Bugarska prodaje dva nuklearna reaktora, zainteresovane tri kompanije

Bugarska prodaje dva nuklearna reaktora, zainteresovane tri kompanije

Bugarska traži investitora spremnog da preuzme dva nova nuklearna reaktora i završi projekat za izgradnju elektrane na Dunavu, saopštila je danas Vlada.

Sofija je saopštila i da je ruskom nuklearnom gigantu Atomstrojeksportu platila 601 milion evra naknade za napuštanje projekta 2012. godine.

O ovoj kompenzaciji je odlučio međunarodni arbitražni sud iz Ženeve. Rusija je pristala da ne zahteva isplatu kamate od 130.000 evra dnevno, ako Bugarska izmiri dug pre 25. decembra.

“Imamo platformu i imamo dva reaktora nove generacije od 1.000 megavata”, izjavila je danas ministarka energetike Temenužka Petkova i navela da su tri kompanije pokazale interesovanje za projekat.

Ona je dodala da investicija od 2,6 milijardi leva (1,3 milijarde evra) ne sme da bude izgubljena.

Bugarska vlada je od bugarsko-ruskog projekta za novu centralu Belene na Dunavu, stotinak kilometara istočno od Kozloduja, odustala 2012. zbog visoke cene.

Izvor:Beta
Previous Akcije italijanske banke Monte dei Paschi pale oko 11 odsto
Next Cena nafte porasla, u fokusu sastanak globalnih proizvođača u Beču

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

NIS otvorio sezonu objave poslovnih rezultata; Kompanija poslovala uspešno u 2016. godini

Naftna industrija Srbije (NIS) imala je u 2016. godini neto dobit od 15 milijardi dinara, što je tri odsto više nego u prethodnoj godini, saopštila je danas ta kompanija.

Kompanije 0 Comments

Konsolidovana dobit Energoprojekta 1,04 milijarde dinara, rast od 1,3 odsto

Najveća domaća građevinska kompanija, Energoprojekt holding, objavila je konsolidovane finansijske izveštaje za prošlu godinu koji pokazuju blagi rast realizacije i krajnjeg rezultata.

Energetika i naftna industrija 0 Comments

IEA: Globalno tržište nafte blizu uravnoteženja

Odnos ponude i tražnje na svetskom naftnom tržištu je blizu uravnoteženja, ali bi skok zaliha u SAD mogao ublažiti efekte rezanja proizvodnje koje promoviše Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), saopštila

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply