ECB produžila program otkupa obveznica ali smanjila obim kupovine za 20 milijardi evra mesečno

ECB produžila program otkupa obveznica ali smanjila obim kupovine za 20 milijardi evra mesečno

Evropska centralna banka je na današnjem zasedanju odlučila da zadrži program kupovine obveznica, najmanje do kraja decembra 2017. godine, ali je smanjila obim kupovine za 20 milijardi evra mesečno, saopštila je ECB.

ECB je, takođe, na današnjem sastanku zadržala kamatne stope na nepromenjenom nivou.

Postojeći program kupovine obveznica, u mesečnom iznosu od 80 milijardi evra ostaje na snazi do kraja marta 2017. godine, saopšteno je iz ECB-a.

Od aprila naredne, pa sve do kraja 2017. godine, a po potrebi i duže, na snazi će biti program kupovine obveznica u mesečnom iznosu od 60 milijardi evra, objavila je ECB

Odluka o smanjenju mesečnog obima kupovine obveznica iznenadila je tržišta koja su uglavnom očekivala nastavak postojećeg programa za još šest meseci.

Od marta 2015. godine, ECB je kupila 1.400 milijardi evra obveznica, većinom državnih, s ciljem “upumpavanja” svežeg novca u bankarski sistem radi podizanja slabe inflacije i podsticanja privrednog rasta evrozone koja se sporo oporavlja od dužničke krize iz 2009. godine.

Mario Draghi (Foto: theguardian.com)

Mario Draghi (Foto: theguardian.com)

Draghi: ECB podigla procenu rasta BDP-a evrozone za 2017.

Evropska centralna banka je blago povećala procenu privrednog rasta evrozone za 2017. godinu na 1,7 odsto sa 1,6 odsto iz septembra, izjavio je danas predsednik ECB-a Mario Draghi na konferenciji za novinare.

Centralna banka evrozone je, prema njegovim rečima, takođe podigla procenu inflacije za iduću godinu na 1,3 odsto sa 1,2 odsto projektovanih pre tri meseca.

Projekcija privrednog rasta evrozone za ovu godinu je zadržana na 1,7 odsto, dok će inflacija, kako je saopšteno, iznositi 0,2 odsto kao što je prethodno prognozirano.

Za 2018. godinu, ECB predviđa rast evrozone od 1,6 odsto i inflaciju od 1,5 odsto, a za 2019. godinu privredni rast od 1,6 odsto i inflaciju od 1,7 odsto.

Draghi je rekao i da će današnja odluka ECB-a o produženju trajanja programa otkupa aktiva do decembra 2017. godine, omogućiti da se nastavi sa pružanjem značajne podrške evropskoj ekonomiji, uprkos smanjenju obima programa na mesečni iznos od 60 milijardi evra sa aktulenih 80 milijardi evra.

“Današnja odluka će obezbediti da finansijski uslovi u evrozoni ostanu veoma povoljni”, rekao je Draghi, dodajući da ECB nije raspravljala o mogućem “gašenju” programa otkupa obveznica.

Evropska centralna banka će u januaru, kako je naveo, ublažiti propise u okviru svog programa otkupa obveznica, snižavajući limit za ročnost obveznica koje otkupljuje na jednu godinu sa aktuelne dve godine.

Najnovijim potezom su, kako ocenjuje agencija AP, podsticaji ECB-a povećani za najmanje 540 milijardi evra.

Izvor:Agencije
Previous Konačno otkriven razlog eksplozije baterije Samsung Note-a 7
Next Kina i Indija gomilaju raketno oružje u oblasti Himalaja

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Kina najavila dublje ekonomske i finansijske reforme

Kina će produbiti ekonomske i finansijske reforme i dodatno otvoriti svoje tržište za strane investitore dok prelazi iz ekonomije koja brzo raste u privredu čiji je napredak zasnovan na kvalitetu, rekao

Makroekonomija 0 Comments

Stopa nezaposlenosti u SAD pala na najniži nivo u devet i po godina

Stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama pala je u novembru na najniži nivo u poslednjih devet i po godina, što je još jedan argument u prilog podizanja kamatnih stopa već ovog

Kompanije 0 Comments

HBIS ulaže 150 miliona evra u smederevsku Železaru do juna 2020.

Direktor kompanije HBIS Srbija Song Sihai kaže da će ovogodišnja proizvodnja u smederevskoj Železari dostići nivo od 1,8 miliona tona, a proizvodnja odlivenih čeličnih slabova nivo od 1,7 miliona tona.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply