ECB produžila program otkupa obveznica ali smanjila obim kupovine za 20 milijardi evra mesečno

ECB produžila program otkupa obveznica ali smanjila obim kupovine za 20 milijardi evra mesečno

Evropska centralna banka je na današnjem zasedanju odlučila da zadrži program kupovine obveznica, najmanje do kraja decembra 2017. godine, ali je smanjila obim kupovine za 20 milijardi evra mesečno, saopštila je ECB.

ECB je, takođe, na današnjem sastanku zadržala kamatne stope na nepromenjenom nivou.

Postojeći program kupovine obveznica, u mesečnom iznosu od 80 milijardi evra ostaje na snazi do kraja marta 2017. godine, saopšteno je iz ECB-a.

Od aprila naredne, pa sve do kraja 2017. godine, a po potrebi i duže, na snazi će biti program kupovine obveznica u mesečnom iznosu od 60 milijardi evra, objavila je ECB

Odluka o smanjenju mesečnog obima kupovine obveznica iznenadila je tržišta koja su uglavnom očekivala nastavak postojećeg programa za još šest meseci.

Od marta 2015. godine, ECB je kupila 1.400 milijardi evra obveznica, većinom državnih, s ciljem “upumpavanja” svežeg novca u bankarski sistem radi podizanja slabe inflacije i podsticanja privrednog rasta evrozone koja se sporo oporavlja od dužničke krize iz 2009. godine.

Mario Draghi (Foto: theguardian.com)

Mario Draghi (Foto: theguardian.com)

Draghi: ECB podigla procenu rasta BDP-a evrozone za 2017.

Evropska centralna banka je blago povećala procenu privrednog rasta evrozone za 2017. godinu na 1,7 odsto sa 1,6 odsto iz septembra, izjavio je danas predsednik ECB-a Mario Draghi na konferenciji za novinare.

Centralna banka evrozone je, prema njegovim rečima, takođe podigla procenu inflacije za iduću godinu na 1,3 odsto sa 1,2 odsto projektovanih pre tri meseca.

Projekcija privrednog rasta evrozone za ovu godinu je zadržana na 1,7 odsto, dok će inflacija, kako je saopšteno, iznositi 0,2 odsto kao što je prethodno prognozirano.

Za 2018. godinu, ECB predviđa rast evrozone od 1,6 odsto i inflaciju od 1,5 odsto, a za 2019. godinu privredni rast od 1,6 odsto i inflaciju od 1,7 odsto.

Draghi je rekao i da će današnja odluka ECB-a o produženju trajanja programa otkupa aktiva do decembra 2017. godine, omogućiti da se nastavi sa pružanjem značajne podrške evropskoj ekonomiji, uprkos smanjenju obima programa na mesečni iznos od 60 milijardi evra sa aktulenih 80 milijardi evra.

“Današnja odluka će obezbediti da finansijski uslovi u evrozoni ostanu veoma povoljni”, rekao je Draghi, dodajući da ECB nije raspravljala o mogućem “gašenju” programa otkupa obveznica.

Evropska centralna banka će u januaru, kako je naveo, ublažiti propise u okviru svog programa otkupa obveznica, snižavajući limit za ročnost obveznica koje otkupljuje na jednu godinu sa aktuelne dve godine.

Najnovijim potezom su, kako ocenjuje agencija AP, podsticaji ECB-a povećani za najmanje 540 milijardi evra.

Izvor:Agencije
Previous Konačno otkriven razlog eksplozije baterije Samsung Note-a 7
Next Kina i Indija gomilaju raketno oružje u oblasti Himalaja

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Fed: Kamatne stope još će neko vreme ostati niske

Fed je ostavio ključne kamatne stope nepromenjene u rasponu između 1,0 i 1,25 odsto i poručio da će nastaviti da sporo zaoštrava monetarnu politiku.

Makroekonomija 0 Comments

U 14 slobodnih zona u Srbiji promet oko 5 milijardi evra

U 14 slobodnih zona u Srbiji godišnje se realizuje promet od oko 5 milijardi evra, od čega je oko 2,5 milijarde izvezeno iz Slobodnih zona,izjavio je predsednik Grupacije slobodnih zona

Makroekonomija 0 Comments

Venecuela: Visoka inflacija “donela” veće apoene

U Venecueli su izdate nove novčanice većih apoena kao odgovor na rastuću stopu inflacije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply