Najveći jednodnevni pad evra prema dolaru od juna meseca

Najveći jednodnevni pad evra prema dolaru od juna meseca

Evro je u četvrtak zabeležio najveći dnevni pad od kraja juna meseca, nakon odluke Evropske centralne banke da smanji obim kupovine obveznica za 20 milijardi evra mesečno.

U nestabilnom trgovanju, evro je na međunarodnim tržištima valuta tokom dana, pre zasedanja lidera ECB, bio dostigao nivo 1,08 dolara. Međutim, ubrzo po objavljivanju odluka ECB, evro je krenuo na niže, do nivoa 1,0615 dolara, što je 1,28 odsto slabija cena u odnosu na juče.

Odluku ECB da zadrži program kupovine obveznica, najmanje do kraja decembra 2017. godine, ali i da smanji obim kupovine za 20 milijardi evra mesečno, počevši od aprila, iznenadila je investitore koji su očekivali nastavak programa u sadašnjem obimu, pa čak i više.

ECB je, takođe, na današnjem sastanku zadržala kamatne stope na nepromenjenom nivou.

John Higgins, glavni ekonomista za tržišta u “Capital Economics” smatra da će monetarna politika u evrozoni verovatno ostati labava. Obzirom da se očekuje da američka centralna banka pooštri svoju monetarnu politiku, evro bi mogao dodatno oslabiti, što bi do kraja 2017. godine moglo dovesti do pariteta evro/dolar, piše MarketWatch.

Izvor:Agencije

Previous Haški tribunal zatražio od Saveta bezbednosti UN da obezbedi izručenje troje članova SRS
Next Turska, Novi Zeland i Island - svetski lideri po rastu cena kuća

You might also like

Dinar ojačao, srednji kurs 119,25

Dinar je danas nastavio rast prema evru za 0,1 odsto u odnosu na juče i zvanični srednji kurs iznosi 119,2516 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Makroekonomija 0 Comments

Unicredit: Kreditni rast u Srbiji 3,3 odsto ove godine

U regionu Centralne i istočne Evrope kojem pripada i Srbija banke ostvaruju tri puta veće profitne stope nego u Zapadnoj Evropi – 1,3 odsto prema 0,4.

Najvažnije vesti 0 Comments

Rast industrijske proizvodnje u Srbiji

Industrijska proizvodnja u Srbiji u oktobru je bila za 4,4 odsto veća nego u istom mesecu prošle godine, a u odnosu na prosek 2016. veća za 11,3 odsto, saopštio je

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply