NBS zadržala referentnu kamatu na 4 odsto

NBS zadržala referentnu kamatu na 4 odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 4,0 odsto, saopštila je Centralna banka.

NBS očekuje da će inflacija ostati niska i stabilna i da će se od početka naredne godine kretati u granicama cilja (3,0% ± 1,5 procentnih poena).

“Inflacija će se u granicama cilja naći zahvaljujući efektima prethodnog ublažavanja monetarne politike, rastu domaće tražnje, kao i postepenom oporavku svetske cene nafte i inflacije u međunarodnom okruženju, pre svega u zoni evra, koja je naš najznačajniji spoljnotrgovinski partner” navodi se u saopštenju NBS.

S druge strane, naglašava Centralna banka, relativno niski troškovi u proizvodnji hrane još neko vreme će delovati dezinflatorno.

Na oprezno vođenje monetarne politike upućuje i dalje prisutna neizvesnost na međunarodnom finansijskom i robnom tržištu.

Kada je reč o međunarodnom finansijskom tržištu, neizvesnost se odnosi na dinamiku normalizacije monetarne politike FED-a i trajanje programa kvantitativnih olakšica Evropske centralne banke, kao i njihov uticaj na globalne tokove kapitala.

Izvršni odbor, ipak ističe, da uspešno sprovođenje fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi i smanjenje spoljne neravnoteže doprinose boljim makroekonomskim izgledima naše privrede i povećavaju njenu otpornost na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 12. januara 2017.

Gdeinvestirat.com
Previous Nova nacionalna Carinska tarifa kreće od 1. januara 2017. godine
Next Trgovinska razmena Rusije i Srbije za devet meseci 2016. porasla za 9,1 odsto

You might also like

Brexit: Izlazak Velike Britanije iz EU ne bi bila dobra vest za dužnike u švajcarskim francima

Građani Velike Britanije na referendumu danas odlučuju o izlasku ili ostanku zemlje u Evropskoj uniji. Poslednje ankete pokazuju da je podrška Brexitu u vođstvu za jedan procentni poen.

Kompanije 0 Comments

Turci preskočili prag od 90 odsto akcija u Halkbanku

Većinski vlasnik bivše Čačanske banke (CCNB), Turkiye Hаlkbankasi A.S., uspešno je priveo kraju ponudu za preuzimanje, s obzirom da je uspeo da preskoči prag od 90% akcija koji mu omogućuje

Makroekonomija 0 Comments

Rat koštao sirijsku ekonomiju 226 milijardi dolara

Šestogodišnji ratni sukobi u Siriji uništili su infrastrukturu te zemlje i prouzrokovali su štetu sirijskoj ekonomiji od 226 milijardi dolara. 

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply