Najveći jednodnevni pad evra prema dolaru od juna meseca

Najveći jednodnevni pad evra prema dolaru od juna meseca

Evro je u četvrtak zabeležio najveći dnevni pad od kraja juna meseca, nakon odluke Evropske centralne banke da smanji obim kupovine obveznica za 20 milijardi evra mesečno.

U nestabilnom trgovanju, evro je na međunarodnim tržištima valuta tokom dana, pre zasedanja lidera ECB, bio dostigao nivo 1,08 dolara. Međutim, ubrzo po objavljivanju odluka ECB, evro je krenuo na niže, do nivoa 1,0615 dolara, što je 1,28 odsto slabija cena u odnosu na juče.

Odluku ECB da zadrži program kupovine obveznica, najmanje do kraja decembra 2017. godine, ali i da smanji obim kupovine za 20 milijardi evra mesečno, počevši od aprila, iznenadila je investitore koji su očekivali nastavak programa u sadašnjem obimu, pa čak i više.

ECB je, takođe, na današnjem sastanku zadržala kamatne stope na nepromenjenom nivou.

John Higgins, glavni ekonomista za tržišta u “Capital Economics” smatra da će monetarna politika u evrozoni verovatno ostati labava. Obzirom da se očekuje da američka centralna banka pooštri svoju monetarnu politiku, evro bi mogao dodatno oslabiti, što bi do kraja 2017. godine moglo dovesti do pariteta evro/dolar, piše MarketWatch.

Izvor:Agencije

Previous Haški tribunal zatražio od Saveta bezbednosti UN da obezbedi izručenje troje članova SRS
Next Turska, Novi Zeland i Island - svetski lideri po rastu cena kuća

You might also like

Analitičari upozoravaju: Bitcoin bi mogao da izgubi polovinu svoje vrednosti

Bitcoin bi mogao da padne i izgubi polovinu svoje vrednosti, upozoravaju analitičari.

Najvažnije vesti 0 Comments

Članice OPEC-a postigle dogovor o smanjenju proizvodnje, nafta poskupela skoro 8 odsto

Članice Organizacije zemalja proizvodjača nafte (OPEC) postigle su danas dogovor o smanjenju proizvodnje nafte prvi put posle osam godina, što je izazvalo nagli skok cene nafte.

Najvažnije vesti 1Comments

Proverite stan koji kupujete, do 2010. u Srbiji prevareno 20.000 kupaca

Prema zvaničnim podacima, do 2010. godine o Srbiji je oko 20.000 ljudi bilo prevareno ili nije moglo da ostvari svoje pravo iz kupoprodajnog ugovora za stan, zbog čega su pravdu

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply