Najveći jednodnevni pad evra prema dolaru od juna meseca

Najveći jednodnevni pad evra prema dolaru od juna meseca

Evro je u četvrtak zabeležio najveći dnevni pad od kraja juna meseca, nakon odluke Evropske centralne banke da smanji obim kupovine obveznica za 20 milijardi evra mesečno.

U nestabilnom trgovanju, evro je na međunarodnim tržištima valuta tokom dana, pre zasedanja lidera ECB, bio dostigao nivo 1,08 dolara. Međutim, ubrzo po objavljivanju odluka ECB, evro je krenuo na niže, do nivoa 1,0615 dolara, što je 1,28 odsto slabija cena u odnosu na juče.

Odluku ECB da zadrži program kupovine obveznica, najmanje do kraja decembra 2017. godine, ali i da smanji obim kupovine za 20 milijardi evra mesečno, počevši od aprila, iznenadila je investitore koji su očekivali nastavak programa u sadašnjem obimu, pa čak i više.

ECB je, takođe, na današnjem sastanku zadržala kamatne stope na nepromenjenom nivou.

John Higgins, glavni ekonomista za tržišta u “Capital Economics” smatra da će monetarna politika u evrozoni verovatno ostati labava. Obzirom da se očekuje da američka centralna banka pooštri svoju monetarnu politiku, evro bi mogao dodatno oslabiti, što bi do kraja 2017. godine moglo dovesti do pariteta evro/dolar, piše MarketWatch.

Izvor:Agencije

Previous Haški tribunal zatražio od Saveta bezbednosti UN da obezbedi izručenje troje članova SRS
Next Turska, Novi Zeland i Island - svetski lideri po rastu cena kuća

You might also like

Društvo

Ana Brnabić: Minimalna cena rada biće povećana

U Srbiji će biti povećana minimalna cena rada, a pregovori o tome treba da se završe do 15. septembra, izjavila je predsednik Vlade Srbije Ana Brnabić.

Banke i finansije

Skupština Srbije usvojila zakone o davanju garancija za zajmove EPS-u i EMS-u

Skupština Srbije u utorak je usvojila Zakon o davanju garancija Srbije u korist Nemačke razvojne banke (KfW) po zaduženju Elektroprivrede Srbije (EPS), kao i zakon kojim se daju garancije za

Društvo

Nove izmene pri registraciji vozila i dodatni namet

Od nove godine Vlada Srbije planira da uvede obaveznu proveru putničkih vozila.