Wall Street: Dow Jones i S&P indeks postigli nove rekorde

Wall Street: Dow Jones i S&P indeks postigli nove rekorde

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija skočile više od 1o odsto, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 indeks dostigli nove najviše nivoe u istoriji, jer je nastavljen uspon tržišta podstaknut pobedom Donalda Trumpa na predsedničkim izborima.

Dow Jones ojačao je 1,55 odsto, na 19.549 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,32 odsto, na 2.241 bod, a Nasdaq indeks 1,14 odsto, na 5.393 boda.

Rekordni nivoi Dow Jones i S&P 500 indeksa zahvaljuju se usponu cena akcija u 10 od 11 najvažnijih sektora S&P indeksa.

Pritom je među najvećim dobitnicima bio prometni sektor, s prosečnim skokom cena za 2,5 odsto, jer se ulagači nadaju ubrzanju rasta ekonomije ako Trump ispuni svoja obećanja iz predizborne kampanje o povećanju fiskalne potrošnje i ulaganja u infrastrukturu, smanjenju poreza i labavljenju regulacija u pojedinim sektorima.

“Mislim da se ovaj uspon cena akcija zahvaljuje uverenju ulagača da će nova vlada biti naklonjena biznisu”, kaže David Donabedian, direktor u Atlantic Trust Private Wealth Management.

Trumpova pobeda na izborima 8. novembra podstakla je snažan uspon cena akcija, posebno u finansijskom i industrijskom sektoru, koji bi mogli najviše profitirati od njegove najavljene politike.

Foto: usnews.com

Foto: usnews.com

Jedini sektor koji je jučer pao, za 0,8 odsto, bio je zdravstveni, što je posledica Trumpove izjave u magazinu Time da će spustiti cene lekova.

Osim što je zbog toga pao S&P indeks zdravstvenog sektora, oštro je potonuo, za 2,9 odsto, i Nasdaq indeks biotehnološkog sektora.

“Mislim da se pojavio novi faktor u životu … da fundamente možemo ostaviti po strani svakoga dana kada novoizabrani predsednik nešto komentariše”, kaže Donabedian.

Uticaj Trumpa na tržišta bio je vidljiv i u utorak, kada je rekao da bi zbog prevelikih troškova trebalo otkazati narudžbinu za novi predsednički avion Air Force One, što je izazvalo pad cene akcija Boeinga, koji gradi novi predsednički zrakoplov.

I na evropskim su berzama cene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,81 odsto, na 6.902 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 1,96 odsto, na 10.986 bodova, a pariski CAC 1,36 odsto, na 4.694 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Savet Evrope odobrio Srbiji grant za stanogradnju
Next Asad: Pobeda u Alepu "veliki korak", ali ne znači i kraj rata u Siriji

You might also like

Wall Street: S&P 500 pao, Dow Jones porastao

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks pao zbog oštrog pada cene akcije Facebooka, dok je Dow Jones porastao zahvaljujući jačanju industrijskog sektora nakon dogovora SAD-a i Evropske unije

Evropske berze rastu na početku nedeljnog trgovanja

Na evropskim berzama u ponedeljak ujutro cene akcija su porasle, što se najviše zahvaljuje jačanju rudarskog i bankarskog sektora.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Oprezna trgovina, dolar u porastu

Na azijskim berzama u utorak se trguje oprezno, kao i na Wall Streetu dan pre, a dolar je ojačao dok ulagači čekaju nove signale iz američkog Feda o kamatnim stopama.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply