Najveći jednodnevni pad evra prema dolaru od juna meseca

Najveći jednodnevni pad evra prema dolaru od juna meseca

Evro je u četvrtak zabeležio najveći dnevni pad od kraja juna meseca, nakon odluke Evropske centralne banke da smanji obim kupovine obveznica za 20 milijardi evra mesečno.

U nestabilnom trgovanju, evro je na međunarodnim tržištima valuta tokom dana, pre zasedanja lidera ECB, bio dostigao nivo 1,08 dolara. Međutim, ubrzo po objavljivanju odluka ECB, evro je krenuo na niže, do nivoa 1,0615 dolara, što je 1,28 odsto slabija cena u odnosu na juče.

Odluku ECB da zadrži program kupovine obveznica, najmanje do kraja decembra 2017. godine, ali i da smanji obim kupovine za 20 milijardi evra mesečno, počevši od aprila, iznenadila je investitore koji su očekivali nastavak programa u sadašnjem obimu, pa čak i više.

ECB je, takođe, na današnjem sastanku zadržala kamatne stope na nepromenjenom nivou.

John Higgins, glavni ekonomista za tržišta u “Capital Economics” smatra da će monetarna politika u evrozoni verovatno ostati labava. Obzirom da se očekuje da američka centralna banka pooštri svoju monetarnu politiku, evro bi mogao dodatno oslabiti, što bi do kraja 2017. godine moglo dovesti do pariteta evro/dolar, piše MarketWatch.

Izvor:Agencije

Previous Haški tribunal zatražio od Saveta bezbednosti UN da obezbedi izručenje troje članova SRS
Next Turska, Novi Zeland i Island - svetski lideri po rastu cena kuća

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Evro nadjačao prognoze stručnjaka

Većina svetskih banaka je u najnovijim izveštajima korigovala svoje prognoze o vrednosti evra u odnosu na američki dolar.

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze u padu zbog terorističkog napada u Barseloni

Na evropskim berzama najvažniji indeksi u petak prepodne pretrpeli su gubitke, a najviše su pale cene akcija putničkih i turističkih kompanija nakon smrtonosnog napada u Barseloni.

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: S&P 500 ojačao, Nasdaq indeks oslabio

Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 porasli, zahvaljujući solidnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija, dok je Nasdaq indeks oslabio pod pritiskom pada cena akcija u zdravstvenom sektoru.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply