Savet Evrope odobrio Srbiji grant za stanogradnju

Savet Evrope odobrio Srbiji grant za stanogradnju

Upravni odbor Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja (RHP) i Skupština donatora odobrili su Srbiji grant u iznosu od 9,2 miliona evra za trajno rešavanje stambenog zbinjavanja izbeglih i raseljenih lica iz regiona, saopšteno je danas iz Saveta Evrope.

U saopštenju Saveta Evrope dostavljenom Tanjugu, navodi se da je odluka o tome doneta na zajedničkoj sednici ta dva tela, održanoj početkom meseca u Parizu u sedištu Razvojne banke Saveta Evrope.

Dodaje se da su Crnoj Gori odobrena dva granta – prvi u iznosu od 0,9 miliona i drugi od 1,4 miliona evra, kao i da je odobren zahtev Bosne i Hercegovine za povećanjem budžeta i broja stambenih jedinica što će biti realizovano kroz dva ranije odobrena stambena projekta u vrednosti od 2,5 miliona evra.

Odobrenim grantovima će se ukupno finansirati izgradnja novih 650 stambenih jedinica za korisnike u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji.

Akcionari RHP-a su se saglasili da je u okviru implementacije ovog programa, koji se sprovodi već četvrtu godinu, ostvaren veliki napredak i da će do kraja godine, oko 1.000 stambenih jedinica biti predato na korišćenje, dok bi u 2017. godini taj broj trebalo da bude učetvorostručen.

nekretnine (Foto:www.kelliewen.com)

nekretnine (Foto:www.kelliewen.com)

Regionalni program stambenog zbrinjavanja je zajednička inicijativa Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije (zemlje partneri). Cilj RHP je da obezbedi trajno stambeno zbrinjavanje osoba koje su bile raseljene tokom rata u bivšoj Jugoslaviji, a i dalje žive u teškim uslovima.

Od četiri zemlje partnera, Srbija ima najveći broj korisnika (45.000), a slede BiH sa 14.000 korisnika, Hrvatska (8.529) i Crna Gora (6.063 korisnika), navodi se u saopštenju.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja podržava međunarodna zajednica, uključujući EU, koju predstavlja Evropska komisija, Sjedinjene Američke Države, Visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR), Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS ), a programom upravlja Razvojna banka Saveta Evrope.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Beograd: Kazna za neplaćanje parkinga 180 evra
Next Wall Street: Dow Jones i S&P indeks postigli nove rekorde

You might also like

Poslovni prostor 0 Comments

Nekretnine u SAD-u najviše kupuju Kinezi

U petogodišnjem razdoblju zaključno s prošlom godinom kineska ulaganja u stambene i komercijalne nekretnine u SAD-u premašila su 110 milijardi dolara.

Rezidencijalne nekretnine 0 Comments

Danska: Prodaje se ostrvo sa farmom za 3,1 milion evra

Jedno od 400 danskih privatnih ostrva, ponuđeno je ovih dana na prodaju za 3,1 milion evra. Ostrvo Egholm, na jugu Danske, na kojem se nalazi farma Strandgården obuhvata površinu od 146

Komercijalne nekretnine 0 Comments

Kinezi oprezni : Odlažu kupovinu nekretnina u Velikoj Britaniji

Više od polovine Kineza koji žele investirati na britansko tržište nekretnina odložili su kupovinu do okončanja referenduma o članstvu V.Britanije u EU.

1 Comment

  1. Jack
    December 08, 15:05 Reply
    E sad realno kako ce ovo biti utroseno tih 1 bilion i 80 miliona dinara, to je veliko pitanje! Bez odgovora pretpostavljam, jer da ima pravog resenja vec bi to pisalo u ovim vestima, zar ne? Ili se odgovor krije jer neko nesto muti.

Leave a Reply