija Srbije pokušaće da naplati kompletan dug od Srbijagasa ove godine, za šta je potrebna izmena regulative.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply