Cena paladijuma u ovoj godini porasla više od 50 odsto

Cena paladijuma u ovoj godini porasla više od 50 odsto

Dok je cena zlata nakon američkih predsedničkih izbora, 8. novembra, pala skoro 180 dolara po unci,  cena paladijuma je porasla više od 10 odsto.

Od polovine januara cena paladijuma je porasla 56 odsto. Na berzi u Njujorku u sredu se paladijumom trgovalo po ceni od oko 728 $ po unci. Najviša dostignuta cena u ovoj godini je iznosila 737 dolara.

Izvor:kitco

Izvor:kitco

Ipak, ekonomisti “Capital Economics” upozoravaju da je rast cena paladijuma “možda preteran”, uprkos prognozama o deficitu na tržištu u narednih šest godina.

“Više cene bi mogle da podstaknu reciklažu, koja čini 30 odsto ponude”, kažu oni u zabelešci klijentima.

Capital Economics predviđa da bi cene do kraja sledeće godine mogle porasti do 800 dolara po unci, obzirom da usporava tempo rasta tržišta automobila u Kini.

Primarna upotreba paladijuma je u auto industriji u proizvodnji katalizatora, a njegova potrošnja u ove svrhe čini oko 75% od procenjene globalne tražnje.

Po procenama analitičara “Capital Economics”, tražnja za autokatalizatore će usporiti, sa 3,5% u ovoj, na 2 odsto u 2017. godini. Istovremeno se očekuje rast snabdevanja iz Južnoafričke Republike nakon uspešno okončanih pregovora između poslodavaca i rudara oko plata.

Rusija i Južnoafrička Republika kontrolišu između 70% i 80 odsto globalne ponude PGM (platinske grupe metala – platine, paladijuma, osmijuma, rutenijuma, rodijuma i iridijuma). Rusija “sedi” na ogromnim količinama poluga platinijuma prikupljenih još u doba Sovjetskog Saveza, koje povremeno pušta na tržište.

Struktura ponude nije se suštinski promenila od 1970-tih, kada su platina i paladijum došli do izražaja kao važna sirovina u automobilskoj industriji.

Cena paladijuma je 2014. godine dosegla 13-godišnji vrhunac, iznad 900$ po unci, zbog zatezanja odnosa između Rusije i Zapada, kao i petomesečnog štrajka rudara u Južnoafričkoj Republici.

Na tržištu postoje poluge paladijuma od 10 unci, čistoće .999. Svaka poluga proizvedena je od strane neke od vodećih svetskih topionica, i imaju overenu težinu i čistoću.

IzvorČkitco.com

Izvor: kitco.com

Izvor:Agencije
Previous NBS: Nastavljen rast kreditne aktivnosti, učešće problematičnih kredita na najnižem nivou od juna 2013. godine
Next Beograd: Kazna za neplaćanje parkinga 180 evra

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Evro ojačao iznad 1,15 dolara, prvi put od avgusta prošle godine

Vrednost zajedničke evropske valute porasla je u ponedeljak na međunarodnim deviznim tržištima 0,46 odsto, na 1,1504 dolara, po prvi put od avgusta prošle godine.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Oprezna trgovina, manji skok indeksa

Na azijskim berzama su u utorak cene akcija blago porasle, a trguje se oprezno jer ekonomski pokazatelji nisu podsticajni .

Nekretnine 1Comments

MIPIM za početnike (2)

Imajući u vidu da se u Srbiji odluke uglavnom donose u poslednjem trenutku, pitanje je kako se organizovati za MIPIM prvi put ili kako se u poslednjem trenutku spremiti za

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply