Trgovinska razmena Rusije i Srbije za devet meseci 2016. porasla za 9,1 odsto

Trgovinska razmena Rusije i Srbije za devet meseci 2016. porasla za 9,1 odsto

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin izjavio je danas da je Srbija strateški partner Rusije i trgovinska saradnja dve zemlje je sve veća.

– Za devet meseci 2016. godine izvoz iz Srbije u Rusiju je porastao za 9,1%, a 2017. trebalo bi da bude godina povratka celokupne trgovinske razmene na liniju rasta – kazao je Čepurin na skupu u Beogradu o podršci Rusije socijalno-ekonomskom razvoju Srbije.

Prema njegovim rečima, o tome gde su prilike za unapređenje privredne saradnje Rusije i Srbije odlučivaće zajedno vlade i poslovne zajednice dve zemlje. – Postoji volja za unapređenje privredne saradnje Rusije i Srbije, samo je potreban aktivan odnos vlada i privrednika da se dobri planovi realizuju – rekao je Čepurin.

Čepurin je kazao da Rusija nema klimatske uslove za proizvodnju dovoljnih količina poljoprivrednih proizvoda, posebno voća i povrća, i da tu šansu Srbija treba da iskoristi da poveća izvoz robe na rusko tržište.

– Srbi su prirodno nadareni za fiziku i matematiku i možemo nešto zajedno da proizvedemo u naprednim privrednim granama – kazao je Čepurin.

On je preporučio privrednicima u Srbiji da se više okreću velikim tržištima.Čepurin je istakao da rusku privredu nisu urušle sankcije zapadnih zemalja. – Rusija sigurno stoji na nogama i prilagodila se ilegalnim restrikcijama svetskih tržišta energenata, a domaća valuta se stabilizovala – istakao je Čepurin. Dodao da se očekuje da će inflacija u Rusiji sa 12,9% u 2015. pasti na 6% u 2016, a da će u naredne dve godine iznositi 4%.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous NBS zadržala referentnu kamatu na 4 odsto
Next Zorana Mihajlović: 3.000 zaposlenih u Železnicama Srbije dobija otpremnine do kraja 2016.

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Ministarstvo finansija: Suficit u budžetu u prvom tromesečju sedam milijardi dinara

Ministarstvo finansija Srbije saopštilo je danas da je prema preliminarnim rezultatima suficit u budžetu u prvom tromesečju sedam milijardi dinara.

Makroekonomija 0 Comments

Ljubodrag Savić: Nadam se da će Vučić prepoznati značaj jačanja realnog sektora

Najveći problemi srpske ekonomije su nezaposlenost i neprihvatljivo visok javni dug, kaže u intervjuu za Ekonomski online profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić.

Makroekonomija 0 Comments

Milojko Arsić: Subvencije pogrešan model, uložiti u infrastrukturu

Za veći privredni rast su presudne investicije, a u Srbiji se one privlače subvencijama, što je iz više razloga sporno, ocenjuje za list “Danas” profesor Milojko Arsić.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply