EU pokrenula istragu protiv sedam država zbog Dieselgate skandala

EU pokrenula istragu protiv sedam država zbog Dieselgate skandala

Evropska komisija pokrenula je danas sudski postupak protiv Nemačke, Britanije i još pet država, zbog neuspešnog rešavanja problema varanja na testovima emisije štetnih gasova iz automobila, poznatog pod nazivom Dieselgate, posle skandala u Volkswagenu.

Evopska komisija danas preduzima pravne akcije “protiv sedam zemalja članica zbog toga što nisu uspele da ispune svoje obaveze predviđene zakonom Evropske unije”, navodi se u saopštenju Komisije.

Nemačka, Britanija, Španija, Luksemburg su optuženi zbog toga što nemačkom Volkswagenu (VW) nisu odredili istu vrstu kazne kao onu sa kojom se ta kompanija suočila u SAD zbog korišćenja nezakonitog softvera za maskiranje emisije štetnog azotnog oksida na laboratorijskim testovima, prenosi agencija Reuters.

Protiv Češke, Litvanije i Grčke je, takođe, otvorena istraga, jer njihovo nacionalno zakonodavstvo čak i ne predviđa mogućnost kažnjavanja evropske automobilske industrije u slučaju potencijalnih prekršaja.

“Dieselgate” skandal je izbio u septembru 2015. godine kada je VW priznao da je u 11 miliona automobila instalirao softver koji smanjuje emisiju štetnog azotnog oksida tokom laboratorijskih testova.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Srbija postala obećana zemlja za “outsourcing” kompanije
Next Nova nacionalna Carinska tarifa kreće od 1. januara 2017. godine

You might also like

Transport 0 Comments

Lufthansa kupuje preostalih 55 odsto udela u Brussels Airlines

Avio-kompanija Lufthansa će kupiti preostalih 55 odsto udela u Brussels Airlines za 2,6 miliona evra, a belgijskog avio-prevoznika će integrisati u svoj vazduhoplovni ogranak Eurowings, saopštila je danas Nemački avioprevoznik.

Kompanije 0 Comments

Pale akcije Bayera

Akcije nemačkog hemijskog i farmaceutskog giganta Bajera su pale juče na Frankurtskoj berzi, nakon što je upozorio na lošije performanse u svom agrohemijskom odeljenju i u sektoru za lekove bez

Najvažnije vesti 0 Comments

Agenciji S.A.B. se oduzima licenca

Turistička inspekcija podnela je predlog za oduzimanje licence agenciji S.A.B. a protiv vlasnika Stevana Buđića biće podneta prekršajna prijava.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply